NKA Pécs-MAFC negyeddöntő egy szurkoló szemszögéből

Lezárultak az NB I./B Piros csoport alapszakaszának küzdelmei, csapatunk 14 győzelemmel és 12 vereséggel a 6.helyen zárt, így bejutott a bajnoki címért zajló rájátszásba. A négy közé kerülésért az NKA Péccsel találkozunk, akik a 3. kiemelést szerezték meg a PlayOffra. A továbbjutáshoz három győzelemre van szükség, a párharc április 6-án, szerdán kezdődik Pécsen, a két csapat felváltva játszik hazai pályán. Mivel a liga első szakaszában ellenfelünk szerepelt jobban, ők vannak pályaelőnyben: az elődöntőbe kerüléshez legalább egyszer biztosan győznünk kell Baranya megyében.

A párharc menetrendje:

2022. április 6., szerda, 17.00 NKA Pécs – MAFC (Pécs)

2022. április 9., szombat, 17.30 MAFC-NKA Pécs (Gabányi)

2022. április 12., kedd, 17.00 NKA Pécs – MAFC (Pécs)

Ha szükséges:

2022. április 15., péntek, 17.00 MAFC – NKA Pécs (Gabányi)

2022. április 17., vasárnap, 17.00 NKA Pécs- MAFC (Pécs)

A kétkörös alapszakaszt követően kettéoszlik a Piros csoport mezőnye: az első nyolc csapat küzdhet tovább a bajnoki címért, az utolsó hat pedig a 9. helyért játszik (a kieséstől a 11-14. helyezetteknek kell még tartaniuk). A felsőházi rájátszásban a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben háromszor kell győzni. Az 5-8. helyért oda-visszavágós rendszerben játszanak a csapatok, a bronzmeccs az egyik fél második sikeréig tart. A két vagy három nyert meccsre menő párharcoknál az alapszakaszban előrébb végző csapat van pályaelőnyben: ők kezdenek otthon, így a pályahátrányból induló csapatnak idegenbeli bravúr kell a továbbjutáshoz. A két „ág” beosztása szintén az alapszakasz alapján történik: az NKA (3.) – MAFC (6.) párharc győztese a JKSE (2.) – Veszprém (7.) csata nyertesével játszik a négy között, míg a „túloldalon” Bp. Honvéd (1.) – TF-BP (8.) és BKG-Príma (4.) – Vasas Akadémia (5.) negyeddöntőket rendeznek.

Negyeddöntős ellenfelünkről, az NKA Pécsről már írtam korábban, itt visszaolvasható: https://www.facebook.com/554146834602374/posts/5504688266214848/ . Ebben főleg a jelenlegi csapatukról van szó, így most főleg a történetükről, filozófiájukról lesz szó. A Rátgéber Akadémia 2011-ben nyitotta meg kapuit Pécsen. A névadó-alapító Rátgéber László, a talán legismertebb magyar kosárlabdaedző, aki női vonalon számos magyar bajnoki cím és kupagyőzelem mellett a Szpartak Moszkvával Euroligát is nyert. Ezidáig az egyetlen szakember, aki a férfi és a női magyar válogatottat is irányította. Az akadémiát a kezdetektől támogatja az MKOSZ, Pécs önkormányzata, a Pécsi Egyetem és a pécsi élvonalbeli klubok, így nem csoda, hogy nagy terveik vannak, honlapjukon ez az ars poetica olvasható: „A Rátgéber Akadémia célja egy nemzetközi szinten ismert és elismert kosárlabda-akadémia létrehozása, amely alkalmas a minőségi utánpótlás-nevelésre, kiváló sportolók képzésére, másrészt kielégíti a sportolni vágyó tömegek igényét és beépül Pécs város sportkultúrájába, kihasználja a város gazdasági, társadalmi, tudományos adottságait is.” A lányok és a fiúk közt is indítanak csapatokat az utánpótlásban, a ’20/21-es szezonban országos bajnokságot nyert a fiú junior csapat, míg a kadettek másodikak lettek. Büszkék neveltjeikre is, akik akár külföldről is érkezhetnek: a „kosármagyar” Omenakát és a Barca színeiben már az Euroligában is bemutatkozó James Nnajit is Nigériából igazolták – utóbbi nem szerepelhet a magyar válogatottban, emellett persze számos magyar származású játékos is pallérozódik náluk, Pongó Marcell személyében már válogatott nevelésük is van.

Emellett -kimondva-kimondatlanul- fontosnak tartják a felnőttcsapat szereplését is. 2020 tavaszán, a bajnokságok lefújása miatt nem juthatta fel a Zöld csoportból, de együttműködést kötöttek a Budafoki KK-val, melynek értelmében a BKK Piros csoportos licence a Mecsekaljára vándorolt. Tavaly az alapszakaszt és a rájátszást is a 8. helyen fejezték be, így a mostani 3. kiemelésük szintlépésre utal. Az NKA a 2019/20-as idényben mutatkozott be az NB I-ben, a csapatot már akkor is Ivica Mavrenski edzette. A játékoskeretben sem történtek jelentős változások, így összeszokott, homogén társaság alakult ki a Pécsen összegyűjtött tehetségekből. Az akadémiai koncepció mellett az eredményesség jegyében légióst is foglalkoztatnak centerposzton – a szerb Djodjevics volt a pécsiek legjobb dobója a bajnokság első szakaszában.

Az NKA kikaptak az utolsó fordulóban, Salgótarjánban (92-81), de így is meggyőző, 19-7-es mérleggel abszolválták az alapszakaszt. Meglepő módon idegenben teljesítettek jobban: vendégként 10, hazai pályán 9 győzelmet arattak. A VAL-átlag alapján a légiós Djordjevics nyújtotta a legjobb teljesítményt csapatukból, aki 15,19 pontot és 9,15 lepattanót jegyez meccsenként. Scherer és Bíró átlagol még kétszámjegyű pontot, gólpasszok és szerzett labdák tekintetében a BenkeBíróLados hátvédsor viszi a prímet, Rátvay és Kocsis blokkolt legtöbbször. Bő rotációjukra jellemző, hogy a kulcsemberek is csak 20-25 percet töltenek a pályán a legtöbb mérkőzésen.

mieink 12 vereség mellett 14 győzelmet könyvelhettek el az alapszakaszban, ebből tízet is hazai pályán. Egyénileg a legtöbb mutatóban kiemelkedik a BordácsTóth duó: pontszerzésben (16,5), labdaszerzésben és gólpasszadásban Peti; lepattanózásban (9,5), blokkolásban és a VAL-index szerint Soma volt csapatunk leghatékonyabb tagja. 9-10 pont körül átlagolt LakitsKovácsMisekCsapai és Polgárdy is (az egy meccsen játszó, a Bajának 10 pontot szóró Matejovicsot nem számolva). Tóth bő 33 percet játszik átlagosan, Bordács és Lakits rendre bő 25 percet töltenek a parketten.

Mivel az RKA-nak csak néhány éve van csapata a felnőtt férfi bajnokság(ok)ban, a két klub mindössze 4-szer játszott egymás ellen. A narancssárga-fehérek a most zajló és a legutóbbi szezonban is győzni tudtak a Gabányiban, ez egyetlen más piros csoportos csapatnak sem sikerült. Az Akadémián tavaly a vendégek, idén a hazaiak örülhettek, így MAFC-os szempontból 1-3 az örökmérleg. A ’20/21-es szezon 4. fordulójában története első piros csoportos győzelmét aratta a Pécs a MAFC otthonában, az akadémisták 68-72-re győzték le foghíjas csapatunkat. Januárban kitűnő játékkal sikerült visszavágni, a 65-85-tel záruló összecsapáson a Csapai-Tóth-Polgárdy trió szerezte pontjaink zömét. 2021 őszén egy már-már megnyert meccset engedtünk ki a kezünk közül, de a végjátékot jobban bírták a vendégek (74-84). Legutóbb a baranyai megyeszékhelyen találkoztak a felek, a 18. fordulóban egy fordulatokban és kosarakban gazdag mérkőzésen kaptunk ki (94-101, bővebb beszámoló a linken: https://mafcbasket.hu/nb-i/alulmaradtunk-a-doboparbajban-nka-pecs-mafc-dobok-nyilatkozatok-szurkoloi-osszefoglalo/ ).

Az esélyeket illetően abban mindenki egyetért, hogy szorosabb a párharc, mint azt a csapatok alapszakaszban elért helyezése alapján sejteni lehetne. A szövetség beharangozója szerint „az alapszakasz vége felé „kiegyenesedő” fővárosi együttes biztos, hogy nem adja majd olcsón a bőrét, óriási harc várható az elődöntőbe jutásért. A fiatalos lendület az NKA, a rutin, a tapasztalat viszont inkább a MAFC oldalán áll.” A rivális felvezetője szerint „az borítékolható, hogy pokoli nehéz dolguk lesz” az akadémistáknak. Ezek alapján joggal érezhetjük, hogy reális esélyünk van továbbjutni, ugyanakkor ehhez idegenbeli bravúr kell, ami az alapszakaszban ritkán sikerült. A statisztikát elnézve triplázásban kell felnőnünk az ellenfélhez, és/vagy a palánk alatt kell dominálnunk. Sokat számíthat tapasztalt játékosaink rutinja, habár az elmúlt hónapokban a fiatal rátgébereseknek sikerültek jobban a végletekig kiélezett mérkőzések. Az biztos, hogy elkél a szurkolói támogatás a csapatnak, de az elmúlt évek playoffos vagy playoutos MAFC-nézőszámait elnézve ezen nem is fog múlni, éles helyzetben rendre meg tudjuk tölteni a Gabányit. Legyen ez így szombaton is, de előtte még szurkoljuk ki a pályaelőny elvételét szerdán 17:00-tól. A párharc pécsi felvonásairól élő közvetítés várható a hazaiak You Tube-csatornáján: https://youtube.com/user/ratgeberakademia .

Hajrá, MAFC!