MAFC-Veszprém párharc az 5-8. helyért egy szurkoló szemszögéből

Az NB I./B Piros csoportjában még nem ért véget a bajnokság a negyeddöntők veszteseinek, így a szezonban még négyszer láthatjuk pályára lépni csapatunkat. A cél az 5. hely megszerzése, ami ugyan már nem annyira jegyzett, mint az érmes helyezések, de ebben a mezőnyben szintén szép teljesítmény. Első ellenfelünk a Veszprém KK lesz, a párharc tétje pedig a liga első hat, vagy ha úgy jobban tetszik, az ország legjobb húsz csapata közé kerülés. Az összecsapás kuparendszerben zajlik: egy találkozó itt, egy ott, aki a 80 perc során több pontot szerez, az a továbbjutó.

A párharc menetrendje:

2022. április 29., péntek, 18:00 Veszprém-MAFC (Veszprém)

2022. május 7., szombat, 17:30 MAFC-Veszprém (Gabányi)

A két gárda több szempontból egy cipőben jár: a rutinos játékosokra épülő keret egy felemás alapszakasz után 3-0-s vereséget szenvedett esélyesebb negyeddöntős ellenfelével szemben. A csapatok alapszakaszban nyújtott teljesítménye is megegyezett: 14 győzelem, 12 vereség. Miután az idei egymás ellenik mérlege is 1-1, ránézésre igen kiegyenlített küzdelem várható. Alaposabb vizsgálat után kissé felénk billennek az esélyek: a veszprémieknek nyilvánvaló törést okozott a keret decemberi, kényszerű átalakítása, míg az újbudaiak a 6. fordulót követő edzőváltás után kissé rendezni tudták soraikat, a bajnokság első szakaszának utolsó hat fordulójában öt győzelmet arattak. A rájátszásban viszont a piros-szürkék álltak közelebb a bravúrhoz: Veszprémben túlórára kényszerítették a JKSE-t.

A Királynék városában erős játékoskeretet alakított ki a szezonrajt előtt a szakmai stáb, 12 forduló után 8-4-gyel álltak. Ekkor azonban csapaton belüli ellentét miatt távozott Martin Blaho vezetőedző, Csorvási Levente sportigazgató és két alapember, Madár, illetve Dukics. A bosnyák légiós, Glogovac leigazolásával próbálták orvosolni a problémát, de amikor Tóth Norbert is megsérült, majd távozott, nagyon nehezen kompenzálható szerkezeti problémákkal szembesült a télen kinevezett Lukajics mester. Az utolsó fordulókban visszacsúsztak a tabellán a 7. helyre, így kedvezőtlen helyzetből várták a PlayOffot. A Jászberény elleni hazain erőn felül teljesítettek (95-103, hosszabbítás után, de a Jászfővárosban sem játszottak rosszul (81-88-as, majd 92-107-es vereség), ezzel együtt sem sikerült borítaniuk a papírformát.

A csapatok tavaly is találkoztak a PlayOffban, akkor a négy közé jutás volt a tét. Itthon győzelemmel kezdtünk (95-83), de Veszprémben Dukics utolsó percben bevágott triplájával a hazaiak győztek 85-82-re. A 3. meccs nagyon sima hazai győzelmet hozott (91-62), majd a negyedik felvonásban egy kiváló első félidőre alapozott 93-100-as sikerrel le is zártuk a negyeddöntőt. A jelenlegi szezon első körében elfogytunk a veszprémi alapszakaszmeccs végére (108-95), igaz, ehhez kellett az azóta Nyíregyházára szerződő Madár 36 pontja is. Februárban szűk kerettel sikerült visszavágni, a 100-85-ös győzelem fő letéteményese a 38 pontos Bordács volt. A bakonyiakról és a két csapat közös múltjáról az utóbbi meccs előtt írtam bővebben: https://mafcbasket.hu/nb-i/bravurra-varva-mafc-veszprem-beharangozo-egy-szurkolo-szemszogebol/ .

A piros-szürkéknek jelenleg csupán egy felnőtt játékosa van magasposzton, így a palánk alatt mindenképpen lesz keresnivalónk. Az ellenfél külső sora viszont magas szintet képvisel, ezt bizonyítja, hogy a negyeddöntők két legjobb pontátlagot hozó játékosa, Dancsecs (23,33) és Szabó (22,33) is náluk pattogtat. Garai Péternek több variációs lehetősége lesz, mint Zsejko Lukajicsnak, ugyanakkor a csupán kétmeccses párharcot nagy mértékben befolyásolhatja az is, melyik csapat megy fel motiváltabban a pályára. Az eltérő stílusok harca általában szakmailag érdekes, látványos csatát hoz, így nem fognak csalódni a párharcot élőben vagy online követők. A pénteken 18:00-kor kezdődő veszprémi meccset élőben közvetítik a hazaiak, a YouTube-stream linkje: https://m.youtube.com/watch?v=Vpf2mvXHYr0&feature=youtu.be .

Hajrá, MAFC!

Fotó: Hunbasket/Veszprémi Kosárlabda KFT