U20-as együttesünk a Szolnoki Olajbányásszal találkozott a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság keresztjátékában. A párharc első, Gabányiban rendezett mérkőzésén tizenkét pontos előnyt szerzett Lakits András együttese, a tiszaligeti visszavágón pedig szurkolóink fantasztikus buzdítása mellett mindössze egyetlen egységet tudott eltüntetni hátrányából a hazai gárda, így idén is ott lesz az országos döntőben a MAFC.

Az újbudai odavágó első perceiben a szolnokiak akarata érvényesült, de aztán elöl-hátul feljavult a mieink játéka, a nagyszünetben már nálunk volt az előny. A hajrában kétszámjegyű lett a differencia, ráadásul a vendégek több kulcsjátékosa is kipontozódott, a végjátékban ennek ellenére felváltva estek a kosarak, a tizenkét pontos MAFC-előny nagy izgalmakat ígért a visszavágóra.

Keresztjáték, első mérkőzés, Gabányi László Sportcsarnok

MAFC – Szolnoki Olajbányász 89-77 (19-20, 26-19, 20-16, 24-22)

MAFC: Pintér 18, Herló 4, Maly 17/3, Matejovics 18/6, Biber 23 (+16 lepattanó). Cs: Tóth V. 9/9, Szabó -.

A mindent eldöntő szolnoki találkozón aztán ismét megmutatta erejét a MAFC-tábor: ötven fős, dobokkal és dudákkal felszerelkezett vendégtábor teremtett hazai környezetet a fiúknak – klubunk utánpótlásjátékosai és edzői., főleg a Kosársuli játékosaiból és edzőiből álló vendégtábor teremtett hazai környezetet a fiúknak. Csapatunk meg is hálálta a buzdítást, és bár a jó kezdés után a második negyedben ellépett tizeneggyel az Olaj, Tóth Vilmos utolsó másodperces triplájának köszönhetően mindössze három pont volt a különbség a nagyszünetben. A harmadik negyed is jól indult, ám a második kisszünet előtt rákapcsolt, és kilenc pontos vezetést szerzett a Szolnok az utolsó tíz percre. A záró felvonás elején aztán Arabo visszatett támadólepattanójával már a hazaiak álltak továbbjutásra, amikor Lakits András időt kért (67-54). A végjátékban aztán megmutatta karakterét csapatunk: Herló indította a MAFC-rohamot egy triplával, Pintér is bevert két trojkát, Maly közelről és távolról is pontosan célzott, Matejovics a 38. percben egy újabb hárompontossal gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutó kilétét, Biber pedig fontos gólpasszokkal és lepattanókkal járult hozzá a nagy feltámadáshoz – bár a mérkőzést a hazaiak nyerték 78-77-re, természetesen fővárosi oldalon volt nagyobb az öröm a lefújást követően.

Keresztjáték, második mérkőzés, Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok

Szolnoki Olajbányász – MAFC 78-77 (20-19, 24-22, 19-13, 15-23)

MAFC: Pintér 29/12, Herló 11/3, Maly 18/3, Matejovics 12/6, Biber 4. Cs: Tóth Vi. 3/3.

A párharc végeredménye: 166-155 a MAFC javára.

Lakits András meghatottan nyilatkozott a visszavágó után. Képtelenség mással kezdeni, nem térek magamhoz, hogy milyen támogatást és szeretet kaptunk a MAFC-családtól a Tiszaligetben, nélkülük biztos nem sikerült volna! Köszönjük az Akadémia edzőinek, Ambrusnak, Krisztának, Szilvának, Bencének, Kristófnak és Petinek, hogy ezt megszervezték és minden játékosnak, aki elkísért minket és ténylegesen hazai környezetet teremtettek nekünk. Elképesztő hullámzó meccs volt, többször is nagyon mélyen voltunk, de mindig volt, aki a hátára vegye a csapatot és együtt vissza tudtunk kapaszkodni a párharcba. Óriási gratuláció a csapatnak, saját jogon, teljesen megérdemelten, zsinórban második éve ott leszünk az U20-as döntőben, Debrecenben!

Korosztályában szintén országos döntőt játszó U14-es csapatunk vezetőedzője, Vittay-Hajnik Ambrus ezúttal vezérszurkolóként járult hozzá a sikerhez. „Hatalmas élmény volt, a jó mérkőzés mellett pedig nagyszerű, nálunk nevelkedett példaképeket kaptak az újgenerációs MAFC-osok! Szerencsés a klub, amely saját nevelésű, az akadémián már ennyi idő alatt emblematikus figurává kinőtt játékosokkal, edzőkkel harcol ki és él meg egy ilyen élményt, amelynek tanúi a szintén saját nevelésű edzők által irányított újabb leendő ősMAFC-os Gyerekek! Ez ízig-vérig kötődés és jóval túlmutat a pályán. És leginkább egy igazán MAFC-os sajátosság, amire mindannyian nagyon büszkék lehetünk! Alig várom, hogy a most lelátón ülő (/álló/megőrülő) Spílerek későbbi nagy meccseire is vihessük majd az épp aktuális ifjoncokat! Ahogy azt tettük a mai hősökkel is és ahogy tették velünk is anno…Hajrá MAFC!

Az U20-asok között tehát az előző kiíráshoz hasonlóan a jelenlegi szezonban is országos döntőt játszhat a MAFC, a negyeddöntőben az A-csoportos alapszakaszt második helyen záró, ősi rivális Budapesti Honvéd lesz az ellenfél. Klubunkon kívül csak három másik „műhely”, a három tavalyi dobogós mondhatja el magáról, hogy a körmendi és a debreceni nyolcasdöntőben is érdekelt: két kiemelt akadémia, az NKA Pécs és a Honvéd, illetve a felnőtt bajnoki címvédő Falco.

A döntő tornát a tervek szerint április utolsó hétvégéjén (április 27-28-29.) rendezik Debrecenben.

Szép volt, fiúk!

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba