Alaposan megszorongatta a címvédő DEAC-ot, de végül nem jutott a legjobb négy közé a MAFC az U20-as országos döntőn. Garai Péter együttese remekül kezdett, az első negyedben 12 ponttal is vezetett, ám a folytatásban a debreceniek egyre inkább a mieinkre tudták erőltetni fizikai fölényüket. Nagyot harcoltak, és még a 35. percben is továbbjutásra álltak a piros-feketék, de sajnos nem tartott ki a végéig a lendület, így az 5-8. helyért folytathatják a fiúk az ASE ellen.

Garai Péter tanítványai nem ijedtek meg a címvédőtől és a délelőtti kezdés ellenére nagy lendülettel kezdték a mérkőzést: Bibert szabályosan nem tudták megtartani a debreceniek a festékben, Pintér faulttal együtt szerezte meg első pontjait, Matejovics betörésből, Tóth dobta a találkozó első tripláját, Kovács ziccerével 13-8-ra léptünk meg. Irányítónk tarthatatlan volt lábon, a korán bevetett zónavédekezésünkkkel is meggyűlt a bajuk a hajdúságiaknak, a 8. percben időt kellett kérnie Kovács Imrének (21-12). Viola Pintér kiosztásából emelt a gyűrűbe, aztán 24-esünk is elsüllyesztett egy trojkát, megérdemelten vezettünk tíz ponttal az első negyed után (27-17).

Sajnos fordulópont volt az első kisszünet, elöl-hátul szigorított játékán, így elkezdte érvényesíteni magassági fölényét a DEAC, Hegedüs visszatett támadólepattanójával alig több, mint két perc alatt felére olvadt a negyedvégi fórunk (28-23). Pintér állt az újbudaiak élére két bátor betöréssel, előbb maga fejezte be az akciót, aztán Matejovicsnak adott remek gólpasszt, Kovács gyönyörű sarkazás után talált be, Pintér büntetőzhetett is, de néhány figyelmetlenséget kihasználva újra visszajöttek öt pontra a debreceniek (36-31). Szemfülesek voltak a mieink, Matejovics, majd Biber is az ellenfél térfelén szerzett labdából dobott ziccert, Várszegi villanásaival kapaszkodtak a fehér-feketék, a félidő végén pedig Szentkutitól kaptunk egy hármast – érezhető volt, hogy borzasztó nehéz második félidő várt ránk (44-41). Nem sok jót ígért, hogy a nagyszünetig ugyanannyi (11-11) lepattanót szerzett a két csapat az újbudai palánk alatt.

Csapkodó játékkal indult a harmadik szakasz, Biber jelentkezett nagyon fontos 2+1-gyel a festékből, de Bankó is faulttal együtt tett fel egy ziccert, a 24. percben 48-48-nál egyenlített a DEAC. Hatalmas küzdelem dúlt a pályán, hamar beütötte négy csapathibáját a Debrecen, Pintér büntetőjével és Matejovics ziccerével mi tudtunk ellépni a holtpontról, második esélyből kaptuk a választ Bankótól (51-50). Tóth szerzett labdát bravúrral, elképesztően fizikális játék zajlott a pályán, nagyon hosszú ideig nem rezdült a háló, a 29. percben Balázsi révén fordítottak a hajdúságiak, de Biber rögtön válaszolt, aztán Kovács dobott be egy büntetőt. Videózás után megadták Szentkuti közelijét, de a végszó szombathelyi nevelésű irányítónké volt – egyetlen pontot sikerült foggal-körömmel megőrizni előnyünkből a záró felvonásra (56-55).

Medvei Keve küldött a helyére egy támadólepattanót, Várszegi egyenlített a sarokból, Kovács egy pontjára Balázsi kettessel felelt, a 32. percben újra a cívisvárosiaknál volt az előny (59-60). Pintér mindkét büntetőjét értékesítette, Kovács gyönyörű belépéssel annulálta Várszegi közelijét (63-62). Varga nagyon távoli triplájával és Czermann igencsak vitatható közelijével nehéz helyzetbe kerültünk, az utolsó három percbe lépve Varga két szabaddobást is a helyére küldött (63-69). Csapatunk óriási csatára kényszerítette a címvédőt, de a végjátékra felőrlődött, így a végeredmény nem tükrözi, mekkora küzdelemben szenvedtünk vereséget: 65-83.

Bármennyire is jól kezdtünk, azt lehetett sejteni, hogy 3/26-os triplázással és 16 kihagyott büntetővel nem fogjuk tudni legyőzni a regnáló bajnokot. Ezzel együtt sincs okuk szégyenkezniük a fiúknak, sőt, nagy fegyvertény, hogy ilyen dobóformával is nagyon sokáig harcban voltak a továbbjutásért a tizenkét emberes rotációval dolgozó, 23 támadólepattanót szedő Debrecen ellen. Folytatás szombatól 10 órától az 5-8. helyért, a Honvéd ellen 82-65-es vereséget szenvedő Atomerőmű SE ellen.

Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, negyeddöntő

Újbuda MAFC U20 – DEAC KA U20 65-83 (27-17, 17-24, 12-14, 9-28)

MAFC: Kovács 18, Pintér 13/3, Tóth V. 4/3, Matejovics 9, Biber 15. Cs: Viola 3/3, Medvei 2, Szász 1, Szabó M. -, Tökölyi -.

Garai Péter: Gratulálok a Debrecennek a győzelemhez, és mivelhogy alsóágon vagyunk, továbbra is vállaljuk társadalmi munkában a pályatörlést.

Fotó: Tökölyi Csaba