Április 27. és 29. között, azaz csütörtöktől szombatig csapatunk részvételével rendezik meg a Morgend Ferdinánd Emlékbajnokság országos döntőjét Debrecenben, az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. A Szolnok elleni keresztjáték megnyerésével zsinórban másodszor jutott korosztálya legjobb nyolc hazai csapata közé Lakits András együttese, ami már önmagában nagy fegyvertény.

Április utolsó napjaiban Debrecenre figyel a magyar kosárlabdatársadalom, a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság döntőjének rangját jól mutatja, hogy a felnőtt élvonalban sem rendeznek mérkőzéseket a torna ideje alatt. Nagy eredmény klubunk számára, hogy a MAFC a tavalyi, Körmenden elért 8. hely után ismét ott lesz a nyolcas döntőben. A Lakits-legénység rögös úton jutott el a Cívisvárosba: a fiúk 18-6-os mérleggel zárták a piros-csoportos U20-as alapszakaszt, jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően szerezték meg a keresztjátékot érő 3. helyet a TF-BP-t megelőzve. A pótselejtezőn az A-csoportos Szolnoki Olajbányásszal találkoztak a mieink, egy 89-77-es hazai siker után 78-77-es tiszaligeti vereséggel sikerült kiharcolni a nyolcasdöntőbe kerülést.

Nem csupán a kvalifikáció, a döntő torna lebonyolítása is változott tavaly óta: a korábbi csoportkörös rendszer helyett idén már az első nap is egyenes kieséses meccset játszanak a csapatok: csütörtökön 12:30-tól a Budapesti Honvéddal találkozik csapatunk a negyeddöntőben. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi öt helyett „csupán” három mérkőzést játszanak a csapatok, a korábbi négy helyett három nap alatt.

Bár Sabáli Balázs tavalyi ezüstérmes, az idei A-csoportos alapszakaszt 2. helyen záró együttese nagyon nehéz ellenfél, vezetőedzőnk bizakodva várja a nyolcas döntőt. „Bár kijelenthetjük, hogy nem mi vagyunk a negyeddöntő esélyesei, úgy gondolom, hogy az új versenyrendszer jelen esetben kedvezhet nekünk. Egy meccsen dől el a négy közé jutás, el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, hogy a negyeddöntőben legyőzzük a Honvédot, természetesen ennek reményében utazunk Debrecenbe. Nincs rajtunk nyomás, számunkra már a döntőbe jutás is nagy siker, de természetesen nem szeretnénk itt megállni, próbáljuk a lebonyolítási rendszert kihasználva a lehető legjobb eredményt elérni. Sérülések miatt csak tizenegy játékossal utazunk, de lehetőségeinkhez mérten becsülettel felkészültünk. Örülünk, hogy Debrecenbe mehetünk, tavaly is jó élményekkel gazdagodtunk itt, igyekszünk ezúttal is tovább öregbíteni a MAFC hírnevét” – nyilatkozta Lakits András.

A Honvéd-MAFC negyeddöntő győztese két kiemelt akadémia, a címvédő NKA Pécs és házigazda DEAC párharcának továbbjutójával, míg a két párosítás vesztese egymással találkozik majd a pénteki játéknapon.

A szövetség a döntő összes mérkőzését közvetíti a hunbasket.tv oldalon, a fővárosi negyeddöntős párharc az alábbi linken nézhető majd élőben: https://youtu.be/beqgF_4qfrs .

A debreceni nyolcasdöntő műsora

 2023. április 27., csütörtök

 10:00   NKA Pécs U20 – DEAC Kosárlabda Akadémia U20 (A)

12:30   Budapesti Honvéd Sportegyesület U20 – MAFC U20 (B)

15:00   Megnyitó

15:30   Pécsi VSK-VEOLIA U20 – Sopron KC U20 (C)

18:00   Falco-Vulcano Energia KC Szombathely U20 – KTE-Neumann János Egyetem U20 (D)

 2023. április 28., péntek

 10:00   A vesztes – B vesztes (I.)

12:30   C vesztes – D vesztes (II.)

15:00   A győztes – B győztes (III.)

17:30   C győztes – D győztes (IV.)

 2023. április 29., szombat

 09:00   I. vesztes – II. vesztes (Mérkőzés a 7. helyért)

11:30   I. győztes – II. győztes (Mérkőzés az 5. helyért)

14:00   III. vesztes – IV. vesztes (Bronzmérkőzés)

16:30   III. győztes – IV. győztes (Döntő)

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba