Nagyszerűen teljesített Lakits András együttese a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság debreceni nyolcasdöntőjében: U20-asaink a negyeddöntőben az utolsó percig meccsben voltak a Honvéd ellen, majd a helyosztók során két kiemelt akadémiát, a címvédő NKA Pécset és a Kecskemétet legyőzve – legjobb B-csoportos csapatként – az előkelő 5. helyen zárták a szezont.

Csapatunk részéről már az országos döntőbe kerülés is szép eredmény volt, de a fiúk természetesen nem érték be ennyivel, az A-csoportos alapszakasz-második Honvéd elleni negyeddöntőn is a győzelem reményében léptek pályára. Nem indult jól a fővárosi derbi, a második negyed elején már 24-9-re vezetett a Sabáli-legénység. A mieink azonban ismét megmutatták tartásukat, a záró negyedre visszajöttek mínusz tízre, szűk másfél perccel a vége előtt pedig Tóth Vilmos triplája után már csak három pont volt a különbség (68-65), de többször már nem sikerült betalálniuk az újbudaiaknak, akik így az 5-8. helyért folytathatták.

Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, Debrecen, negyeddöntő 

Budapesti Honvéd U20 – MAFC U20 71-65 (12-7, 24-16, 13-16, 22-26)

MAFC: Pintér 14/3, Maly 16/6 (+10 lepattanó), Herló 1, Matejovics 4, Biber 22 Cs: Tóth VK 8/6.

Lakits András: Gratulálok a Honvédnak a győzelemhez! Kár az első félidőért, abban több is volt, a folytatásban viszont már jól játszottunk. Létszámbeli fölényben volt a Honvéd, mi szűkebb rotációval rendelkeztünk, ez hibák formájában ki is jött. Nem tudtuk felvenni a keménységgel a harcot, felőröltek egy kicsit minket, de amit tudtunk, azt beleraktuk a mérkőzésbe, és emiatt büszke vagyok a csapatra.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/beqgF_4qfrs?feature=share .

A pénteki helyosztón az előző kiírás győztese, a debreceni negyeddöntőben a házigazda ellen meglepően sima vereséget szenvedő NKA Pécs volt az ellenfél. Biber a felnőttcsapat közelgő elődöntőjére való tekintettel pihenőt kapott, egy kisebb sérülés következtében Pintér is korán kivált, a játékidő túlnyomó részében két alapember nélkül vették fel a harcot a mieink a Meszlényit és Kollárt pihentető akadémistákkal. Maly és Matejovics is remekül alkalmazkodott a rá jutó kulcsszerephez, az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A fordulás után 11-2-vel indítottak a piros-feketék (48-57), az ekkor megszerzett előnyt elsősorban a jó védekezésnek köszönhetően sikerült megőrizni a lefújásig. Ezzel a győzelemmel eldőlt, hogy az élvonalbeli felnőttcsapattal nem rendelkező klubok közül a MAFC zárja a legelőkelőbb helyen az U20-as bajnokságot: a 7. helyért egymás ellen játszott a másik két piros-csoportos nyolcasdöntős, a két pécsi rivális, míg a Zöld-csoport bajnoka, az Atomerőmű KSE Bonyhád nem jutott el Debrecenbe, elvesztette a KTE elleni keresztjátékot.

Helyosztó az 5-8. helyért

NKA Pécs U20 – MAFC U20 69-74 (24-22, 22-24, 8-15, 15-13)

MAFC: Pintér -, Maly 31/3 (+15 kiharcolt fault), Herló 9/3, Matejovics 23/3, Szabó 2. Cs: Tóth VK 9/9, Tökölyi -, Tóth VJ -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak! Le a kalappal előttük, hisz két fontos játékosunk nélkül sikerült nyernünk. Nagyon büszke vagyok a srácokra, erőn felül tejesítettek, fel tudták venni a versenyt a Rátgéber Akadémiával, nagyon örülök a győzelemnek.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/FEfHksP5XrA?feature=share .

A torna zárónapján a Sztojan Ivkovics által irányított, A-csoportos klub, kiemelt akadémia és egyetem együttműködését maga mögött tudó, Kiss Dávid személyében felnőtt válogatott játékossal, de Ivkovic Milán nélkül felálló KTE-NJE ellen szálltunk harcba az 5. helyért, Biber és Pintér csak a padról segítette a társakat. A kezdeti MAFC-fölény után a harmadik negyedben átvette az irányítást a Kecskemét (29. perc: 44-52), de a Maly-Matejovics kettős vezérletével visszajöttünk egálra, 66-66-ról indult a végjáték. Botka ziccerével újra a lila-fehérek kerültek előnybe, ám egy Lakits-időkérést követően Tóth Vilmos hárompontosával 30 másodperccel a vége előtt fordítottunk. Jó védekezés után Maly értékesített egy büntetőt, több találat pedig már nem esett – a MAFC lett a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság 2022/23-as kiírásának 5. helyezettje!

Helyosztó az 5. helyért

MAFC U20 – KTE Kecskemét U20 70-68 (18-13, 10-15, 21-24, 21-16)

MAFC: Maly 19/3, Tóth VK 9/9, Herló 12/6, Matejovics 22/15, Szabó 8. Cs: Medvei -, Tökölyi -, Román -, Tóth VJ -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak, örülök, hogy meg tudtuk szerezni az 5.helyet, erőn felül teljesítettünk. A fontos játékosainkat a felnőtt keretből tudtuk pihentetni, így rendkívül büszke vagyok a srácokra, ez egy szuper eredmény számunkra.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/eeOOl5f8ztU?feature=share .

Az országos döntő végeredménye

1. DEAC Kosárlabda Akadémia U20

2. Sopron KC U20

3. Budapesti Honvéd SE U20

4. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely U20

5. MAFC U20

6. KTE-Neumann János Egyetem U20

7. NKA Pécs U20

8. PVSK-VEOLIA U20

Lakits András elégedetten értékelte a döntős szereplést. „Szerintem nagyon szép eredményt értünk el, azt gondolom, hogy egyértelműen erőn felül teljesítettünk. Örülök, hogy az utolsó mérkőzésen mindenkinek játéklehetőséget tudtunk biztosítani, és hogy két kulcsemberünket pihentetve is felvettük a versenyt utánpótlás-válogatottakkal teletűzdelt csapatokkal. Bár a realitást tükrözi, hogy nem kerültünk a legjobb négy közé, úgy érzem, hogy a Honvéd ellen is közel álltunk a továbbjutáshoz, rossz napot fogtak ki, de sajnos mi sem a legszebb arcunkat mutattuk, így elmaradt a bravúr; a torna hátralévő részében mindkét csapat jobban játszott. Nagy eredménynek tartom az 5. helyet, főleg annak ismeretében, hogy milyen lehetőségeink voltak a riválisokhoz képest – büszkék is vagyunk rá, jó alapot adhat a későbbiekben a felnőttcsapat számára is!”

A legidősebb utánpótlás-korosztályban elért országos 5. helyezés értékét tovább növeli, hogy a MAFC volt a nyolcasdöntő egyik legfiatalabb együttese: az utolsó U20-as döntőjén szereplő 2002-es korosztályt képviselő, a csapat legjobbjának válásztott Herló György és a 2003-as Biber Bende kivételével csak 2004-ben, vagy később született játékosok képviselték klubunkat a debreceni tornán.

A nyolcasdöntő talán legjobb egyéni teljesítményét is egy MAFC-os szolgáltatta Maly Benedek személyében. A 2005-ös születésű tehetség a három meccsen szerzett 66 pontjával a torna legjobb dobója volt, illetve az All-star ötösbe is bekerült. A klubunkba a belgrádi Dynamic Akadémiáról tavaly nyáron visszatérő hátvéd kiváló statisztikái ellenére a csapat szereplését helyezi a fókuszba. „Sajnálom, hogy nem sikerült elkapni a Honvédot, szerintem akár érmet is szerezhettünk volna. De természetesen az 5. hely sem rossz, nagyon sokat küzdöttünk érte. Köszönöm ezt az évet a fiúknak, Ádinak és Bandinak!” – nyilatkozta honlapunknak a 31,3-as átlaggal a VAL-listán is az élen záró játékos.

Szép volt, fiúk!

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba