Garai Péter gárdája a fiú U20-as bajnokság piros-csoportos alapszakaszának 24. fordulójában 78-66-ra legyőzte a Beszterce KK-t, ezzel bebiztosította 2. helyét a tabellán, ami azt jelenti, hogy az Újbuda MAFC U20 ismét ott lesz a májusi országos döntőben! Zsinórban harmadszor jutottunk a korosztály legjobb nyolc csapata közé, amit csak két kiemelt akadémia, az NKA Pécs és a Honvéd mondhat el magáról klubunkon kívül.

A szombat esti mérkőzésnek toronymagas esélyesként vághattak neki a műegyetemisták, hiszen a vendég nógrádiak 3-18-as mérleggel az utolsó előtti pozíciót foglalták el a tabellán. Garai Péter vezetőedző a sérült Kovács mellett Pintért és Bibert sem nevezte a találkozóra. Eleinte Dániel Péter tanítványai jártak előrébb, de az első negyed hajrájában Matejovics 2+1-ével végleg magukhoz ragadták a kezdeményezést az újbudaiak. A második játékrészben már 15 pont is volt a különbség, amelyből a nagyszünetre tíz maradt, a negyedik etap elején még feljött hét egységnyire a Beszterce KK, de ekkor zsinórban szerzett nyolc ponttal eldöntötték a mérkőzést a mieink. Legeredményesebb játékosunk, Matejovics Máté 30 pontjával a mezőny legjobbja volt, mind a tizenkét benevezett MAFC-os lehetőséget kapott. Összesen húsz játékosunk lépett pályára a reguláris szezonban, közülük egyedül Biber Bendének lesz garantáltan az idei az utolsó U20-as döntője (az általa képviselt 2003-as korosztályhoz tartozók közül túlkorosként egyszerre hárman szerepelhetnek egy mérkőzésen egy csapatban), Molnár Tamás és Viola Dávid személyében két 2007-es korú, azaz elsőéves junior is szerepet vállalt a döntőbe jutásban – ők már a felnőttek között is bemutatkozhattak klubunk színeiben.

A tarjániak elleni kötelező siker már csak az utolsó lépés volt egy hosszú út végén. Szakvezetésünknek a szezon kezdete óta komoly dilemmát jelentett, hogy feljutásra törő felnőttcsapatunk aktív rotációjának három U20-as kulcsember, Biber Bende, Pintér Dávid és Kovács Levente is fontos tagja. A felnőttek szereplése volt a prioritás, de emellett a korosztályos országos döntőbe jutás is cél maradt – úgy tűnik, hogy helyes döntés volt kompromisszumra törekedni. Pedig nem indult jól a bajnokság, a Garai-legénység Kovács és Biber nélkül vereséggel kezdett Miskolcon (113-98). A folytatásban viszont zsinórban kilenc győzelem következett, köztük három kulcsfontosságú: a Vasasra az említett trió nélkül vertek 25 pontot a fiúk a Gabányiban (82-57), míg a két legnagyobb vidéki riválisnak, a Ceglédnek (74-85), majd egy őrült, hosszabbításba torkolló meccsen a Jászberénynek (109-119) már teljes kerettel, idegenben sikerült elvenni a veretlenségét. A PVSK elleni hazain érthető okokból a „nagycsapatok” összecsapásán volt a fókusz részünkről, U20-ban megszakadt a sorozatunk, de pihentetett fiataljaink hathatós közreműködésével behúztuk a felnőttek mérkőzését. Öt újabb veretlen bajnoki, köztük a MEAFC elleni magabiztos visszavágás (105-71) után a Vasas otthonában ismét az U20-at követő felnőttmeccs járt a fejekben, hiába álltunk fel teljes kerettel, a végjátékban már azért kellett izgulni, nehogy elfogyjon az előny az egymás elleni összevetésben, ezt a minimális elvárást sikerült teljesíteni a 91-69-es vereséggel – a Lakits-legénység pedig elvette a piros-kékek hazai veretlenségét és élre állt a tabellán. A folytatásban már nem hibáztak fiataljaink: a listavezető CKE ellen bizonyították, hogy csak egyszeri kisiklás volt a kamaraerdei fiaskó és hatalmas verést mértek az éllovasra (115-66), végig vezetve húzták be a JKSE elleni rangadót is (96-88), a múlt héten pedig feltették a pontot az i-re a TF (103-90) és a Beszterce KK legyőzésével. Mérlegünk 19 győzelem és 3 vereség, 2145 dobott és 1731 kapott pont, meccsenként több, mint 102-es szerzett pontátlaggal a MAFC a bajnokság legeredményesebben támadó csapata. A piros-csoportos U20-as alapszakasz mezőnye a mindkét osztályban érdekelt DEAC A-csoportos szereplése miatt 13 csapatos, így 24 mérkőzést játszanak a résztvevők. Bár oda-vissza legyőztük a Ceglédi KE-t, a sárga-kékek más ellenféltől nem kaptak ki, ezért ők állnak és maradnak is az élen, ha a Berény és a Beszterce ellen sem hibáznak. A második helyünk viszont már nem forog veszélyben: üldözőink közül egyedül a 17-5-ös mutatóval rendelkező Vasas érhet be minket pontszámban, de ez esetben az egymás elleni eredmény rangsorol, ami nekünk kedvez, így két fordulóval a vége előtt biztossá vált helyünk a döntőben.

Az előző kiírás óta már csak a Piros-csoport első két helye ér közvetlenül országos döntőt – a ’21/22-es évadban még rögtön a legjobb nyolc közé kerültünk harmadikként a Honvéd és az NKA Pécs mögött, tavaly U20-ban is a két pécsi együttes zárta az élen a pontvadászatot, mi újra a képzeletbeli dobogó alsó fokát szereztük meg, viszont ekkor már keresztjátékra kényszerültünk, ahol az A-csoport 6. helyezettje volt az ellenfél. A Szolnoki Olajbányász ellen 12 pontos előnyt szereztünk a Gabányiban (89-77), amiből 11-et sikerült is megőrizni a tiszaligeti visszavágón (78-77), így Lakits András tanítványai lehettek ott Debrecenben, ahol legjobb B-csoportos csapatként az 5. helyen végeztek.

A jelenlegi versenykiírás értelmében az A-csoport első négy és a Piros-csoport első két helyezettje jut közvetlenül az országos döntőbe, míg az élvonal ötödikje és hatodikja a Zöld-csoport győztesével, illetve a Piros harmadikjával játszik oda-visszavágós párharcot a fennmaradó két helyért. A MAFC mellett további négy csapat már biztosította helyét a negyeddöntőben: a Piros-csoportot vezető, a helyi kosárlabdázás történetében először kvalifikáló Cegléd mellett az első osztály első három helyezettje, a 2022-es győztes NKA Pécs, a címvédő DEAC és a tavalyi bronzérmes Budapest Honvéd nem csúszhat már ki a legjobb négyből, a baranyaiak biztosan az élen zárnak, a másik két már döntős csapat pozíciója még változhat – a klubtörténelmet író sárga-kékek mellett három kiemelt akadémia alkotja egyelőre az előkelő társaságot, amelynek ismét tagja a MAFC. A fennmaradó három helyért óriási csata várható, az A-ban jelenleg Kaposvár, Kecskemét, Atomerőmű, Körmend a sorrend a dobogósok mögött, de ez még bőven változhat a hátralévő két fordulóban. A Piros-csoportban minden bizonnyal a Vasasé lesz a keresztjátékot érő harmadik pozíció, a Zöldben két-két vereséggel fej-fej mellett áll az élen a Nagykőrös és a DMTK Zsíros Akadémia, a pontegyenlőség a Sólymoknak kedvezne a végelszámolásnál. Többek között olyan kiváló műhelyek maradnak le a nyolcas tornáról, mint a tavalyi ezüstérmes Sopron KC, az előző két kiírásban egyaránt elődöntős Falco, vagy éppen az elmúlt idény piros-csoportos alapszakaszának győztese, a PVSK.

A nyolcas döntőt május 24. és 26. közt rendezik, a helyszínről a mezőny teljessé válását követően dönt majd a szövetség. A Piros-csoport 2. helyezettje az A harmadikjával, a második vonal győztese az első osztály negyedikjével csap össze a négy közé jutásért. Jelen állás szerint tehát ismét Honvéd-MAFC fővárosi örökrangadóra kerülne sor a negyeddöntőben, akárcsak tavaly, de még mindkét csapat helyezése változhat. Ami viszont már biztos, hogy nagy bravúrt vittek véghez Garai Péter tanítványai, hiszen a MAFC mellett csak két kiemelt akadémia, az NKA Pécs és a Honvéd lesz ott zsinórban harmadszor a döntő tornán.

Szép volt, fiúk!