Május 24. és 26. között, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezik a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság 2023/24-es kiírásának nyolcas döntőjét, az Újbuda MAFC U20 a piros-csoportos alapszakaszban megszerzett 2. helyének köszönhetően zsinórban harmadszor jutott az ország legjobb nyolc csapata közé. Garai Péter tanítványai rögtön a torna első mérkőzésén pályára lépnek: pénteken 10 órától a címvédő DEAC-cal játszanak a négy közé jutásért – bár a papírforma ellenfelünk mellett szól, Kovács Leventéék jó előérzettel indulnak a Mecsekaljára.

Fontos hangsúlyozni, hogy már az országos döntőbe jutás is szép eredmény a fiúktól, hiszen három csoportban 39 csapat küzdött a legjobb nyolc közé jutásért – az A-csoportból az első négy, a Pirosból az első két helyezett került egyből a döntőbe, a maradék két hely sorsáról pedig a keresztjáték döntött: az élvonal ötödikje a Zöld-csoport bajnokával, az első osztály hatodikja a Piros bronzérmesével játszott kuparendszerű párharcot. Nagy dilemmát jelentett szakmai stábunk számára a felnőtt együttesünkben is meghatározó Pintér-Kovács-Biber trió szerepeltetése, de az eredmények igazolták a kompromisszumos megoldást, akárcsak a nagycsapat, az U20-asok is a 2. helyen fejezték be a reguláris szezont – 20-4-es mérleggel, valamennyi ellenfelet legyőzve, a legtöbb pontot dobva, a ceglédi fiatalok mögött, a Vasas Akadémiát megelőzve -, így zsinórban harmadszor is ott leszünk a döntő tornán a legidősebb utánpótláskorosztályban. Ezt rajtunk kívül csupán két kiemelt akadémia, a jelenlegi kiírás A-csoportos alapszakaszának első két helyezettje, a házigazda NKA Pécs és a tavalyi bronzérmes Budapesti Honvéd mondhatja el magáról. A pécsi és a fővárosi műhely, valamint negyeddöntős ellenfelünk, a tavaly hazai környezetben diadalmaskodó DEAC a várakozásoknak megfelelően magabiztos teljesítménnyel vívta ki a nyolc közé jutást, viszont a 4. helyért óriási versenyfutás zajlott, a dobogósok mögött azonos, 16-10-es mérleggel zárt Kaposvár, a Kecskemét és az ASE. A hármas holtverseny a KKK-nak kedvezett, de a hírösvárosiak és az atomvárosiak is ott lesznek Pécsett: a KTE a Zöld-csoport győztesét, a Nagykőröst verte magabiztosan, míg a paksiak a 16 pontos pasaréti vereség után hazai pályán nagy hajrával hússzal győzték le a Vasast, így velük lett teljes a döntő torna mezőnye.

Bármekkora közhelynek is tűnik, évről évre bebizonyosodik, hogy a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság döntőjében nincs lefutott meccs. 2022-ben az élvonal veretlen alapszakaszgyőztese, a címvédő Körmend hazai pályán maradt le a legjobb négy közé jutásról, ahogy tavaly sem játszhatott éremért a regnáló bajnok, mert a hazai pályán szereplő DEAC magabiztosan verte az NKA Pécset a torna első találkozóján – a cívisvárosiak meg sem álltak az aranyéremig, a folytatásban a körmendi finálé másik résztvevőjét, a Honvédot, végül a döntőben hosszabbítás után a Sopront győzték le.

Ismét bemutatkozik a nyitómeccsen a tavalyi aranyérmes, pénteken 10:00-s kezdettel éppen a mieink próbálják megtréfálni a Debrecent. A tavalyi nyolcas döntő három legeredményesebb hazai játékosa (Kovács Ákos, Neuwirth Bence, Kenéz Csaba) ezúttal nem lesz ott a döntőben, de így is borzasztó nehéz dolguk lesz a fiúknak, hiszen a hajdúságiak egy kiváló, bő rotációval rendelkező, rendkívül összeszokott csapatot alkotnak. A DEAC U20-asai némi túlzással három sorozatban is szerepeltek a szezonban, hiszen a felnőtt Piros-csoportban 12. U23-as együttesben mindössze négy 2003-nál korábbi születésű játékos lépett pályára, a MEFOB-győztes Debreceni Egyetem gárdájának gerincét pedig szintén a fehér-feketék fiataljai alkotják, az U20-as alapszakasz három legponterősebb debreceni spílere, Czermann Patrik, Várszegi Ádám és Varga Sándor egyaránt kulcsszerepet vállalt a győri négyes döntő megnyerésében. Kovács Imre alakulata egy hajszállal maradt le a 2. helyről a reguláris szezonban: a 22 győzelemmel első NKA mögött egyaránt 19-7-es mérleggel zárt a Honvéd és a DEAC, az egymás elleni összecsapások sem döntöttek, mert mindkétszer hat ponttal nyert az aktuális vendéggárda, így a pontkülönbség határozta meg a sorrendet, e tekintetben pedig a piros-fehérek voltak jobbak 14 egységgel. Ennek következtében a Debrecennel találkozunk a negyeddöntőben, míg szombaton a Honvéd-ASE párharc győztesével vagy vesztesével csapunk össze (természetesen a pénteki eredményünk függvényében).

Kovács Levente a tavalyi U20-as döntőn a 4. helyen záró Falco legjobbja volt 9,3 ponttal, 5 gólpasszal, 4,3 kiharcolt faulttal és 4 lepattanóval, idén pedig a MAFC színeiben fog mindent megtenni a négy közé jutásért. „Izgatottan várom a döntőt, jó előérzetem van, mert úgy gondolom, hogy egy remek játékerőből álló csapat vagyunk. Első célunk az volt, hogy jussunk be a nyolcas döntőbe, itt pedig természetesen szeretnénk minél tovább jutni. Úgy érzem, hogy tökéletesen felkészültünk a Debrecenből. Egy ilyen tornán barmi megtörténhet, egy meccsen bárki le tud győzni bárkit” – erősítette meg irányítónk.

Bár a legfrissebb emlékeink nem éppen pozitívak Pécs városával kapcsolatban, az utánpótlást tekintve gyönyörű sikerek is fűzik klubunkat Baranya vármegye székhelyéhez. Tavaly a Rátgéber Akadémián szereztek szépen csillogó ezüstérmet serdülőink Vittay-Hajnik Ambrus irányításával, de Pécshez kötődik eddigi utolsó bajnoki címünk is: 2015-ben a juniorok között értünk fel a csúcsra – kilenc év után ismét a legdélebbi megyeszékhelyen játszik nyolcas döntőt egy Garai Péter vezette MAFC-os együttes…

Az országos döntő programja

Május 24., péntek

10:00 Újbuda MAFC U20 – DEAC KA U20 (A)

12:30 Budapesti Honvéd Sportegyesület U20 – Atomerőmű SE U20 (B)

15:00 Megnyitó

15:30 Ceglédi KE U20 – Kometa Kaposvári KK U20 (C)

18:00 NKA Universitas Pécs U20 – KTE-NJE U20 (D)

Május 25., szombat

10:00 A vesztes – B vesztes (I.)

12:30 C vesztes – D vesztes (II.)

15:00 A győztes – B győztes (III.)

17:30 C győztes – D győztes (IV.)

Május 26., vasárnap

9:00 I. vesztes – II. vesztes (Mérkőzés a 7. helyért)

11:30 I. győztes – II. győztes (Mérkőzés az 5. helyért)

14:00 III. vesztes – IV. vesztes (Bronzmérkőzés)

16:30 III. győztes – IV. győztes (Döntő)

Az Újbuda MAFC U20 összeállítása:

#2 Kovács Levente

#3 Szabó Máté

#6 Kiss Lajos Dávid

#7 Román Barnabás

#8 Tóth Vilmos

#15 Szász Kevin

#18 Molnár Tamás

#21 Tökölyi Márton

#22 Medvei Keve

#24 Pintér Dávid

#32 Biber Bende (C)

#51 Viola Dávid

#77 Matejovics Máté

Vezetőedző: Garai Péter

Edző: Lakits András

A HUNBASKET TV V Puskás Artúr és Rádonyi Kristóf közreműködésével élőben közvetíti a torna valamennyi mérkőzését, link a negyeddöntőnkhöz:https://www.youtube.com/live/mCNzz7-n6fM?si=8NImcKd0bsDITr03 .

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba