MAFC-NKA Pécs dobók, nyilatkozatok, szurkolói összefoglaló

MAFC-NKA Pécs 66-86 (16-19, 23-22, 16-19, 11-26)

MAFC: Tóth 19, Pfandler 8, Kovács 8, Csapai 7/3, Bordács 2. Cs: Polgárdy 11, Misek 7, Lakits 4, Herló, Biber.

Garai Péter : Gratulálok a Pécsnek.

Ivica Mavrenski : Tudtuk, hogy a MAFC csapata tele van jó játékosokkal. Sok tapasztalattal rendelkeznek, magasak, nem könnyű ellenük játszani. Azt is tudtuk, hogy nagyon kemény negyven perc lesz, ha nyerni akarunk. Néhány periódusban szerencsénk is volt, de megérdemlik a játékosaim, hogy gratuláljak nekik a győzelemhez. Nincs még vége. A MAFC egy nagyon jó csapat. Előnyben vagyunk, de a párharc még nem dőlt el. Akkor van vége, ha megvan a három győzelem, azelőtt nincs semmi. Tovább kell koncentrálnunk és gyakorolnunk a lehető legjobb képességünk szerint, a legjobbunkat hozni a harmadik mérkőzésen. Gratulálok a MAFC csapatának is.

A MAFC ugyanúgy kezdett, mint a párharc első meccsén, a pécsiek kezdőjébe Rátvay került be Scherer helyett. Az első öt pontot a vendégek szerezték, de hamar felvettük a ritmust: Kovács zsákolt, Csapai egyenlített. A következő percekben felváltva vezettek a csapatok, Pfandler, Bordács és Tóth is beköszönt. Pontosabban büntetőztek a pécsiek, így Djordjevics egypontosaival fordítottak, de Tóth remek 2+1-ének köszönhetően nem tudtak ellépni, 16-19-cel zárult a negyed.

Herger két duplát, Bíró triplát szerzett, így héttel mentek a vendégek (19-26). Polgárdy nagyot harcolt a palánk alatt, kétszer is visszaszedte a saját lepattanóját, majd faulttal együtt gyötörte be. Misekkel szabálytalankodtak hárompontos dobás közben, nem is remegett meg a keze a büntetővonalnál (25-28). Rátvay és Polgárdy is kosárral fejezte be csapata több egymást követő támadását, Csapai a festékből és végre-valahára kintről is eredményes volt, 35-36-ra zárkóztunk. Meszlényi egyből válaszolt egy hasonló kosárral, Djordjevics és Polgárdy is szép centergólt szerzett. Mindkét csapat kikért egy-egy időt az utolsó percben, de kosarat csak mi dobtunk belőle: Tóth állította be a 39-41-es félidei eredményt.

A térfélcsere után rögtön egalizált Misek, majd percekig érintetlenek maradtak a gyűrűk. Többször tisztán dobhatott egy fehérmezes a 6,75-ön túlról, de csak nem akart beesni a második trojkánk… A vendégek is pontatlanok voltak, bár négyből két büntetőt értékesítve visszavették az előnyt. Tóthnak két szabaddobás is elég volt az egyenlítéshez, Lados viszont egyetlen kísérletből növelte hárommal csapata pontszámát. Rutinos irányítónk szépen lépett át a gyűrű alatt védővel a nyakán, jól is célzott, de csak bicegve tudott visszamenni. A vendégek mesterének kellett szólnia, hogy megálljon a játék, karmesterünk számon kérte a játékvezetőket, technikait kapott. Ez sem törte meg a MAFC lendületét, 11-esünk újabb két pontot szerzett, majd Pfandler lepte meg védőjét, duplájával hosszú idő után vezettünk újra (49-47). Djordjevics vette vállára csapatát, majd Meszlényi jegyzett duplát és triplát is: a 0-9-es sorozattal hét pontra nőtt a feketemezesek fórja. Lakits és Kovács révén zárkóztunk újra, de az utolsó másodpercben Benke még kiharcolt két büntetőt, így 55-60-ról indult a zárónegyed.

Lakits duplájára még felelt az NKA légiósa, de Kovács közelijét Pfandler büntetői követték, feljöttünk egy pontra. Scherer is a vonalról dobott jól, de fiatalunk akcióból sem tévesztett célt (63-64). Ekkor azonban mintha a szerdai találkozó ezen része ismétlődött volna: újra hosszú fővárosi gólcsend következett a 34. és a 37.  perc között, ezalatt a vendégek 13 pontot, közte két hármast szereztek, így eldöntötték a mérkőzést. A hátralévő időben is csak a büntetővonalról született MAFC-kosár, így az akadémisták magabiztosnak látszó, 66-86-os győzelmet arattak a Gabányiban.

A pécsi diadallal hosszú hazai veretlenségi sorozat zárult le: 2022-ben még sem felnőtt, sem U20-as piros csoportos csapat nem ünnepelhetett a Hauszmann Alajos utcában. Rájátszásban legutóbb közel három éve, 2019 májusában, az OSE elleni elődöntő nyitányán kapituláltak a piros-feketék (2020 tavaszán a járványhelyzet miatt nem volt PlayOff, a legutóbbi rájátszásban mind a hat hazaiját behúzta a Garai-legénység).

Ami ennél fájóbb, hogy elfogytak a hibázási lehetőségek: a továbbjutáshoz kétszer kell(ene) győznünk az Akadémián, egyszer hazai pályán. Borzasztóan nehéz feladat, bár vannak bíztató jelek az első felvonáshoz képest. A büntetőzésen és a lepattanózáson is sikerült javítani, agresszív letámadással többször már az ellenfél térfelén labdát szereztünk. Három dolog jelentette a különbséget a budai találkozón: a triplák értékesítésése, az ellenfél kulcsembereinek limitálása és Djordjevics személye. Szinte végig zónát védekezik mindkét fél, így nagy jelentősége van a külső dobásoknak. Az NKA ráadásul elég jól zárja a palánk alatti területeket, ezáltal a Csapai-Bordács páros kevésbé tud érvényesülni, mint az alapszakaszban, kevesebb a MAFC-gólpassz is. A szerb légiós pedig pontjai mellett rengeteg (támadó)lepattanót szed, sok faultot harcol ki és biztos kézzel büntetőzik. Ha őt sikerülne semlegesíteni, talán megváltozna a játék képe is…

Kedden 17:00-kor kezdődik a párharc 3. meccse, a tét számunkra az „életben maradás”. A találkozót élőben közvetítik a hazaiak a You Tube-on, csatornájuk linkje: https://youtube.com/user/ratgeberakademia .

Hajrá, MAFC!