MAFC-TF beharangozó egy szurkoló szemszögéből

Zsinórban három győztes meccsel a háta mögött, a közvetlen rivális TF-BP csapata ellen, otthon lép pályára a MAFC az NB I./B Piros csoportjának 24. fordulójában, március 12-én, szombaton 17:30-tól. Egy győzelemmel két fordulóval az alapszakasz vége előtt lefoglalnánk helyünket a legjobb nyolcban, mi több, a 7. vagy jobb pozícióból kezdhetnénk a rájátszást. Az aktuális ellenfél csupán eggyel számlál kevesebb győzelmet a mieinknél, így garantáltan motiváltak lesznek a vendégek is.

A TF-BP rövidítés a Tehetséges Fiatalok Basketball Players csapatnevet takarja, ebből már következtethetünk a sárga-kékek klubmodelljére. Különleges helyzetben vannak, hiszen sem dicső múlt, sem egy óriásklub, sem kiemelt akadémia nem áll mögöttük, sőt, állandó hazai pályájuk sem alakult ki. Ennek ellenére már 25 éve aktívak, két élvonalbeli szezonnal (az első EtherNet-Hegyvidék néven) és egy Hepp Kupa-győzelemmel is büszkélkedhetnek. Második feljutásukkor, 2018 tavaszán éppen a MAFC-ot váltották az A csoportban. Főleg légiósokra támaszkodó csapatukon a neves szlovén edző, Ales Pipan sem tudott segíteni, egy évig tartott az A-s kaland. Azóta ismét a fiatal magyaroké a főszerep, középcsapatnak számítanak, céljuk a felsőházi rájátszás elérése. Tavaly a bajnokságban playoutra kényszerültek (azt 2-1-re nyerték az MTK ellen), a HK-ban négyesdöntőt játszottak és u20-ban is bekerültek az országos döntőbe.

Nyáron leigazolták a Honvéd dobóhátvédjét, Tichov Dominikot, ez alapjaiban változtatta meg a Tehetséges Fiatalok játékát. A triplagyáros 26 pontos átlagával csapata legnagyobb fegyvere, a bajnokság harmadik legponterősebb játékosa. Az átigazolási szezon végén érkezett hozzájuk az ex-MAFC-os center, Peringer Balázs, aki 14,3 pontot és 8 lepattanót átlagol, a palánk alatt elsősorban rá kell majd figyelnünk. A kezdőcsapatban rajtuk kívül várhatóan Szántó, Oroszi és az u20-as Gémes kap majd lehetőséget. A kispadról is érkezhetnek kulcsemberek Csík és a rutint képviselő Nagy Szabolcs személyében. Játékuk Tichov dobásaira és kiharcolt faultjaira, Szántó gólpasszaira és Peringer centermunkájára épül, náluk tényleg nem közhely, hogy sosem adják fel, igazi küzdős csapat.

Remekül kezdte a szezont Beák Gábor legénysége, hiszen az 1. fordulóban, a pécsi Akadémián elszenvedett vereséget követően zsinórban öt bajnokit nyertek meg. Ezt egy ötös negatív széria követte, féltávnál éppen rájátszásba jutásra álltak. Azóta folyamatosan a 8 közé jutás határán billegnek, hasonlóan a mieinkhez. Februárban a Honvédtól, a Jászberénytől, majd a Nagykőröstől is kikaptak, így győzelmi kényszerben voltak múlt szombaton, a PVSK ellen. Bár a szünetben még 40-30-ra a fekete-fehérek vezettek, egy remek harmadik negyeddel átvették, majd egy izgalmas hajrában megtartották az előnyt a fővárosiak (78-75). A meccs hőse Tichov volt, aki 27 pontot szórt, a harmadik negyed végén háromnegyed pályás kosárral vette vissza a vezetést csapatának. Szántó 19, Peringer 16 egységet termelt.

Bár a Honvéd, a Vasas és a Budafok voltak az utóbbi években a MAFC legnagyobb riválisai a városhatáron belül, minden fővárosi csata presztízsmeccsnek számít, így ez sem lehet kivétel. Noha kevés nagy horderejű rangadót vívott egymással a két csapat, a közelmúltban így is több izgalmas meccset találunk. 2019 decemberében nagy meglepetésre bevették a Gabányit a sárga-kékek (87-90), a covid miatt abban a szezonban már nem is nyílt lehetőség a revansra. A tavalyi szezonban a Sport11-ben nem volt esélye foghíjas csapatunknak (100-80), de itthon sikerült visszavágni egy szoros derbin – érdekesség, hogy a 75-71-es MAFC-sikerrel végződő, zártkapus bajnokit néhány szurkoló az utcáról, az ablakon át tekintette meg (köztük volt e sorok írója is). A csapatok legutóbb decemberben, a TF-BP otthonában találkoztak, ahol 80-99-es vendégsiker született. A hazaiak Nagy és Csík nélkül nem tudták levédekezni rohanós játékunkat, Tóth, Polgárdy, Csapai, Bordács és Kovács is tíz pont fölé jutott. A fordulásig szépen tartotta magát a TF a Tichov-Szántó-Oroszi trió vezetésével, ám a harmadik negyedre elfáradtak.

Hiba lenne lebecsülni a sárga-kékeket, hiszen a szezon egészét tekintve nagyon hasonlóan teljesítenek, mint a mieink. Ugyanakkor a magassági fölény, a rutin, az aktuális forma és különösen a helyszín mellettünk szól, így bizakodva várhatjuk az összecsapást. Várhatóan mindent meg fognak tenni a vendégek, hogy elrontsák a hazai ünneplést, de ha kulcsembereiket sikerül limitálni, ők pedig nem találnak ellenszert csapatunk rohanására, akkor jó esélyünk van a playoffba kerülés és a legalább 7. hely bebiztosítására. Nehezíti ugyanakkor Garai Péter helyzetét, hogy továbbra sem számíthat Misek és Pintér játékára.

A kosárlabda-mérkőzéseken immár nem kötelező maszkot viselni, ráadásul visszatérhetnek a lelátóra oltatlan, 18 éven felüli szurkolótársaink is. Több, mint két év után nézhetjük csapatunkat újra járványügyi megkötések nélkül, hiszen a Gabányiban legutóbb 2020. február 29-én rendeztek MAFC-tétmeccset a most szombatihoz hasonló szabályok mellett. Az azóta eltelt idő hosszáról sokat elmond, hogy az a Budafok volt az ellenfél, amely jelenleg már csupán az NB II-ben szerepel, illetve, hogy akkori kezdőcsapatunkból hárman (Richmond, Harazin, Katona) is távoztak azóta. Azt a rangadót egyébként remek kezdés után 94-81-re nyerte Hencsey Tamás csapata, szinte teljesen megtelt az oldallelátó – azt hiszem, mindnyájan kiegyeznénk hasonló eredménnyel, játékkal és hangulattal.

Ha ez nem lenne elég ok az örömre, akkor érdemes rápillantani a Piros csoport u20-as tabellájára. Ami a gyakorlatban a Vasas elleni hazai győzelemmel dőlt el, az matematikailag Salgótarjánban vált biztossá: ott lesz az országos nyolcasdöntőben Lakits András alakulata, őket is megünnepelheti a publikum.

Szombaton 17:30-tól tehát megtehetik a fiúk az utolsó lépést a negyeddöntő felé. Élő közvetítés nem várható, így aki nem lesz ott a csarnokban, csupán szövegesen követheti az eredményt a hunbasket.hu-n. Aki viszont úgy érzi, hogy ott a helye, azt már a védettségi igazolvány hiánya sem tartja vissza: irány a Gabányi! Hajrá, MAFC!