Végjátékához érkezett a 2022/23-as szezon: a Jászberény elleni, emlékezetes csatában megnyert negyeddöntőt és a remek MAFC-szereplést hozó U20-as döntőt követően szerdán megkezdi csapatunk a PVSK elleni elődöntős párharcát. A papírforma ezúttal már a rivális mellett szól, a pécsiek az elmúlt hónapokban két nagyon fájó vereséget is mértek a mieinkre, de ez a két tényező csak elszántabbá teszi a fiúkat – biztosra vehetjük, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a döntőbe jutásért!

Nem csupán a Hepp Kupa elődöntőinek párosítása, de azok kimenetele is megismétlődött a piros-csoportos rájátszás negyeddöntőiben az alsó ágon: az alapszakaszt 21-5-ös mérleggel a 2. helyen záró PVSK egy könnyed és két  kibrusztolt sikerrel, 3-0-s összesítéssel lépett túl a BKG-n, míg a MAFC ötmeccses, gigászi csatában, egy Gabányiban rendezett, teltházas, mindent eldöntő hazai mérkőzés megnyerésével biztosította helyét a legjobb négy között a Jászberény ellenében. Ezidáig nincs is kifogásunk a két sorozat forgatókönyvének hasonlósága ellen, azonban a bajnokság ezen pontján nagyon örülnénk egy fordulatnak, azaz annak, ha ezúttal a kupadöntővel ellentétben mi kerülnénk ki győztesen a magyar férfi kosárlabda egyik klasszikus párharcából. Borzasztó nehéz dolgunk lesz, hiszen amíg a Tüskecsarnokban papíron semleges helyszínen, a szurkolást tekintve gyakorlatilag hazai környezetben maradtunk le egy hajszállal a bravúrról, most pályahátrányból kellene továbbjutnunk – ehhez elkerülhetetlen egy vendégsiker a Vasút otthonában, ami az idényben idáig csak a városi riválisnak sikerült, igaz, mi is nagyon közel álltunk hozzá…

Az elődöntő menetrendje:

  • május 3., szerda 18:00, Pécs, PVSK NKA Csarnok
  • május 6., szombat 17:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
  • május 9., kedd 18:00, Pécs, PVSK NKA Csarnok

Ha szükséges:

  • május 12., péntek 18:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
  • május 14., vasárnap 18:00, Pécs, PVSK NKA Csarnok

Csupán a jelenlegi kiírás emlékezetes összecsapásai alapján is rangadóról beszélhetnénk a párosítás kapcsán, de a felek közös történelme jóval régebbre nyúlik vissza: ez a két egyesület tudhat maga mögött a legtöbb A-csoportos szezont, a MAFC 71-gyel csúcstartó, míg a PVSK 53-mal vidéki bajnok és abszolút második e tekintetben. A két patinás klub 1946 óta számtalan alkalommal találkozott, többnyire az élvonalban. Ami a számokat illeti, az egymás elleni mérleg 2003 óta minden sorozatot figyelembe véve 17-4 a baranyaiak javára, idegenben pedig egyszer sem tudtunk nyerni ez idő alatt – több évtizedes átkot törne meg a Lakits-legénység a Mecsekalján. Tavaly ősszel ellenben 82-72 arányban mi nyertünk a Gabányiban, egy alapszakaszmeccsen az akkor még Juhász Olivér által irányított Párducok ellen, Szrecsko Szekulovics kinevezése óta viszont két gólgazdag, szoros pécsi győzelem született: februárban bajnokin 103-100-ra, a húsvéti HK-fináléban 108-107-re végeztek a csapatok.

A tavaly az A-csoporttól 19 év után búcsúzni kényszerülő fehér-feketék nyíltan az azonnali visszajutást tűzték ki célul, amire keretük összetételét tekintve minden alapjuk meg is van. A fiatalposztot remekül betöltő Molnár-Németh kettős mellett kis túlzással minden poszton két, legalább élvonalbeli, de több esetben válogatott tapasztalattal felvértezett magyar játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére. Legjobb dobójuk mégis az amerikai Chase Harler: a vajkezű légiós az alapszakaszban meccsenként 19,33 pontot átlagolt, a kupadöntőben pedig ennek közel duplájával, 38 egységgel terhelte meg gyűrűnket. A sokoldalú hátvéd a periméterről, betörésből és a büntetővonalról is életveszélyes, semlegesítése minden bizonnyal kulcskérdés lesz.

A párharcot megelőzően mindkét vezetőedző nyilatkozott a BB1-nek. Szrecsko Szekulovics a védekezés fontosságát hangsúlyozta, míg Lakits András a hosszabb negyeddöntős párharc lehetséges előnyeiről beszélt. „Nagyon örülünk, hogy ott vagyunk az elődöntőben, de természetesen szeretnénk nagyobbat álmodni és a döntőbe kerülni. A PVSK nagyon jó csapat, ezt bizonyították már többször, szezonbeli három egymás elleni mérkőzésünkből kettőt ők nyertek, igaz, az alapszakaszban és a Hepp Kupa-döntőben is egylabdás vereséget szenvedtünk – most szeretnénk megfordítani ezt a tendenciát. Igyekszünk kőkeményen felkészülni és a pályahátrány ellenére továbbjutni. Aktuális ellenfelünk 3-0-ra nyert a negyeddöntőben, így az én csapatom lábában kettővel több meccs van, de azt gondolom, hogy az U20-as döntő adta pihenési lehetőséget kihasználva kifejezetten jól jöhetünk ki ebből a helyzetből. Nagyon sokat profitálhatunk a Jászberény elleni párharcból, hatalmasat léptünk előre olyan dolgokban, amikben korábban azért voltak hiányosságok. Akár előnyt is jelenthet, hogy öt mérkőzést játszottunk a playoff első körében, mert most tudtunk pihenni, de mégis meccsben vagyunk. Nagyon nehéz csata lesz, többek között számos korábbi válogatott játékossal és egy remek légióssal kell felvennünk a versenyt. Még nem tudom pontosan, milyen összeállításban lépünk pályára Pécsen, remélhetőleg fokozatosan a sérültjeink is visszatérhetnek majd, mindenesetre aki ott lesz a pályán, az mindent meg fog tenni azért, hogy döntőt játszhassunk” – szögezte le az U20-asokkal országos bajnoki 5. helyen végző szakvezetőnk.

Rendkívül nehéz párharc előtt állunk tehát, ahol már egyértelműen bravúr lenne a továbbjutás. A pályaelőny és a rutin is az ellenfél mellett szól, mi azonban a csapategységre, a fiatalos lendületre, tapasztalt kulcsjátékosainkra és természetesen hatodik emberükre alapozva meglepetésre készülünk. Szerdán 18 órától Pécsen tehetnénk hatalmas lépést a továbbjutás felé, a mérkőzést a párharc PVSK otthonában rendezett további találkozóihoz hasonlóan élőben közvetítik YouTube-csatornájukon a hazaiak: https://youtube.com/@PvskHuPecsiVSK .

Irány a döntő, hajrá, MAFC!