Közel egy hónap után lép pályára ismét a Hauszmann Alajos utcában az Újbuda MAFC, szombaton 16:30-tól a 8-14-es mérleggel a játéknap előtt a 10. helyen álló Jászberény lesz az ellenfél a Piros-csoport 22. fordulójában. Lakits András együttesének célja az első kiemelés megszerzése a rájátszásra, amihez minden bizonnyal 100%-os teljesítmény szükséges a hátralévő öt alapszakasz-mérkőzésen. Amorie Archibald személyében több, mint négy év után láthat újra külföldi játékost a MAFC mezében az újbudai közönség – már csak miatta is érdemes kilátogatni a Gabányiba szombat délután.

Négy forduló van még hátra a Piros-csoport alapszakaszából, a mieinknek emellett van még egy elmaradt meccsük a TF ellen a 21. körből. Csapatunk jelenleg 18 győzelemmel és 3 vereséggel a 2. helyen áll a 20-2-es mutatóval listavezető PVSK mögött. A képlet viszonylag egyszerű: amennyiben már nem hibázunk a reguláris szezonban (azaz többek között idegenben is legyőzzük a Vasutat), a többi eredménytől függetlenül miénk lesz az első kiemelés, minden más esetben nagy valószínűséggel a pécsieké. Bár a csúcsrangadót ellenfelünk otthonában kell megvívnunk, a márciusi programunk kedvezőbbnek tűnik, mint a Párducoké: a piros-feketéknek a pécsi túrát leszámítva már nem kell elhagyniuk Újbudát, a JKSE és a TF mellett a Salgótarján és végül az Óbuda látogat a Gabányiba; míg a Szekulovics-tanítványok négy legnagyobb riválisuk ellen játsszák a reguláris szezonból hátralévő négy mérkőzésüket, a BKG-val hazai környezetben, a Fóttal és a záró fordulóban a Vasassal idegenben csapnak össze.

Azonban ahhoz, hogy tényleg az „alapszakasz döntője” lehessen a március 21-én, csütörtökön esedékes PVSK-MAFC találkozó, először is érvényesítenünk kell a papírformát a Jászberény ellen. Az elmúlt évtizedben az egyik legnagyobb ellenfelünknek számított a JKSE, az élvonalban, a másodosztályban és a Hepp Kupában is emlékezetes mérkőzésüket játszottunk velük. Ezen időszak egymás elleni mérlege minden sorozatot figyelembe véve 15-13 a kék-fehérek javára, viszont a legfrissebb emlékeink nekünk jobbak a párharc kapcsán: az előző szezonban mindkét sorozatban búcsúztattuk a jászságiakat, a jelenlegi kiírásban pedig 115-78 arányban diadalmaskodtunk a Bercsényiben tavaly novemberben. A Gabányiban szorosabban alakult a felek előző meccse, tavaly áprilisban a negyeddöntő mindent eldöntő, ötödik felvonása alkalmával úgy nyertünk 85-72-re, hogy három perccel a vége előtt még hátrányban voltunk.

Az előttünk álló bajnoki szempontjából azonban nem igazán relevánsak az előző idény egymás elleni meccsei, hiszen a rájátszásra beugró vezetőedző, Puskás Artúr mellett csupán a Mester-Dunai-Meleg-Kucsora négyes hosszabbított szerződést, a távozók helyét többnyire fiatalok vették át, Ivosev Tamás helyett pedig Jordan Santiago érkezett légiósnak. A berényi „csikócsapat” jól kezdte a pontvadászatot, az első négy fordulót követően már három győzelemmel állt. A folytatásban azonban megtört a lendület, ráadásul decemberben Paksra távozott a csapatkapitány, Kucsora Csaba. Az új évben idáig 3-5 a jászfővárosiak mérlege, a Budafokot, a Kaszásokat és a MEAFC-ot győzték le, de az előző két játéknapon előbb a BKG, majd a Fót ellen is közel álltak ahhoz, hogy meglepetést okozzanak. A DEAC csütörtöki, Budafokon aratott győzelmével a Jászberény visszacsúszott a 11., biztos bennmaradást már nem érő pozícióba, de még a nyolc közé jutásra is lehet esélyük, ehhez azonban bravúrokra lenne szükségük, hiszen a MAFC után a Vasassal, majd a Cegléddel játszanak – a papírforma alapján valószínűbb, hogy a 26. fordulóban a 9-10. hely lesz a tét számukra a debreceni fiatalok elleni hazai ki-ki meccsen.

A kék-fehéreknél magasposzton kulcsszerepet játszik Meleg Károly, aki 13,2 pontos és 6,1 lepattanós átlagával mindkét mutatóban a jelenlegi keret legjobba. A hátvédsorban a fiatal Dunai-Mester kettős jól egészíti ki Santiagot, aki Fóton 75%-os mezőnymutató mellett 36 pontot szórt, mindhármuknak kétszámjegyű a pontátlaga. Fiatalposzton kirobbanthatatlan a kezdőből a MAFC-os nevelésű Boka-Magó Áron, aki több korábbi csapattársával összecsaphat a Gabányi parkettjén. A Puskás-legénység fiatalos, lendületes kosárlabdát játszik hullámzó hatékonysággal, a felek őszi mérkőzéséből kiindulva ezúttal is látványos, gólgazdag mérkőzésre számíthatunk.

A csapatok szerkezetét elnézve ismét nyerőember lehet Bordács Soma, aki Nyíregyházán 23 ponttal és 13 lepattanóval vette ki a részét a sikerből. „Közel egy hónap után végre ismét hazai pályán játszhatunk, ráadásul rövid időn belül zsinórban háromszor, ez remek lehetőség arra, hogy új játékosunkat még jobban beépítsük a Pécs elleni sorsdöntő meccs előtt. A Jászberény mindig kemény ellenfél volt az elmúlt években, most sem várok mást, tisztességgel felkészülünk belőlük, ha a gyors, fizikális játékunkat tudjuk játszani, az remélhetőleg ismét győzelmet ér majd” – nyilatkozta magasemberünk, aki kereken 13-as átlaggal továbbra is fölényesen vezeti a legjobb lepattanózók listáját.

Szombaton hosszú idő után ismét magára ölti a MAFC hazai, fehér mezét egy külföldi játékos: legutóbb 2020. február 29-én, a Budafok elleni bajnokin álltunk fel légióssal a sorainkban, akkor Ryan Richmond 25 ponttal járult hozzá 94-81-es sikerünkhöz. Amorie Archibald pedig éppen negyedszáz egységgel debütált a Kék Cápák otthonában, nyíregyházi játékát elnézve hazai bemutatkozása alkalmával is remek megoldásokra számíthatunk tőle. Legfanatikusabb drukkereinkre már kora délután számítunk, hiszen 13:45-ös kezdettel az országos döntőbe jutás szempontjából kulcsfontosságú rangadót játszik a szintén 2. helyen álló Garai-legénység a 3. helyezett, ugyancsak Puskás Artúr által irányított berényi U20-asok ellen.