Nem forgott veszélyben csapatunk győzelme a Piros-csoport 21. fordulójából bepótolt TF elleni bajnokin. A piros-feketék már az első percben magukhoz ragadták a kezdeményezést, a második negyed végén pedig néhány könnyű kosárral végleg tíz pont fölé növelték a különbséget. Lakits András a szombati, Salgótarján elleni mérkőzést szem előtt tartva sokat rotált, a fiúk egy híján száz ponttal, harminc gólpasszal és magabiztos sikerrel zárták a fővárosi rangadót. U20-asaink szintén nyerni tudtak, így karnyújtásnyira vannak az országos döntőtől.

Ezúttal a Polgárdy-Pintér-Archibald külső hármassal álltak fel a feldobáshoz a mieink, akik agresszív védekezéssel kezdték a mérkőzést, ennek bő fél perc alatt két labdaszerzés és öt könnyű pont lett a jutalma Polgárdy és Bordács révén. Irányítónk büntetőből sem hibázott, mire felvette a ritmust a TF, már 7-0 állt a táblán. Karosi és Anda találataival zárkóztak a vendégek, de Archibald, Pápai és Pintér is megszerezte első kosarát a nagy energiával játszó piros-feketék közül, Beák Gábor időt kért a negyed derekán (13-6). Keményebbé vált a vendégek védekezése, felváltva estek a kosarak, sok volt a szabálytalanság és így a büntető. Egy remek Bordács-Polgárdy összjátékkal húsz pont fölé jutottunk a 8. percben, a túloldalon Karosi kapta el a fonalat, a negyed végén Biber egymás után kétszer blokkolta Tömösváryt (23-16).

A kisszünet után Kovács szerelte a félpályánál Szanyit, aki utánanyúlt, ezzel sportszerűtlen hibát vétett. Nem tudtuk kihasználni a kínálkozó esélyt, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság. A Tehetséges Fiatalok találtak előbb magukra támadásban, bár Kovács szépen játszotta meg Bibert, Komma harcos volt a festékben, Dancsecs vezérletével két pontra csökkentették hátrányukat a látogatók (29-27). Archibald szerzett labdával ment a gyűrűig, Misek a vonalról célzott pontosan, de ez nem volt elég ahhoz, hogy leszakítsuk a kékmezeseket. Kovács újabb sportszerűtlen hibát harcolt ki, ezúttal Simonon, aki egyből a kiállítás sorsára jutott. A félidő hajrájára felgyorsul a játék, Karosi saroktriplájára válaszul Polgárdy a 18. percben beemelte a Lakits-legénység első hárompontosát. Sorra jöttek a labdaszerzések hazai oldalon, Archibald, majd Polgárdy hát mögötti passzából Komma is eredményes volt lerohanásból, végül irányítónk zsákolt, ezzel az addigi legnagyobb különbség alakult ki a nagyszünetre (50-35).

Polgárdy Ádám kezdte a pontgyártást a harmadik etapban is, egy középtávolit egy csont nélküli trojkával toldott meg, a túloldalon Kelenföldi rámolt be gyorsan hét pontot (57-44). Archibaldot nem tudták megfogni lábon a Beák-tanítványok, akik továbbra sem becsülték meg eléggé a labdát. Polgárdy előbb Pápainak adott gólpasszt, majd maga is betalált tranzíciós játékból, hátul zónára álltak át az újbudaiak, légiósunk már a 25. percben elérte a húsz pontot, le is ült a kispadra – eldőlni látszottak a lényegi kérdések. A negyed második felében precízebb MAFC-os befejezésekkel nagyobbra is nyílhatott volna az olló, ugyanakkor TF-nek is akadtak szép momentumai, például egy Szántó-Karosi alley-oop, de azért a harmadik tíz perc is a miénk lett (73-57).

Tömösváry kipontozódott az utolsó szakasz elején, hazai oldalon leginkább Katona volt elemében, de Komma is nagyot küzdött elöl-hátul. Támadásban Dancsecs-pontokkal, védekezésben keménységgel próbáltak meccsben maradni a látogatók, akcióból öt perc alatt csak kétszer találtak be a XI. kerületiek, viszont hatszor is a vonalra állhattak ez idő alatt (88-72). Kovács ötödik személyi hibája sem fenyegette győzelmünket, Kommát jó labdákkal tömték a társak, Katona végletekig kijátszott akciót lezáró palánkos hárompontosával sikerült feltornázni húsz pontra a különbséget a 39. percben. A végeredményt a dudaszó pillanatában Katona Bence állította be közel félpályáról (99-81).

Összesen 75 büntetőt dobhatott a két csapat, ami rányomta a bélyegét a mérkőzés képére, ezzel együtt több szempontból, elsősorban a rendezetlen védelem elleni játékban sikerült előrelépni a Jászberény elleni találkozóhoz képest. Lakits András sokat rotált, 22 perccel Komma László volt a legtöbbet játszó MAFC-os. Már 23 játéknap után megvan a huszadik győzelmünk, ebből a szempontból már biztos az előrelépés az előző idényhez képest, amikor 19-7-tel zártuk az alapszakaszt – ha szombaton a Salgótarjánt is sikerül legyőzni a Gabányiban, akkor az is biztossá válik, hogy a tavalyi 3. helyezés után ezúttal első vagy második kiemeltként kezdhetjük majd a rájátszást.

Nagyon hasonló a helyzet az U20-asoknál is: Garai Péter gárdája 47-47-es félidő után 103-90-re legyőzte a TF korosztályos együttesét, így szintén 3 vereséggel ugyancsak a másodikok a tabellán. Fiataljaink is bebiztosíthatják szombaton jelenlegi pozíciójukat és ezzel országos döntős szereplésüket, amennyiben hozzák a kötelezőt az utolsó előtti Beszterce KK ellen.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 21. forduló

Újbuda MAFC – TF-Budapest 99-81 (23-16, 27-19, 23-22, 26-24)

MAFC: Polgárdy 20/6, Pintér 2, Archibald 21, Bordács 6, Pápai 4. Cs: Katona 13/6, Komma 12, Biber 7, Misek 7, Buzás 4, Kovács 3, Herló -.

TF: Dancsecs 16/6, Gémes -, Karosi 13/3, Kelenföldi 26/6 (+16 lepattanó), Tömösváry 2. Cs: Anda 15, Szántó 5, Kódor 2, Nagy G. 2, Szanyi -, Simon -,  Lőrincze -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Úgy érzem, hogy végig olyan tempóban játszottunk, ahogy azt mi szerettük volna. A félidőre olyan különbséget tudtunk a táblára tenni, hogy a folytatásban végig kézben tudtuk tartani a meccset és a hét második mérkőzésére gondolva tudtuk pihentetni a kulcsjátékosainkat gyakorlatilag az egész második félidőben. Úgy érzem, végig mi irányítottunk, támadásban és védekezésben is jobban működött a csapat, apró dolgokat kell helyretenni, pontosítani ahhoz, hogy visszataláljunk arra a szintre, ami korábban jellemzett minket, jó úton járunk. A TF-nek sok sikert kívánok, mi pedig készülünk a szombati, Salgótarján elleni mérkőzésre.

Beák Gábor: Nagyon küzdős, hajtós mérkőzést játszottunk. Mindkét csapat mindent megtett, sok tekintetben hullámzó, de véleményem szerint színvonalas meccs volt. A játékvezetők alacsonyan húzták meg a faulthatárt, ennek következtében sok volt a büntető. Gratulálok a MAFC-nak a győzelemhez!