A 2023/24-es szezon befejeztével klubunk vezetése megkezdte a következő idény csapatának kialakítását. A vezetőedző személyét illetően nem volt kérdés: mindkét fél elkötelezett volt a közös folytatás mellett, így Lakits András egy évvel meghosszabbította szerződését. Szakvezetőnk az elmúlt évad és a keretben várható változások mellett arról is beszélt, hogy továbbra is az élvonalba jutás az Újbuda MAFC elsődleges célja.

A MAFC-hoz ezer szállal kötődő szakember egy hatéves kitérőt leszámítva teljes játékospályafutását piros-feketében töltötte, edzői karrierjét is Újbudán kezdte, 2013-tól párhuzamosan játszott felnőttcsapatunkban és edzőskösött Akadémiánkon – egészen 2022 nyaráig, amikor szögre akasztotta a kosárcipőt és átvette korábbi játékostársai irányítását Garai Pétertől. Első évét Piros-csoportos 4. hellyel és Hepp Kupa-ezüsttel zárta az új szerepkörben, az előző idényben pedig a 2018-as élvonalból való kiesés óta a klub legjobb bajnoki eredményét érte el az általa vezetett Újbuda MAFC, ám mégsem lehettünk maradéktalanul elégedettek, hiszen ötmeccses finálé végén be kellett érnünk az ezüstéremmel.

„Természetesen csalódottak vagyunk, mert nem sikerült elérnünk az elsődleges célunkat, bár nagyon közel voltunk hozzá, egy félidő választott el minket a bajnoki címtől – kezdte az előző szezon értékelését Lakits. Nem vagyok teljesen elégedett az alapszakasszal kapcsolatban, bár volt egy nagyon szép időszakunk, sorozatban 14 meccset nyertünk, amire büszkék lehetünk, de ez nem volt elég az első kiemeléshez, nagyon fájó a rossz kezdés, a debreceni túra és a Salgótarján elleni hazai vereség, mert láthattuk, mennyire sokat számított a döntőben a hazai pálya előnye (a MAFC 22-4-es mérleggel a 2. helyen zárta a pontvadászatot, ha eggyel többször nyer, alapszakaszgyőztesként kezdhette volna a playoffot a Lakits-legénység – a szerk.). A rájátszás elején nem reagáltunk jól a nyomásra, de a negyeddöntő második meccsén megtaláltuk a ritmusunkat és ha nehezen is, de sikerrel vettük az első akadályt. Az elődöntővel kapcsolatban van egy kis hiányérzetem, úgy gondolom, hogy a jó kezdés után már idegenben lezárhattuk volna a párharcot, ez a második találkozón még nem sikerült, de szerencsére hazai pályán újra behúztuk a továbbjutásról döntő mérkőzést. A döntő első négy meccsén végig az aktuális házigazda dominált, az ötödiken viszont a nagyszünetig mi játszottunk jobban Pécsett, úgy érzem, hogy akár tízpontos előnyt is kiépíthettünk volna ekkor, mégis döntetlen volt az állás. A fordulás után aztán átvette az irányítást a PVSK, ez viszont már az eredményen is meglátszott, így végül ők nyerték a mindent eldöntő ütközetet.”

Jó hír szimpatizánsaink számára, hogy nem csupán vezetőedzőnk hosszabbított, de legfontosabb célunk is változatlan. „Ami a jövőt illeti, nagyon hamar meg tudtunk egyezni mindenben, nem volt kérdés, hogy szeretnénk jövőre is megpróbálni a feljutást. Azt gondolom, hogy van egy befejezetlen ügye a csapatnak, amiben én is részes vagyok, bízom benne, hogy a következő nekifutásra az utolsó lépést is meg tudjuk majd tenni a feljutás felé vezető úton. Nem tartottuk teljesen egyben a csapatot, kisebb változások lesznek a játékoskeretben és a stábban is, úgy érzem, hogy ezek a változtatások hasznunkra lesznek. Szeretném folytatni a két évvel ezelőtt elkezdett munkát, az eddigi hibáinkból és pozitívumainkból egyaránt tanulva olyan csapatot próbálunk építeni, amely ugyanúgy versenyben van a győzelemért, és reméljük, hogy ezúttal nem csupán esélyesek leszünk a bajnoki címre, hanem az év végén tényleg meg is tudjuk nyerni. Részemről egyértelműen az a cél, hogy az idei ezüstérem után a következő idényt bajnokként fejezhessük be. Bár még csak körvonalazódnak az erőviszonyok, az már látszik, hogy ismét nagyon nehéz dolgunk lesz, de mindent meg fogunk tenni a győzelemért!”

Lakits András a nyári szünetben sem szakad el a kosárlabdától, hiszen Carlos Vallejo segítőjeként tagja az U20-as fiúválogatottnál is dolgozik, amely július 12. és 21. között a romániai Pitestiben szerepel B-divíziós Európa-bajnokságon.