Óriási csatát hozott a negyeddöntő negyedik mérkőzése Jászberényben, ahol a hazaiak az életben maradásért, míg csapatunk a széria lezárásáért küzdött. A 38 pontos Tóth Péter vezérletével mi álltunk jobban a második félidő túlnyomó részében, ám az utolsó három támadásunkat elhibáztuk, Mester büntetőjével kiharcolta a mindent eldöntő ötödik meccset a JKSE.

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntő, 4. mérkőzés

Jászberényi KSE – MAFC 82-81 (23-24, 25-21, 11-17, 23-19)

JKSE: Csík 6, Mester 8/3, Kucsora 12/3, Homoki 17/9, Ivosev 17/3. Cs: Rosics 15/3, Olasz 4, Czirbus 2, Meleg 1, Kovács -.

MAFC: Tóth 33/12, Pintér 10/6, Buzás 9/3, Bordács 11/3 (+11 lepattanó), Komma 8/3. Cs: Polgárdy 5/3, Biber -, Misek -.

A párharc állása: 2-2.

Puskás Artúr: Először is emelem a nem létező kalapom a csapatom előtt. Azt gondolom, hogy abban a szituációban, amit az edzőváltás jelentett, egy nagyon erős MAFC ellen a párharcot el tudták vinni a srácok az ötödik mérkőzésig, s ezért minden tiszteletem az övék. Ugyanígy emelem a kalapomat a jászberényi közönség előtt, amelyről tudjuk jól, hogy az egyik leghűségesebb tábor. Egy egypontos meccsnél pedig nem kérdés, hogy milyen sokat jelentettek ma is a csapat számára. Jár a gratuláció a MFC-nak is, mert megint nagyszerűen játszottak, tudtak reagálni a dolgainkra. Azt hiszem, hogy ez egy mindent igényt kielégítő párharc. Vasárnap megmérkőzünk ötödjére és majd meglátjuk ki jut tovább.

Lakits András: Gratulálok a Jászberénynek.

Nagy elánnal kezdtek a csapatok, Homoki közelijével indult a mérkőzés, az első MAFC-találat rögtön egy tripla volt Tóth Péetertől, ám ezzel együtt is a Jászberény dominált eleinte, Homoki középtávolijával 12-7-re vezettek a hazaiak. Ekkor Komma 2+1, Tóth labdaszerzésből, betörésből és faulttal együtt is eredményes volt, Pintér pedig kintről talált be (16-20). Czirbus közelije után ismét rutinos irányítónk következett, ezúttal két büntetővel, de a hazaiak nem hagyták magukat, Olasz második esélyből szerzett kosarat, Rosics sportszerűtlen faultot harcolt ki Bordáccsal szemben, egy szabaddobás mellett egy közelit is a helyére küldött, így már a hazaiak vezettek (23-22). Rohanós, mindkét oldalon kihagyott helyzeteket hozó szakasz következett, melyet végül Tóthnak sikerült megtörnie a büntetővonalról a negyed utolsó másodpercében (23-24).

Rosics hárompontosával ismét a JKSE állt jobban, de Tóth Péternek erre is volt válasza, Polgárdy pedig a periméterről volt eredményes, majd Komma is beszórt egy trojkát (28-32). Berényi oldalon Ivosev lépett elő, zsinórban szerzett öt pontját Kucsora toldotta meg egy hármassal, Lakits András időkéréssel próbálta megállítani a kék-fehérek 8-0-s rohamát (36-32). Buzás dobott be egy nehéz duplát, a csütörtökön még U20-as együttesünket országos döntőbe vezető Pintér szemfüles labdaszerzését és ziccerét követően Puskás Artúr szólította magához övéit (36-36). Kucsora közelije még jászsági, Tóth hármasa már újbudai előnyt jelentett, azonban újra 8-0-t futottak a házigazdák, két és fél perccel a félidő vége előtt ismét Lakits formált T-betűt a kezeiből (46-39). Komma centerből, Pintér büntetőből hozta közelebb a mieinket az egyenlítéshez, Tóth Rosics ziccerét annulálta egy bravúros betöréssel, a játékrész utolsó akcióját pedig sikerült kivédekeznünk, így 48-45-öt mutatott a tábla a nagyszünetben.

A fordulás után több, mint két játékperc telt el kosár nélkül, ekkor – ki más, mint – Tóth süllyesztett el egy egyenlítést érő hármast, majd Olasz és Buzás szerzett egy-egy centergólt (50-50). Buzás középtávolijával megint mi álltunk jobban, ex-berényi bedobónk egy floaterrel is bevette a hazai gyűrűt, Bordács pedig nem kegyelmezett a periméterről, jött is az időkérés Puskás Artúrtól a 26. percben (51-57). Az eligazítással sem ért véget a jászsági rövidzárlat, Tóth növelte tovább a különbséget, és a kétszámjegyű előnyhöz is több dobásunk volt, ám ezek kimaradtak, a momentum pedig elillant, az etap utolsó percére két pontra olvadt a differencia (57-59). Homoki révén ismét egál volt az eredmény, zúgott a csarnok, de Buzás egy csont nélküli hárompontossal lecsendesítette a hazai drukkereket a játékrész utolsó pillanataiban (59-62).

Óriási csatát hozott a záró felvonás, Csík közelije után Bordács gyötört be egy duplát, Homoki triplájával, majd Tóth középtávoliját követően Mester ziccerével is egyenlített a Jászberény (66-66). Polgárdy ismét a fővárosiakat juttatta előnyhöz, de Rosics gól jó faultos akciójával már a házigazdák voltak nüanszokkal kedvezőbb helyzetben. Kucsora egy büntetőt dobott be, majd ismét Tóth Péetr vette vállára a műegyetemistákat: tisztán és faulttal együtt is eredményes volt a festékből, aztán kintről is megkínálta a gyűrűt – a túloldalon Homoki követte példáját (77-76). Ekkor a két nap alatt második idegenbeli rangadóját játszó Pintér állt a budaiak élére, egy hármassal és egy tanári védekezéssel jelentkezett, aztán újra Tóth következett szűk két perccel a vége előtt (77-81). Ekkor már-már az elődöntőben érezhettük magunkat, ám a végjáték sajnos rémálomszerűen alakult a mi szempontunkból: Rosics és Ivosev visszahozta a hazai reményeket, miközben, a mieink nem tudták bevinni a szinte biztos győzelmet érő utolsó találatot. 18 másodperccel a vége előtt Mester dobhatott két büntetőt, az első beakadt, a második kimaradt – 82-81-nél csapatunk vezethette az utolsó támadást, de nem jutott el a labda Kommához centerbe, így kiharcolta az utolsó, mindent eldöntő csatát a Jászberény.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://fb.watch/k2GpaR7pKR/ .

Bár a lehető legfájóbb módon kaptunk ki, ezzel együtt is voltak pozitívumai a találkozónak: Tóth extrája és a 40%-os triplamutató mellett figyelemre méltó, hogy egyetlen büntetőt sem hibáztak el a fiúk, ami még úgy is nagy szó, hogy összesen kilenc, a második félidőben pedig csak egyetlen szabaddobást ítéltek a játékvezetők a vendégek javára.

A párharc első négy összecsapása azonban most már csupán a múlt, nekünk pedig előre kell tekintenünk: ki kell harcolni a négy közé jutást a negyeddöntő utolsó mérkőzésén,  vasárnap 17 órától a Gabányiban!

Minden eddiginél nagyobb szükségünk van szurkolóink támogatására: most tényleg minden MAFC-osnak ott a helye a lelátón!

Előre az elődöntőért, zúgjon a 

HAJRÁ, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek