Elérkeztünk a piros-csoportos alapszakasz utolsó, 26. fordulójához, melynek mérkőzései egységesen húsvétvasárnap 18 órakor kezdődnek, az Újbuda MAFC az Óbudai Kaszások ellen, hazai környezetben fejezi be a bajnokság első szakaszát. Pécsi győzelmünknek köszönhetően még van esélyünk a tabella élén végezni: amennyiben ismét nyerni tudunk, a PVSK pedig a Vasas otthonában is alulmarad, a miénk lesz az első kiemelés a rájátszásra, minden más forgatókönyv esetén a 2. helyen zárjuk a pontvadászatot. A III. kerületiek 8 győzelemmel és 17 vereséggel csupán a 13. helyen állnak a táblázaton, azért fognak küzdeni ellenünk, hogy pályaelőnyt szerezzenek az alsóházi rájátszás első körére.

A Salgótarján elleni kellemetlen hazai fiaskó után egy pillanatig sem szabad lebecsülnünk a Gabányiba érkező alsóházi ellenfelünket, de az Újbudán lejátszott egymás elleni találkozók vitathatatlanul mellettünk szólnak: az eddigi 16 bajnokin mindössze egyszer kaptunk ki tőlük a Hauszmann Alajos utcában, amikor legutóbb őket fogadtuk, 92-69-re nyertünk 2022 őszén. A tavalyi év utolsó mérkőzésén Óbudán csaptunk össze velük, a döntetlent hozó első negyed után állva hagytuk őket, végül 122-87 arányban diadalmaskodtunk.

Akárcsak az SKSE, aktuális ellenfelünk is alaposan feljavult az alapszakasz végére, igaz, a sárga-feketék esetében nem egy kiváló légiós érkezése, hanem egy edzőváltás hozott pozitív fordulatot. Nem volt könnyű helyzetben az idény kezdete előtt a szerződést hosszabbító fiatal vezetőedző, hiszen nyáron gyakorlatilag kicserélődött az óbudaiak kerete, a kulcsemberek közül csak Boros Márk és Armaghani Ármin maradt a klub kötelékében, az érkezők közül a jelentős A-csoportos rutinnal felvértezett Supola Zoltánnak és a Nagykőrös piros-csoportos időszakában leginkább meghatározó játékosnak, Lakosa Ákosnak szánt hasonló szerepet a szakvezetés. Ősszel sok szoros mérkőzést játszottak a Kaszások változó végkimenetellel, az első kör 4-9-es mutatójával a téli szünetben még bőven elérhetőnek tűnt számukra a célul kitűzött nyolc közé jutás, ám az új esztendőben már sorra elbukták az egylabdás végjátékokat, hét bajnokin csak egyszer tudtak nyerni, miután a 20. játéknapon az SKSE hosszabbítás után elvitte a két pontot Óbudáról, a vezetőség a váltás mellett döntött a vezetőedzői poszton. Takács Máté utódja Gedei Tibor lett, aki az elmúlt években a BKG női együttesét irányította, az észak-budaiak kispadján pedig hálátlan feladattal, egy pécsi túrával (102-76) debütált. A folytatásban azonban tanítványai kiütötték a Budafokot (103-73), legyűrték a MEAFC-ot (82-80), egy dobásra voltak a szigetszentmiklósi bravúrtól (88-87), a múlt héten pedig a tartalékos Megyeri Tigriseket győzték le 100-83-ra 17 bedobott hárompontossal. Más kérdés, hogy mivel a közvetlen rivális nógrádiak is szépen gyűjtögették a pontokat márciusban, ezek a sikerek egyelőre nem értek előrelépést a Kaszások számára, akik így továbbra is az utolsó előttiek a tabellán. Az első tízbe kerülés, azaz a biztos bennmaradás már elérhetetlen számunkra, de ha győzni tudnának ellenünk, akár két pozíciót is javíthatnának a többi eredmény alakulásának függvényében – motivációs problémái tehát aligha akadnak a Gedei-legénységnek.

A változás okozta pozitív impulzus mellett elsősorban egy MAFC-os kötődésű játékosnak köszönhető az óbudai feltámadás: Armaghani Ármin az előző öt mérkőzés mindegyikén dupla-duplával és legalább 28-as teljesítményindex-szel zárt, Pécsett 27 pontja mellé 20 lepattanót szedett, a Budafok ellen szezoncsúcsot jelentő 54 VAL-lal járult hozzá a győzelemhez. Az utóbbi hetek pazar játékának köszönhetően már 16 pont és 10 lepattanó az átlaga, amellyel mindkét mutatóban ő csapata legeredményesebbje, rajta kívül a Boros-Lakosa-Supola külső hármas átlagol még kétszámjegyű egységet. A külföldiek nem sokat tesznek hozzá fővárosi riválisunk idei teljesítményéhez: a decemberben ellenünk pályára lépő Justin Steers öt meccs után távozott, a helyére szerződtetett 2002-es születésű montenegrói center, Ivan Jovanovics pedig egyelőre peremember, négy összecsapáson öt pontot szerzett idáig.

Amorie Archibald szerencsére egészen más szerepet tölt be Lakits András gárdájában, eddigi öt bajnokiján meccsenként 22,4 pont, 6,2 kiharcolt fault és 24,2 VAL került a neve mellé, mindhárom mutatóban a mieink legjobbja, a PVSK otthonában ráadásul ő dobta a mindent eldöntő kosarat. „Remekül érzem magam Budapesten, a csapattársaim, a szakmai stáb és a szurkolók is mindenben segítenek, amiben csak tudnak, már csak miattuk is igyekszem mindig a tudásom legjavát adni a pályán. Vasárnap egy kemény mérkőzésre számítok, nem lesz könnyű dolgunk támadásban és védekezésben sem, de jól kell játszanunk, hiszen ez lesz az utolsó meccsünk a kupadöntő és a playoff előtt” – nyilatkozta amerikai hátvédünk.

A húsvétvasárnap ugyan aligha tartozik a leginkább szurkolóbarát időpontok közé, de látványos mérkőzésre számíthat, aki mégis kilátogat a Gabányiba: aktuális ellenfelünk egyértelműen a támadásra helyezi a hangsúlyt, a Kaszások találkozóin születik a legtöbb pont a Piros-csoportban, meccsenként átlagosan 176. Mindkét együttesnek sokat érhet egy győztes alapszakaszzárás, igaz, egyik félnek sem mindegy, milyen eredmények születnek a többi pályán. Nekünk egy kicsit azért is kell szorítanunk, hogy a már biztosan harmadik kiemelt Vasas hazai pályán behúzza a listavezető PVSK elleni rangadót, de a legfontosabb természetesen az, hogy a mieink önbizalomnövelő hazai győzelemmel és jó szájízzel tudjanak ráfordulni a szezon mindent eldöntő szakaszára.