Klubunk vezetősége az átigazolási időszak utolsó napjaiban mindenben megállapodott az 1-2-es poszton bevethető Amorie Archibalddal. A 193 cm magas, 85 kg-os amerikai játékos számára nem ismeretlen Magyarország, hiszen a hazai élvonalban, Sopronban kezdte a jelenlegi szezont.

Amorie Anthony Archibald 1999-ben született a Florida állambeli Deltonában, középiskolai tanulmányait szülővárosában, a Trinity Christian Academy-n végezte. Egyetemi évei alatt az NCAA C-USA konferenciájában szereplő Louisiana Tech Bulldogs csapatát erősítette, végzősként 12,5 pontot, 3,7 lepattanót és 2,5 gólpasszt átlagolt a 2021/22-es évadban. Európai pályafutását a ködös Albionban, a Cheshire Phoenix színeiben kezdte tavaly februárban, ahol csapattársa volt korábbi légiósunk, Will Neighbour. Az alapszakaszban meccsenként 14,5 pont, 4,8 lepattanó és 2,8 gólpassz került Archibald neve mellé, az amerikai a rájátszásban csapata legjobb dobója volt, a Caledonia Gladiators elleni negyeddöntő első mérkőzésén 35 ponttal vezette győzelemre a chesterieket, akiknek a későbbi győztes London Lions elleni elődöntő jelentette a végállomást.

Nyáron a Soproni KC szakmai stábja figyelt fel rá, így a MAFC-os kötődésű Bors Miklós kezei alatt kezdhette a felkészülést a 2023/24-es idényre. A floridai hátvéd a hatodik ember szerepét töltötte be a Hűség városában: 12 bajnokin csak egyszer volt kezdő, de a játékidő nagyobb részét a pályán töltötte, meccsenként 26,3 perc alatt átlagosan 13,9 pont, 4 lepattanó, 2,7 gólpassz, valamint 1,2 labdaszerzés és 5,9 kiharcolt fault fűződött a nevéhez. Legjobb magyarországi mérkőzését Szegeden játszotta, ahol 25 ponttal, 2 lepattanóval és 6 gólpasszal járult hozzá a kék-fehérek 105-93-as győzelméhez.

Archibald legszebb magyarországi megoldásaiból az alábbi linken látható egy összeállítás: https://youtu.be/3X8yQfc23Zg?si=g6PAkWhUuGv5G-LF .

Vezetőedzőnk, Lakits András elmondta, milyen szempontok alapján esett Archibaldra a választás. „Nagyon örülök Amorie érkezésének, ő is és mi is nagyon várjuk a közös munkát. Mindenképpen olyan légióst kerestünk, aki már megfordult Magyarországon, így pontosabban tudhatjuk, mire számíthatunk tőle. Gyors, atletikus, minden mezőnyposzton bevethető  játékosról beszélünk, aki kiválóan bontja meg a védelmet, elsősorban azt várom tőle, hogy a már amúgy is gyors játékunkat egy még magasabb szintre emelje, nehéz helyzetekben pedig legyen még egy kulcsemberünk, aki át tud lendíteni minket a holtpontokon. Érkezésével mélyül a keretünk, több lábon állunk, ami a ránk váró feladatok tükrében, úgy érzem, szükséges lesz. Biztos vagyok benne, hogy hamar beilleszkedik a pályán és azon kívül is, minden szinten a csapatunkba illő karakter és hamarosan a pályán is igazolja, miért választottuk őt a feladatra!”

Csapatunk szombaton 17 órától a Hübner Nyíregyháza BS otthonában játszik rangadót a Piros-csoport alapszakaszának 22. fordulójában.