MAFC-JKSE dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 6. forduló

MAFC – Jászberényi KSE 63-83 (20-26, 12-17, 17-24, 14-16)

MAFC: Pintér 3, Buzás 10/3, Csapai 15/6, Bordács 10 (+10 lepattanó), Tóth 6. Cs: Polgárdy 8, Herló 1, Komma 3, Maly 2, Misek 5, Matejovics -, Biber -.

JKSE: Csík 11/3, Meleg 14/9, Mester 3/3, Olasz 12, Velkey 6. Cs: Kucsora 3/3, Homoki 5/3, Czirbus 7, Rosics 12/6, Kovács 10/6, Kocza -, Fodor -.

Lakits András : Gratulálok a Jászberénynek a győzelemhez! Azt gondolom, hogy nagyon sok játékelemben fölénk nőttek. Ami nekem nagyon fájó, hogy küzdésben, akarásban, harciasságban is fölénk kerekedtek, ez hazai pályán elfogadhatatlan. Próbálunk tanulni a hibáinkból, igyekszünk összeszedni magunkat. Sok sérüléssel, betegséggel küzdünk, de nincs idő ezekkel foglalkozni, mert szerdán újabb meccs vár ránk itthon. Mindenképpen szeretnék javítani, de ehhez sok elemben fejlődnünk kell a játék szinte minden terén.


Miljan Rakics: Csakis a maximális elégedettséggel tudok arról beszélni, ahogy ma a csapatom játszott. Megcsinálták amit megbeszéltünk a hét folyamán. Dinamikusan, sok energiával, nagyon okos védekezéssel játszottak ma egy olyan jó csapat ellen, mit a MAFC. Csak gratulálni tudok a csapatomnak és bízom benne, hogy folytatjuk ezt az utat. További sok sikert kívánok a MAFC-nak a szezon további részében.

Egyik edző sem változtatott kezdőcsapatán a legutóbbi bajnoki óta, Buzás betörése után mi találtunk be először egy 2+1-es akció formájában. Olasz és Buzás is centergólt szerzett, majd triplapárbaj alakult ki: Meleg kezdte a sarokból, Csapai válaszolt, majd Mester következett (8-8). Olasz büntetőivel átvették a vezetést a berényiek, Buzás révén még egyenlítettünk, de ezt követően nagy jászberényi futás vette kezdetét: faulttal együtt, majd második esélyből is kaptunk kosarat, Csík, Meleg és Kovács is kintről volt eredményes, miközben a túloldalon mindössze egy Tóth-dupla esett be, 12-23-nál már kétszámjegyű volt a különbség. Mindkét mester alaposan belenyúlt csapatába, mi jöttünk ki jobban a sok rotálásból, hiszen a vendégek perceken át nem találtak be, így apránként dolgoztuk le hátrányunkat. A negyed utolsó támadása előtt már 8-0-s sorozatunk volt, de Rosics révén a JKSE hatodik hárompontosával zárult a játékrész (20-26).

Homoki triplájával ismét kellemetlen helyzetbe kerültünk a negyed elején, több rontott akció után nagyon jókor jött Csapai trojkája. Szenvedtek támadásban a csapatok, centerünk 2+1-ével sikerült közelebb zárkózni, majd Velkey három pontjára Maly reagált egy remek középtávolival (28-34). Újabb hármast, majd labdaeladásból könnyű kosarat kaptunk, Czirbus pontjaival már 43-29-re vezettek a kékmezesek, Buzás hárompontosa jelentett némi szépségtapaszt a 32-43-nál befejeződő félidő végén.

Sajnos a fordulás után sem sikerült kellően felpörögni, Olasz négy pontja közé ugyan befért egy Bordács-ziccer, de továbbra sem találtuk a ritmust. Polgárdy megszerezte első pontjait a büntetővonalról, 13-asunk is visszatett egy támadólepattanót, azonban mindenre jött a válasz a berényiektől, sőt, Kovács vezérletével 10-1-gyel távolodtak a jászságiak, a fiatal hátvéd és Rosics is demoralizáló távolival sokkolta a mieinket és lelkesítette a népes vendégtábort, ekkor már 39-60 állt a táblán. Büntetőkkel zárkóztunk volna, de újabb hármast kaptunk, aztán a 30. percben végre sikerült zsinórban három duplával közelebb jönni, de Polgárdy utolsó pillanatban elengedett kintije pontatlan volt, így mínusz 18-ról várhattuk az utolsó tíz percet (49-67).

Rosics révén gyors találattal kezdte a záró etapot a Rakics-legénység, Csapai brutális egykezes zsákolása a meccs legszebb jelenete volt, majd mindketten ziccert dobhattak. A JKSE egy 9-0-s rohammal döntötte el végképp a lényegi kérdéseket, 53-77 után már inkább a becsületükért és a szurkolóikért küzdöttek a fiatal szerkezettel játszó hazaiak. Ezt sikerrel tették, mert bár 28 is volt közte, végül Komma és Pintér kosaraival sikerült elkerülni a totális kiütést, a 63-83-as végeredmény azonban sajnos reálisnak mondható a látottak alapján.

Egy kiváló ellenféllel találkoztunk, a játékoskeret alapján nem gyengült a JKSE a tavalyi ezüstcsapathoz képest. Azonban azt is be kell látni, hogy elég egyoldalú volt a rangadó. Tavalyi gyenge pontjaink (például büntetőzés, triplázás) mellett olyan mutatókban is alulmaradtunk, amelyek az előző találkozókon erősségeink voltak: a lepattanócsatát 31-43-ra buktuk el, csupán 11 gólpasszt osztottunk szét 19-cel szemben. Bordács ugyan összeszorgoskodott egy dupla-duplát, Csapai pedig 15 ponttal a mezőny legeredményesebbje volt, mégsem volt igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény hazai oldalon, miközben az ellenfélnél extra dobások is beestek.

Továbbra is sok sérülés, betegség hátráltatja a csapatot, de ilyen állapotban is képesek vagyunk jobb teljesítményre. Ezt rövidesen be is kell bizonyítaniuk a fiúknak, hiszen szerdán a Kaszások látogatnak a Gabányiba. Szombati vereségünkkel 4-2 a mérlegünk, a 6. helyre estünk vissza. A hétközi játéknapon DEAC-NKA és JKSE-Vasas rangadó is lesz, így egy esetleges győzelem a tabellán is sokat érne számunkra – nagyon fontos, hogy újra elinduljunk fölfelé.

Hajrá, MAFC!