Október 9-én, vasárnap 17:00-tól a Piros-csoport 3. fordulójában egy jól ismert, nagy ellenféllel találkozik a MAFC felnőttcsapata: a BKG-Prima otthonában van jelenése a fiúknak.

Mint ismert, csapatunk veretlen az új szezonban, a Veszprémet (66-99) és a Salgótarjánt (95-71) is legyőzte. A BKG számára viszont nagyon nem úgy indult a bajnokság, ahogy azt eltervezték: előbb otthon kaptak ki az újonc Phoenix-MT-től 87-97 arányban, majd a tavaly még szintén zöld-csoportos DEAC U20 otthonában is kikaptak 80-71-re. Aki csak ezeket az eredményeket veszi figyelembe, az azt hiheti, hogy könnyű mérkőzés vár a mieinkre, ám ez a két csapat egymás elleni meccseit elnézve egyáltalán nincs így.

Érdekesség, hogy tavaly is a 3. fordulóban csaptak össze először a csapatok, akkor a 0-2-vel álló műegyetemisták fogadták a két győzelemmel kezdő Kosokat. A kedvezőtlen előjelek ellenére Hencsey Tamás alakulata győzött 81-66 arányban – ez azt bizonyítja, hogy ezúttal is kétesélyes lesz a találkozó. Az elmúlt évek alapján is kiegyenlített a párharc: a legutóbbi négy szezon során minden sorozatot figyelembe véve 9-8 a mérleg a mi javunkra, bajnokin 15-ből 9-szer győztünk. Csak a szigetszentmiklósi mérkőzéseket tekintve már a Kosok dominálnak, hétből ötször nyertek ellenünk a Városi Sportcsarnokban (kétszer a Városmajorban fogadtak minket). A felek a ’20/21-es és a ’21/22-es idényben is találkoztak a PlayOffban, két éve az elődöntőben a Kosok nyertek 3-2-re, tavaly kettős győzelemmel szerezték meg az 5. helyet a piros-feketék.

A BKG taktikájának alappilére változatlanul a Nagy-fivérek játéka, sikertelenségük egyik fő oka, hogy egyelőre nem ülnek a kinti dobásaik: két forduló után 11/45 a testvérek összesített triplamutatója. A gyengébb dobószázalék persze a Fót és a DEAC jó védekezésének is köszönhető, fontos, hogy tőlünk is legalább olyan szoros őrizetet kapjanak, mint az első két fordulóban. A hazaiak másik nagy fegyvere évek óta minőségi külföldi centerük játéka, idén talán szintet is léptek e téren Frenki Lilaj szerződtetésével. Az albán válogatott tehetség 20,5 pontot, 12 lepattanót és 10,5 kiharcolt faultot átlagol, komoly párharcra van kilátás közte és a szintén kiváló formában kosarazó Bordács Soma között; nagy jelentősége lehet, hogy a festékben ki tud majd dominálni. A győzelem kulcsa a szervezett, agresszív védekezés lehet, illetve, hogy melyik csapatnak lesz több „rövidzárlat” a játékában.

Buzás Bence nyári átigazolása további pikantériát kölcsönöz a derbinek, hiszen az előző két idényben a BKG-Primát erősítette a jó kezű bedobó. Ezen időszaka alatt állandó kezdő és húzóember volt, a MAFC ellen is rendre jól játszott. Korábbi csapattársai közül sokakkal találkozhat ellenfélként, a BKG szakmai stábjában sem történt változás távozása óta.

Kemény, érdekes mérkőzésre számíthatnak tehát a szurkolók, ahol egy nagyon motivált csapat lesz a MAFC ellenfele, így érdemes lesz kilátogatni Szigetszentmiklósra vasárnap 17:00-ra. A bajnokiról élő közvetítés is várható a 24eskörzetTV jóvoltából az alábbi linken: https://youtu.be/Nzf_QSgxp78 .

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Péter