Szeptemberben, a szezon első hazai mérkőzésén rendkívül fájó vereséget szenvedtünk a BKG ellen: az első perctől a vendégek játszottak pontosabban, és hiába vettük át a vezetést a harmadik negyedben egy rövid időre, a hajrában ismét a Kosok akarata érvényesült. A találkozó óta eltelt több, mint három hónap alatt mindössze egyszer kaptunk ki, legutóbbi 12 tétmeccsünkön pedig egyszer sem, a héten már arattunk egy fontos győzelmet idegenben; ugyanakkor a Kosok szintén az élmezőnyhöz tartoznak – vasárnap 17 órától  Szigetszentmiklóson visszavághatunk egyik legnagyobb riválisunknak.

Három klub van, amely évek óta folyamatosan a Piros-csoport élmezőnyéhez tartozik: a Vasas, a BKG, illetve a MAFC; amikor ezen trió két tagja találkozik, az mindig rangadó. A Kosok ellen  2021-ben emlékezetes bajnoki elődöntőt vívtunk, amit 3-2-re elveszítettünk, egy évvel később az 5. helyért zajló párharcban sikerült visszavágnunk. Az egymás elleni mérleg minden tétmérkőzést figyelembe véve 11-9 a piros-feketék javára, Szigetszentmiklóson viszont nyolcból öt bajnokit a hazaiak nyertek. Amikor legutóbb a Csepel-szigeten léptünk pályára, egy igencsak gólgazdag összecsapás végén mi örülhettünk (101-114) az előző kiírás alapszakaszában – ez hasonlóan kellemetlen élmény lehetett a sárga-kék szimpatizánsoknak, mint nekünk a két együttes tavaly szeptemberi találkozója (67-79).

Amíg Lakits András gárdája az első öt bajnokijából kettőt is elvesztett, azóta viszont egyszer sem hibázott, addig Dr. Nagy Ágoston tanítványainak teljesítménye a remek, 8-1-es kezdés után visszaesett, legutóbbi hat meccsükből négyet elveszítettek: a PVSK-tól és a Kaszásoktól a Piros-csoportban, a Vasastól a Hepp Kupa nyolcaddöntőjében kaptak ki, a 2023-as esztendőt két sikerrel fejezték be a MEAFC és a Budafok ellen, az új év első rangadóján viszont 85-74 arányban alulmaradtak Fóton. Mérlegük így 10-4, amellyel a tabella 4. helyén állnak, két ponttal lemaradva a 3. helyezett újbudaiaktól, egyetlen egységgel a  Megyeri Tigrisek előtt, akik múlt vasárnapi győzelmükkel az egymás elleni összevetésben is föléjük kerekedtek. A szigetszentmiklósiak végig futottak az eredmény után, de hiába, mert csak 33%-kal dobtak mezőnyből. Nagy Botond szerzett ugyan 33 pontot, de 26 mezőnykísérletéből csupán 7 volt sikeres, viszont mind a 15 büntetőjét értékesítette, rajta kívül csak öccse, a tíz gólpasszt is kiosztó Benedek és Nshimba jutott el tíz egységig.

A Kosok évek óta változatlan játékrendszert követnek: mezőnyposzton a Nagy-fivérek összjátékára, a palánk alatt pedig egy jól lepattanózó, külföldi magasemberre épül a taktika, amelyben fontos szerepe van a szervezett csapatvédekezésnek. A BKG jelenlegi légiósa, Jake Newman csak szeptember végén érkezett és éppen ellenünk mutatkozott be remek teljesítménnyel, átlaga 14,7 pont és 8,8 lepattanó, stabilan hozza, amit a szakmai stáb vár tőle. Ahogy azt a Piros-csoport küzdelmeit követők megszokhatták, ezúttal is Nagy Botond a mezőny legjobb dobója meccsenként 29,3 ponttal, míg Nagy Benedek 10,9 pont mellett 7,6 gólpasszal harmadik a legjobb előkészítők listáján. Hármójukon kívül a triplaspecialista, szombathelyi nevelésű fiatal, Büki Lóránt és a kosármagyar center, Joel Nshimba alkotja a gyakorlatilag állandó kezdőötöst. A Nagy-legénység 14 bajnokin kapott 1055 pontja a legkevesebb a Piros-csoportban (a Vasas eggyel több meccs után áll 1106-tal),  két hazai bajnoki vereségük alkalmával sem védekeztek rosszul, a Vasastól 70-68-ra, a PVSK-tól 75-65-re kaptak ki – nekünk sem lesz könnyű dolgunk ellenük támadásban, ezt már a Gabányiban is megmutatták.

A rangadó előtt a fehérvári kupacsata egyik hősét, Komma Lászlót kérdeztük. „Kedden egy nagyon intenzív mérkőzést játszottunk a zöld-csoportos DKKA otthonában, ahol mindössze két ponttal, de sikerült győzedelmeskednünk. Ez a szoros találkozó igazán jó ébresztő volt számunkra, a tizenkét győzelmes sorozatunk ellenére minden meccsen maximális odafigyelésre van szükségünk!” – tekintett vissza a HK-negyeddöntőre centerünk, aki 13 pontjából kilencet a végjátékban szerzett. „Vasárnapi ellenfelünk, a BKG egy erős csapat jól működő rendszerrel, évek óta ott vannak az élmezőnyben. A kulcs most is a Nagy-testvérek limitálása lesz. Legutóbb kikaptunk tőlük, ráadásul hazai pályán, ezért különösen fontos számunkra, hogy vissza tudjunk vágni. Hiszem, hogy a terveinket követve képesek vagyunk saját ritmusunkat játszani és sikerrel tudjuk zárni a találkozót! Számítunk a lelkes szurkolóinkra, és nagyon örülnénk, ha minél többen elkísérnének minket idegenbe is. Hajrá, Újbuda! Hajrá, MAFC!”

Vasárnap késő délután, az év első nagy rangadóján tehát ismét óriási szükségünk lesz szurkolóinkra. Mivel hazai környezetben 12 ponttal kaptunk ki a BKG-tól, a tökéletes forgatókönyv az lenne, ha legalább 13 egységgel tudnánk győzni, de egy kisebb különbségű sikerrel is óriási lépést tennénk az első három hely valamelyikének megszerzése felé – mindenki MAFC-os támogatására szükségük lesz a fiúknak a szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnokban! Aki mégsem lesz ott a helyszínen, az a 24eskörzetTV YouTube-csatorna jóvoltából élőben követheti a mérkőzést az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/OQJWLZ4fU3o?si=DFNBzUjlcEc1FWes .