Felnőttcsapatunk alaposan megszórta a házigazda Jászberényt a bajnokság 10. fordulójában. Az Újbuda MAFC játékosai ihletett formában dobtak, jól dolgoztak a palánkok alatt és a második félidőre védekezésben is feljavultak, így nagy arányú győzelmet arattak. A hosszabbításba torkolló U20-as rangadón is piros-fekete győzelem született, ezzel Garai Péter gárdája átvette a vezetést a tabellán.

Bár a papírforma mellettünk szólt, nem számítottunk könnyű sikerre a Jászfővárosban, hiszen a legutóbbi két összecsapást elveszítettük a Bercsényi Tornacsarnokban, és a múlt pénteken megsérülő Buzás Bence még nem állt a szakmai stáb rendelkezésére. Nem is indult jól a mérkőzés, Dunai és Meleg révén két triplával kezdett a JKSE. A Pápai-Bordács-Polgárdy trió vezérletével aztán a mieink is felvették a ritmust, irányítónk második hármasával a 6. percben már nálunk volt az előny, 11-15-nél pedig időt is kért Puskás Artúr. Amíg hazaiak támadójátékában sok volt a hiba, a piros-feketék viszonylag pontosan pontosan céloztak ez idő tájt, Katona faulttal együtt szórt be egy középtávolit, Biber szép összjátékot fejezett be (13-22). Sajnos nem tudtuk leszakítani a kékmezeseket, mert az ex-MAFC-os Boka-Magó egy figyelmetlenséget kihasználva könnyű ziccert dobhatott, Kucsora pedig három büntetőt, amikor a támadóidő lejártakor Biberről engedett el egy távoli kísérletet. A negyed hajrájában Kucsora és Polgárdy talált be kintről, tíz perc játék után 24-28 állt a táblán.

Óriási iramban kezdődött a második játékrész, berényi oldalon Oroszi és Santiago, a MAFC részéről Kovács és egy szép betörést követően újra Polgárdy jelentkezett hárompontossal. Komma két ember szorításában csinált 2+1-es akciót, Pápai visszatett egy támadólepattanót, Kovács trojkával javította eladott labdáját, 34-44-nél először alakult ki tízpontos különbség a találkozón. Agresszívebb védekezésre váltottak a kék-fehérek, de Katona és Komma is átdobta a hazai védelmet, tizenöt perc sem kellett az újbudaiaknak az ötven pont megszerzéséhez. A JKSE harci kedvét ez sem csökkentette, Pápai sportszerűtlen hibát harcolt ki Meleggel szemben, ám Kucsora hármasával 46-53-ra jöttek fel a házigazdák. Pintér rögtön visszadobta a távolit, kosara egy 10-0-s fővárosi roham kezdete volt, Bordács nagyot játszott a berényi palánk alatt, és bár a félidő két Kucsora-büntetővel zárult, magabiztos előnnyel vonulhattak pihenőre a feketemezesek (48-63). Egészen kiválóan, 75%-kal dobtak kintről a műegyetemisták a nagyszünetig (9/12), de lepattanózásban is remekül teljesítettek: 30 lecsorgó labdából 21-et elhoztak, a 48 kapott pont és a 11 eladott labda már kevésbé mutatott jól a statisztikában, de ezeket részben a gyors, támadásközpontú játék számlájára írhattuk.

A fordulás után más mederben folytatódott a mérkőzés, a csapatok nagyobb hangsúlyt fektettek a védekezésre, ami főleg a MAFC kísérletein látszott meg. Közel három perc alatt csak egy Bordács-duplát tudtunk felmutatni, feljöttek mínusz tízre a jászságiak, nagyon jókor jött Polgárdy harcos 2+1-e. Boka-Magó emelt be egy hármast nevelőegyesülete gyűrűjébe, amire a korábban Jászberényben is megforduló Katona felelt szintén a periméterről. Bár drasztikusan visszaesett a Lakits-tanítványok dobóformája, ők voltak összeszedettebbek, sorra gyűjtötték a támadólepattanókat, amíg a berényiek kezéből többször kicsúszott a labda, Biber hasznosan szállt be a padról, átvészeltük a kritikus periódust, és 60-80-nál ismét megnyugtató előnyben voltunk. Ekkor Meleg Károly állt csapata élére, nagyot zsákolt és beemelt egy távolit, ám amikor védekezésben ellene ítéltek, nem a megfelelő hangnemben kérte számon a játékvezetőket, így a kiállítás sorsára jutott. Ebben az időszakban valóban sújtotta néhány vitatható ítélet a fehérmezeseket, amit Kucsora Csaba nem állt meg szó nélkül, őt is elveszítette a berényi együttes, a lelátón pedig rendkívül paprikássá vált a hangulat. A XI. kerületiek jól reagáltak a kialakult helyzetre, a büntetők mellett Katona vezérletével mezőnyből is termelték a pontokat, három játékrészt követően formalitásnak tűnt a negyedik (67-94).

Csapatunk a záró felvonásban sem lassított, Polgárdy Ádám egy betörésből megszerezte a 100. pontunkat, hazai oldalon leginkább a nagyon feltüzelt Santiago volt aktív. A végjátékban mindkét vezetőedző lehetőséget adott a fiataloknak, Lakits András a Kovács-Herló-Matejovics-Komma-Pápai ötöst küldte pályára a hajrá perceire. Herló György rövid időn belül két trojkát küldött a helyére, ezzel a teljes kispadot talpra ugrasztotta, a 78-115-ös végeredményt Kovács Levente állította be második esélyből. Bár a két hazai kulcsember kiválásával a harmadik negyed vége felé végérvényesen eldőlt a csata, a piros-feketék addig is uralták az összecsapást, és kreatív, pontos támadójátékkal érvényesítették a papírformát a lelkes, harcias JKSE otthonában.

A felnőttek után egy őrült mérkőzésen az U20-asoknak is sikerült bevenniük a Bercsényit. Bár a találkozó túlnyomó részében a jászságiak vezettek, a 40. percben a mieinknek volt labdájuk a győzelemhez, ám nem tudtak vele élni, így jöhetett a hosszabbítás – a sportszerűség jegyében említsük meg, hogy valószínűleg hibázott a helyi asztalszemélyzet, és eggyel kevesebb pontot írtak be a hazaiaknak, mint ahányat dobtak. A túlórát jobban bírta a Garai-legénység, egy 109-119-es diadallal elvetett ellenfele veretlenségét és élre állt a táblázaton a MAFC U20.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 10. forduló

Jászberényi KSE – Újbuda MAFC 78-115 (24-28, 24-35, 19-31, 11-21)

JKSE: Santiago 15/6, Dunai 11/3, Boka-Magó 5/3, Meleg 13/6, Rátvay 2. Cs: Kucsora 18/9, Oroszi 12/6, Dékány 2, Mester -, Horváth N. -, Német -, Pilinszki -.

MAFC: Polgárdy 29/12, Pintér 5/3, Misek -, Bordács 19, Pápai 10 (+11 lepattanó). Cs: Katona 21/9, Kovács 12/6, Komma 9/3, Herló 6/6, Biber 4, Matejovics -.

Puskás Artúr: Azt gondolom, hogyha valamikor lenne jogom bírózni, akkor az most lenne, de nem teszem. Egyetlen dolgot mondanék ezzel kapcsolatban: szeretném kérni, hogy a kellő tiszteletet megkapja a csapatom. Ami a mérkőzést illeti, vállalom a felelősséget ezért a meccsért. Nem készítettem fel a fiúkat kellőképpen erre a derbire, sem a fizikalitást, sem a stratégiát tekintve. Ez az én saram. Az Újbuda MAFC megérdemelten nyert a második félidő közjátékaitól eltekintve is. Az, hogy elvesztettük a fejünket, talán abban a szituációban, amiben vagyunk, valahol a nap végén érthető. Egy fiatal csapat vagyunk sok problémával, s ott a minket ért bánásmód miatt, meg a mutatott játékunk miatt elgurult a gyógyszerünk. Ebből mindenképpen tanulnunk kell. Ez semmit sem von le az Újbuda MAFC érdemeiből. Gratulálok nekik a győzelemhez, mi pedig nagyon remélem, hogy a hosszú hétvége alatt újra töltjük az akkumulátorainkat, és a következő héten visszatalálunk a helyes útra.

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. Azt gondolom, hogy a támadójátékunk tökéletes volt. Amire készültünk, azt a srácok nagyon szépen megvalósították. Fölülmúlták még az én elvárásaimat is. Az első félidőben a védekezésünk puha volt, a 48 kapott pont nagyon sok. A második félidőre összerendeztük a védekezésünket, kemények voltunk, s a 30 kapott pont elfogadható volt. Örülök, hogy magabiztos győzelemmel térhetünk haza Jászberényből, mert itt nagyon nehéz nyerni. Készülünk tovább. Most egy nehéz szakaszt zártunk le, s van még három mérkőzésünk idén. Szeretnénk továbbra is ezen az úton haladni és jól zárni ezt az évet. A Jászberénynek pedig sok sikert kívánok a bajnoki folytatáshoz.

Fotó: Hunbasket/JKSE