Felnőttcsapatunk nagy csatában legyőzte a Vasas Akadémiát az alapszakasz zárófordulójában, így 19-7-es mérleggel a 3. helyen zárta a Piros-csoport alapszakaszát, a negyeddöntőben a Jászberény lesz az ellenfél.

NB I/B, Piros-csoport, 26. forduló

MAFC – Vasas Akadémia 74-66 (16-15, 19-15, 23-23, 16-13)

MAFC: Tóth 7/3, Lewis 16/3, Buzás 9/3, Bordács 12 (+14 lepattanó), Biber 2. Cs: Komma 16, Pintér 7/3, Polgárdy 5, Herló -.

Vasas: Farkas 5/3, Cseh 7/3, Radics -, Marcikics -, Andrássy 1. Cs: Medve 21/12, Fekete 12/6, Bagó 9, Kelemen 3/3, Pleesz 2.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez és az alapszakasz harmadik helyhez. Ez ma egy nagyon brusztolós, ki-ki meccs volt. Igazi taktikai csata volt a mérkőzés minden egyes pillanatában. Örülök, hogy a rossz dobószázalékunk ellenére is tudtunk jól működni és egy komplex csapat képével játszani. Azt gondolom, hogy a harmadik helyünk abszolút megérdemelt. Próbálunk feljebb lépni és idővel felvenni a harcot a két pécsi top csapattal. Nagyon örülök annak is, hogy az U20-as csapatunk is megszerezte a harmadik helyet, amit ugyancsak reálisnak tartok. Nagyon klassz kis hétvégét zártunk, mivel U14-es csapatunk is elérte a kitűzött célt és bejutott az országos döntőbe. Ezen az úton kell, hogy menjünk tovább. Sikerült jól játszanunk hiányzóink és sérültjeink ellenére is. Jövő héten jön a Hepp Kupa döntője. Szeretnénk ott is jól szerepelni. Mindenkinek sok sikert kívánok a play-off-hoz.


Stephen Arigbabu: Gratulálok a MAFC csapatának, nem csak a győzelemhez, hanem az alapszakasz 3. helyhez. Sok sikert kívánok nekik a rájátszáshoz! A vereség kulcsa ma, az elvesztett lepattanó csata és a szabad labdák elvesztése . Sokáig nagyon szoros mérkőzés volt. Akkor is, ha rosszul érzi magát az ember a vereség után, szeretnék gratulálni a játékosaimnak és a stábnak az alapszakasz 4. helyért és a 18 győzelemért. Ez egy siker az akadémiánknak, most már várjuk a rájátszást.

Igazi rangadót láthatott a Gabányi közönsége az alapszakasz zárófordulójában: a 3. kiemelés volt a budai derbi tétje. Mindkét oldalon volt hiányzó, Lakits András Pápaira és Misekre, Stephen Arigbabu Moravcsikra nem számíthatott. Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, Farkas betörésével a vendégek szereztek vezetést, ám Bordács, Lewis és Buzás révén hamar fordítottunk (7-2). A piros-kékek egész pályás letámadással igyekeztek megnehezíteni a mieink labdafelhozatalát, míg a pasarétiek akciót jól szervezett MAFC-zóna akadályozta – nem a támadójátékról szóltak az első percek, minden kosárért meg kellett küzdeniük a feleknek. Egy kisebb hullámvölgy következtében a 8. percben újra a Medve-Fekete kettős vezette ellenfél járt előbb (9-11), de a nagy energiával beszálló Polgárdy büntetőinek és Komma negyedzáró zsákolásának köszönhetően nálunk volt a minimális előny az első kisszünetben (16-15).

Büntetőkkel indult a második felvonás, Biber ziccere után Kelemen hármasával megint a Vasas járt előbb, de Pintér válaszolt a sarokból (22-20). Medve szerzett zsinórban négy pontot, Komma a festékből, Buzás kintről talált be, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Bagó közelije után a 17. percben 27-28 állt a táblán, ám a negyed vége a fehérmezeseknek sikerült jobban: Lewis két büntetőt és egy távolit küldött a helyére, az utolsó szó pedig ismét Kommáé volt, 35-30-as hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A műegyetemisták jöttek ki élesebben a második félidőre, és elsősorban a MAFC kezdőcsapatában először helyet kapó Lewis Chesternek köszönhetően a 22. percben a mérkőzés során először sikerült tíz ponttal ellépnünk (41-31). Ezekben a percekben nem működött a piros-kékek letámadása, több labdát és így könnyű gólt is szereztek az újbudaiak, Tóth beemelt egy triplát, a palánk alatti játékunk is jól működött, Pintér ziccerével már 54-40-re vezettünk, csak Biber kipontozódása adott okot némi aggodalomra. Ekkor azonban ismét szigorítottak védekezésükön a pasarétiek, Medve pedig bevágott két hármast. Hatpontos különbségnél Farkas hibázott zsákolást, az ellentámadásból Tóth és Komma mutatott be egy gyönyörű alley-oop-ot, válaszul Farkas volt eredményes kintről. Medve révén már csak egy triplányival jártunk előrébb, ám a játékrész végén szokás szerint előlépett Komma, egy centergóllal és egy blokkal jelentkezett (58-53).

Fiatal centerünk kitett magáért, az utolsó tíz percet is az ő kosara nyitotta, amelyet ráadásul faulttal együtt szerzett. Ezt követően kicsit megtorpantunk támadásban, Dormán és Fekete hozta közelebb övéit (61-57). Buzás egy nehéz betörésből, Pintér egy szemfüles alapvonali befutásból volt eredményes, ám a Vasas mezőnyemberei révén továbbra sem hagyta magát leszakítani. Rövid időn belül Cseh és Medve ellen is technikai faultot ítéltek, büntetőkkel sikerül hét ponttal ellépni (69-62), ugyanakkor Biber után másik U20-as alapemberünk, Pintér is begyűjtötte ötödik személyi hibáját, Herló érkezett a helyére. Farkas távolija 1:36-tal a vége előtt visszahozta a vendég reményeket (70-66), ráadásul a következő akciót is sikerült kivédekeznie az Arigbabu-legénységnek. Buzás és Chester azonban együttes erővel labdát szerzett, utóbbi pedig első szándékból be is fejezte a támadást az utolsó perc kezdetén. Medve rossz triplája után Bordácshoz került a játékszer, ezzel eldőlt a két pont és a 3. pozíció sorsa, magasemberünk állította be a végeredményt a büntetővonalról (74-66).

Lakits András tanítványainak sikerült javítaniuk a múlt pénteki, Cegléd elleni betli után, és egy remek, nagy iramú, fizikális mérkőzésen legyőzték a közvetlen rivális Vasast a zárófordulóban. Keretünk erősségét mutatja, hogy ezúttal két olyan játékos vállalt oroszlánrészt a két pont megszerzésében, akik az elmúlt fordulókban inkább kiegészítő játékosnak számítottak: a Pápai távollétében előlépő Komma László és a szezon közben érkező, súlyos sérüléséből nemrég felépülő Lewis Chester. A piros-feketék így 19 győzelemmel és 7 vereséggel a 3. helyen, közvetlenül a feljutásra legesélyesebbnek tartott pécsi kettős mögött fejezte be az alapszakaszt.

A negyeddöntőben a tavalyi ezüstérmes, a jelenlegi kiírás első szakaszát viszont meglepetésre 14-12-es mérleggel csupán a 6. helyen záró Jászberényi KSE-vel találkozunk majd, a párharc az egyik fél harmadik sikeréig tart és várhatóan április 12-én, szerdán, a Gabányiban kezdődik majd – eddigi jobb szereplésünknek köszönhetően nálunk a pályaelőny.

Előtte azonban még a Tüskecsarnokban, a Hepp Kupa négyesdöntőjében van jelenésük a fiúknak: április 8-án, (nagy)szombaton 11:30-as kezdettel szintén a JKSE-vel csapunk össze a fináléba jutásért, a döntőt és a bronzmeccset vasárnap rendezik.

Hajrá, MAFC!