Nagyon nehéz meccset nyertek meg a Lakits-tanítványok Szigetszentmiklóson. Bár az első perctől kezdve az újbudaiak vezettek, a Kosok nem engedték ellépni a vendégeket. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy sikerül megnyugtató különbséget kialakítani, ám a hazaiak gyorsan fordítottak 15 pontos hátrányból. A hajrában ismét szinte végig mi álltunk jobban, Polgárdy Ádám remek kosarakat szerzett a legfontosabb pillanatokban, végül egyetlen pontot sikerült megőrizni előnyünkből, így zsinórban tizedszer nyertünk a bajnokságban.

Jól tudtuk, hogy az alapszakasz második körének egyik kulcsmeccse lesz a BKG-Prima elleni: a sárga-kékek ősszel győzni tudtak a Gabányiban, így hazai pályán különösen veszélyes ellenfélnek ígérkeztek. Mindkét vezetőedző legerősebb kezdőötösét küldte pályára, Dr. Nagy Ágoston már a fél év külföldi kitérőt követően visszatérő Galambosra is számíthatott. Kis közjátékkal indult a találkozó, Pápai dobta az első kosarat, és bár Nagy Benedek egyenlített, hamar magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, Buzás látványos palánk alatti befejezéssel, Pintér saroktriplával jelentkezett, Bordács pedig jól dolgozott a festékben (2-11). Az újbudaiak szervezett védekezése megfogta a Kosokat, mindkét palánk alatt sokkal harcosabbak voltak a vendégek, Polgárdy könnyű kosarával tíz pontra nőtt a különbség. Nagy Botond két hármasával zárkóztak a hazaiak, nagyon jókor jött Polgárdy floatere és két büntetője, ám a játékrész végén Nagy Botond kétszer is a vonalra állhatott, hiába volt jó a játék képe, nem tudtunk jelentős előnyt kialakítani a kisszünetre (16-20).

Közeli találatokkal indult a második szakasz, Kommáét Bartos, Halászét Kovács annulálta. Bartos újabb ziccere után Nagy Botond a vezetésért dobhatott kintről, de Biber leblokkolta, a túloldalon Pintér viszont betalált a periméterről (22-27). Bartos és az idősebb Nagy-testvér továbbra is elemében volt, de a piros-feketék őrizték néhány pontos előnyüket, Buzás szépen tört be, Pintér pedig elöl-hátul hasznosan játszott. Pápai maradt üresen egy alapvonali bedobásnál, Polgárdy távolról és a vonalról sem hibázott, Bordács 2+1-gyel válaszolt Nagy Botond harmadik hárompontosára. A játékrész hajrája kaotikusan alakult, de ezt a negyedet is a mieink nyerték (37-44). A félidei statisztikai mutatók közül a lepattanócsata állása volt a leginkább beszédes: a műegyetemisták úgy vezettek 29-15-re, hogy 13 lecsorgó labdát is összeszedtek az ellenfél gyűrűje alatt. Nagy Botond 25 pontja nem mutatott jól, az már inkább, hogy a többiek összesen 12-nél jártak.

Nem indult jól a harmadik etap, Newman centergóljára sokáig nem érkezett válasz, de többször is nagyot védekeztek a XI. kerületiek, aminek meg is lett a jutalma, Polgárdy két trokája közt Pintér fejezett be egy gyorsindítást, a találkozó során először már a MAFC állt jobban az egymás elleni összevetésben (39-52). A negyed derekán Nshimba középtávolijával ért véget a BKG-gólcsend, Polgárdy újabb távoli találatával már 15 egység volt a különbség, de nem sokáig, mert Newman két gyors hármasával visszajött a meccsbe a Nagy-legénység. Sajnos ekkor a fővárosiak kerültek gödörbe, nem reagáltak jól a házigazdák szigorúbb védekezésére, Newman zsákolása után időt kellett kérnie Lakits Andrásnak (53-58). Ez sem segített, a kanadai magasember 2+1-es akcióját követően Nagy Botond középtávolija már egyenlítést jelentett. Misek dobott be hidegvérrel két büntetőt, ám a hazaiak pontkirályának erre is volt válasza, egyetlen Katona-szabaddobással mégis mi jártunk előrébb a záró felvonás előtt (60-61).

A kiszünetről visszatérve csapatkapitányunk szórt be egy középtávolit, többször is rontottak támadásban a Kosok, amit Polgárdy büntetett szép betöréssel. Szeleczki kipontozódott, Nagy Botond szépített, aztán az alapvonali bedobásból eladtuk a labdát, amit középtávolival büntetett. Newman faulttal együtt feltett közelijével már a rivális vezetett, ráadásul Nshimba is bedobott egy büntetőt, ekkor azonban jött Polgárdy Ádám: betörését még annulálta a hazaiak kosármagyar centere, ám ezt követően elsüllyesztette az ötödik és a hatodik hármasát (69-73). Pápai ziccert hibázott, Nagy Benedek kintről büntetett, Bordács állhatott a vonalra, és nem is hibázott. Remek védekezés után irányítónk emberről volt ismét eredményes a periméterről, indítását pedig Misek fejezte be három perccel a vége előtt (72-80). Dr. Nagy Ágoston időkérése után Bordács tíz egységnyire növelte az előnyünket, de még nem volt vége a mérkőzésnek, villámgyorsan megfelezte a különbséget az ellenfél, ráadásul nem tudtunk kosarat dobni a következő akcióból, 1:16 maradt a táblán. Újra összeszedettek voltak a mieink hátul, a túloldalon Pintér ugrasztotta meg szépen Nagy Botondot, viszont egy hármas formájában jött a gyors válasz Newmantől. Pintér egy, Nagy Botond két büntetőt értékesített, 37 másodperc volt már csak hátra (82-85). Polgárdy távolija lejött, így a rivális legjobbja az egyenlítésért dobhatott, ám ő sem járt sikerrel, 1-esünk szedte a lepattanót, természetesen gyorsan odaütöttek neki, első szabaddobását kihagyta, de a másodikkal lezárta a meccset 1,3 másodperccel a vége előtt. Zárásként Nagy Botond még hintett egy hármast, de ez csupán arra volt elég, hogy minimálisra csökkentse a differenciát – vért izzadva, de sikerült idegenben visszavágnunk a BKG-Primának az őszi vereségért (85-86).

A mérkőzés visszanézhető a 24eskörzetTV YouTube-csatornán: https://www.youtube.com/live/OQJWLZ4fU3o?si=-b2TB7kyjCe_CQ4C .

Ahogy arra számítani lehetett, óriási izgalmakat hozott a két nagy rivális csatája, hiába vezettünk 37 percen át, a BKG-nak labdája volt az egyenlítéshez – az egypontos különbségű MAFC-siker reális eredmény a látottak alapján. Hiába készültek rá, Nagy Botonddal nem bírtak a feketemezesek, 40 pontig és 11 kiharcolt faultig jutott (34 VAL), ám Polgárdy Ádám talán még nála is jobb teljesítményt nyújtott: 36 pontjából 21-et a 6,75-ön túlról szerzett, leszedett 11 lepattanót és 7 gólpasszt is kiosztott (46 VAL). Kulcsfontosságú volt, hogy a második félidőben tovább nőtt a különbség a felek között lepattanózásban (32-52), mert mezőnyből és büntetőből is a Nagy-legénység volt egy kicsivel pontosabb, elsőszámú irányítónk villanásai mellett néhány kulcsfontosságú védekezésnek és visszaszerzett lecsorgó labdának köszönhető, hogy az újbudai szimpatizánsok örülhettek a záró dudaszó után. A bajnokságban tíz, a Hepp Kupa mérkőzéseit is figyelembe véve 13 meccs óta veretlen az Újbuda MAFC, hátrányunk továbbra is egyetlen pont az éllovas PVSK-Vasas előtt, míg a BKG már 3 ponttal van mögöttünk – folytatás a Fót ellen, hazai környezetben.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 15. forduló

BKG PRIMA Akadémia – Újbuda MAFC 85-86 (16-20, 21-24, 23-17, 25-25)

BKG: Nagy Be. 10/6 (+11 gólpassz), Nagy Bo. 40/12 (+11 kiharcolt fault), Büki -, Newman 20/9, Nshimba 7. Cs: Bartos 6, Halász 2, Edelényi -, Galambos -, Szeleczki -.

MAFC: Polgárdy 36/21 (+11 lepattanó), Pintér 16/9, Buzás 4, Bordács 14 (+12 lepattanó), Pápai 5 (+10 lepattanó). Cs: Misek 6, Komma 2, Kovács 2, Katona 1, Biber -.

Dr. Nagy Ágoston: Valakinek el kell veszíteni a meccset. Mindkét csapat megérdemelte volna a sikert. Ma a MAFC volt a jobb. De szerencsére csak kis különbség volt, amit ki lehet javítani, ha úgy hozza az élet. Ez a különbség ma a mínusz 20 lepattanóban keresendő. Az egy pontos különbség sokat elárul a hangulatról és a küzdelemről. Sok hibát láttam a játékvezetésben, de bárcsak mindig ilyen lenne a fújás, mint ma. Gratulálok nekik, ha mondhatok ilyet.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, úgy érzem, hogy megérdemelt a győzelmünk. Ennek ellenére a héten nem volt olyan a játékunk, sem a Hepp Kupában, sem a mai napon, mint amit megszoktunk magunktól. Nem voltunk olyan gördülékenyek, hiányzott az az átütő erő ami bennünk szokott lenni. Remélem, hogy ez csak ideiglenes és visszatérünk ahhoz a játékhoz ami minket jellemez. Úgy érzem, hogy ez egy jó csapat ismérve, hogy ilyen játékkal is tud rangadót nyerni. Nagyon-nagyon örülünk, mert ez nekünk nagyon kellett, hogy továbbra is az élmezőnynek az üldözői legyünk. Megyünk tovább, a BKG-nak sok sikert kívánok a folytatáshoz!

Fotó: Hunbasket/BKG