Elképesztő hullámvasutat, 201 pontot és drámai végjátékot hozott a fővárosi derbi a bajnokság 8. fordulójában. A Tehetséges Fiatalok ihletett dobóformában kezdték a mérkőzést, és már 16 ponttal is vezettek a második negyedben. Ekkor azonban váltani tudtak a Lakits-tanítványok, a nagyszünetre felzárkóztak, a harmadik etapban pedig fordítani is tudtak. A záró felvonás kezdetén úgy tűnt, hogy már a kezünkben van a mérkőzés, hiszen már 14 egységgel is előrébb jártunk, ám a házigazdák nagyot hajráztak és Anda 2+1-es akciójával 2,9 másodperccel a vége előtt visszavették a vezetést. A slusszpoén azonban a miénk, pontosabban Polgárdy Ádámé volt: irányítónk az oldalbedobást követően csont nélkül talált a gyűrűbe középtávolról, így győzelemmel távozhattunk a Ludovika Arénából.

5-2-es mérleggel várhattuk a 2-5-ös mutatóval álló TF-Budapest elleni rangadót, amelyen közel egy hónap után újra a szakmai stáb rendelkezésére állt Komma László. A felnőttek bajnokiját megelőzően 109-104-es MAFC-sikert hozott az U20-asok mérkőzése. Az előjelek tehát egyértelműen csapatunk mellett szóltak, az ellenfél vezetőedzője, Beák Gábor mégis úgy nyilatkozott a mérkőzést megelőzően, hogy amennyiben legalább három alapembere jól játszik, lehet esélyük a bravúrra – igaza lett… A riválisnál Karosi némi meglepetésre kimaradt a kezdőből, Lakits András nem változtatott jól bevált ötösén. Nagy lendülettel vetették bele magukat a küzdelembe a csapatok, az első három-három támadás sikeres volt: hazai oldalon Anda, Szanyi és Dancsecs, az újbudaiak közül Pintér, Pápai és Polgárdy talált be. Bár a mieinknek sikerült először kivédekezniük az ellenfél akcióját, mégis a TF került 12-7-es előnybe Kelenföldi közelijével. Szerencsére gyorsan rendeztük a sorokat támadásban, Pápai 2+1-ével egyenlítettünk, két második esélyből dobott ziccerrel pedig a fordítás is összejött (14-16). A védekezésünk viszont továbbra sem akart összeállni, emellett távoli dobásaink is kimaradtak – a Tehetséges Fiatalok ellenben remekül céloztak a periméterről, Farkas faulttal együtt elsüllyesztett trojkája már csapata negyedik kinti találata volt, időt is kért Lakits András (25-19). Ez sem segített, az ex-MAFC-os Lőrincze öt pontjával tízre nőtt a különbség a felek között az első negyed végére (31-21).

Bár vezetőedzőnk jelezte elégedetlenségét a szünetben a fiúknak, a második szakasz sem indult jobban, sőt… Miközben a fehérmezeseknek gyakorlatilag minden beesett, amit ráemeltek – az első 19 mezőnykísérletükből 15 sikeres volt, – ettől támadásban is elbizonytalanodtak a piros-feketék, Farkas középtávolijával tetemes, 37-21-es különbség alakult ki a felek között. Ekkor egymás után két könnyű góllal zárkóztunk, Katona, aztán löbböléséből egy zsákolással a visszatérő Komma szerzett két pontot. Bár ellenfelünk újabb demoralizáló találatokkal próbálta megtörni lendületünket, Polgárdy Ádám vállára vette a műegyetemistákat és zsinórban négy támadásunkat fejezte be kosárral (46-35). Pintér hárompontossal, Bordács visszatett támadólepattanóval csökkentette a hátrányt, magához is szólította tanítványait Beák Gábor (46-40). A félidő hajráját meglehetősen vitatható ítéletek jellemezték, többször is büntetőzhettek a feketemezesek, Pápai középtávolról, Buzás második esélyből volt eredményes, de elsősorban Andának köszönhetően hat egységet megőrzött előnyéből a nagyszünetre a TF-Budapest (56-50). A statisztikát elnézve a házigazdák kiváló triplamutatója (7/13) mellett szembetűnő volt, hogy több lepattanót szedett a Lakits-legénység az ellenfél palánkja alatt (11), mint ahányat védő oldalon akár a hazai (10), akár a vendég (9) együttes.

Ahogyan már-már megszokhattuk, ismét kiváló ritmusban tért vissza a nagyszünetről a MAFC, különösen Pápai Máté volt elemében, lepattanói mellett övé volt a harmadik etap első két kosara, majd egy gólpasszt is kiosztott Bordácsnak, ezzel 56-56-nál utolértük ellenfelünket. Bár Anda a vonalról megszerezte övéi első pontjait a harmadik negyedben, továbbra is összeszedettebben, gyorsabban játszottak a XI. kerületiek, ami labdaszerzéseket és ezekből gyors duplákat ért számukra, 21-esünk révén átvettük a vezetést, de nem lassítottunk, 58-66-nál T-betűt formált kezeiből a sárga-kékek mestere – 16-2-es rohammal indítottuk a játékrészt. Az eligazítás hatására összekapták magukat a vendéglátók, de Polgárdy egypontosainak köszönhetően nem forgott veszélyben vezetésünk, sőt, Bordács ziccerével kétszámjegyű lett a differencia (62-73). Szántó betörését Buzás annulálta két szabaddobással, de büntetőkkel bejött tíz alá a TF a kisszünetre (66-75).

A Tehetséges Fiatalok két szemfüles labdaszerzéssel jelezték a negyedik etap kezdetén, hogy még messze nincs vége a mérkőzésnek, Biber közelijét követően Kovácsra fújtak sportszerűtlen hibát, de nem kaptunk belőle kosarat, sőt, a Komma óriási labdáját feltevő Katona révén mi dobtuk a következőt (67-79). Anda Dávid vette vállára csapatát, de Katona Bence is előlépett, egymás után két hármast is beszórt (73-87). A fővárosi rivális továbbra sem adta fel és Dancsecs triplájával feljött 78-87-re, 0-s számú hátvédünknek viszont volt egy újabb bravúros sarokhármas a tarsolyában. Komma nem hibázott közelről, hiába ütött oda neki Simon, ám a rivális elsőszámú irányítója tovább növelte pontjai számát, Szanyi 2+1-gyel, Simon trojkával jelentkezett, és máris csak négy volt közte 2:42-vel a vége előtt (91-97). Időkérésünk után Buzás nagyon rövid triplát emelt rá, aztán egy blokkal javított, de a leszert Dancsecs is javított védekezésben, aztán bevert egy hármast. Bár Pápai tudott válaszolni a festékből, a hazaiak játékmestere egy újabb távolival kiegyenlített az utolsó percre fordulva (97-97). Pintér kinti kísérlete lejött, de visszaszedte a pattanót, Lakits időt kért. Pápai dobása sem volt pontos, ám Bordács visszatette a támadólepattanót, aztán labdát szerzett, megindult, viszont mielőtt eldönthette volna a mérkőzést, elcsúszott Dancsecs mellett, a játékszer kiment a pályáról. A TF élt a kínálkozó eséllyel, Anda háromszor is kosárra tudta pöckölni a labdát, és utoljára beesett a dobása, ráadásul faultot is láttak a rajta védekező Pápainál. A TF centerének nem remegett meg a keze, 2,9 másodperccel a játékidő vége előtt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Azonban volt még egy csavar a mérkőzésben: időkérésünk után Buzás Polgárdyt hozta játékba az oldalbedobással, aki betört, majd középtávolról próbálkozott – tanítani való, jobbkezes floatere a dudaszó pillanatában, csont nélkül hullott a gyűrűbe! Természetesen egy emberként ugrott talpra minden MAFC-os érzelmű a Ludovika Arénában, elképesztő érzelmi hullámvasút végén fontos győzelemmel távozhattunk a nagyot küzdő TF-Budapest otthonából (100-101).

Nem játszottak igazán jól a fiúk, a védekezésünk csak egy-másfél negyeden át működött úgy, ahogy azt a szakmai stáb elképzelte el, a 20 eladott labdánk sem mutat jól – azonban ettől igazán értékes az itt megszerzett két pont! A támadótérfélen azért akadtak bőven jó egyéni teljesítmények, Polgárdy Ádám először dobott mindent eldöntő mezőnygólt felnőtt bajnokin, de már a győztes találat előtt is vezére volt a piros-feketéknek, Pápai Máté visszatérése óta legjobb teljesítményét nyújtotta, a Bordács-Katona kettős szintén fontos kosarakat szerzett. Hatodik emberünk is elkísért minket a VIII. kerületbe – köszönjük szurkolóink támogatását, számítunk rájuk szombaton is, amikor a Nyíregyháza érkezik a Gabányiba!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 8. forduló

TF-Budapest – Újbuda MAFC 100-101 (31-21, 25-29, 10-25, 34-26)

TF: Dancsecs 23/15 (+10 gólpassz), Simon 6/6, Szanyi 9, Kelenföldi 5/3 (+11 lepattanó), Anda 24 (+12 lepattanó). Cs: Lőrincze 13/9, Szántó 9, Farkas D. 6/3, Tömösváry 5, Karosi -.

MAFC: Polgárdy 27/6, Pintér 7/3, Buzás 8, Bordács 16 (+14 lepattanó), Pápai 16 (+14 lepattanó). Cs: Katona 20/9, Komma 5, Biber 2, Misek -.

Beák Gábor: Azt gondolom, hogy nagy fejlődés az, ahogy ma játszottunk, a hullámvölgyek ellenére. A végén egy nagyon szerencsétlen történet ez, hogy beesett az ellenfélnek a kosár, de ez is a hibánkból adódott, picit elaludtunk. Összességében jó mérkőzést játszottunk, egy előrelépés. Várjuk, hogy végre átszakadjon ez a gát. Fel tudtunk támadni, szerencsével nekünk is állhatott volna a zászló. Előre kell néznünk.

Lakits András: Nem volt még a kezünkben ez a meccs. Olyan volt a meccs, mint az egész hetünk, szombaton tudtunk először teljes csapattal edzeni, és ez látszott is. Rövid időszakokban tudtunk úgy játszani, ahogy elvárjuk magunktól. Össze tudtuk szedni magunkat, a végén szerencsénk is volt, de örülök a győzelemnek. Sokat öregszem ebben a szezonban, most is sok volt a fegyelmezetlenség, és nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Örülök, hogy Ádám előre tudott lépni, mikor kellett, és bedobta.

Fotó: Hunbasket/TF-Budapest