Szoros, színvonalas mérkőzést hozott az Újbuda MAFC és a találkozó előtt veretlenül a tabella első helyén álló PVSK összecsapása. Bár szinte végig a Lakits-legénység járt előrébb néhány ponttal, a pécsiek nem hagyták magukat leszakítani, és a negyedik negyedben átvették a vezetést. A hajrában aztán Katona Bence vezérletével zsinórban 12 pontot szereztünk, így rendkívül értékes győzelmet arattunk 2023 utolsó hazai mérkőzésén.

A várakozásoknak megfelelően majdnem telt ház előtt, nagyszerű hangulatban kezdődött a piros-csoportos alapszakasz egyik legnagyobb rangadója a Gabányiban. Ott volt a lelátón családjával a korábbi újbudai közönségkedvenc, Tóth Péter, de a Vasas szakmai stábja is megtekintette a két legnagyobb rivális összecsapását. Végre teljes kerettel állhattunk fel, Lakits András nem változtatott a szokásos kezdőötösön, a vendégeknél Halász Ákos nem volt bevethető, a szerb Ognjen Micsovics kezdett 1-es poszton.

Polgárdy Ádám vezérhez méltóan kezdte a rangadót, egy büntetőt és egy hármast is a helyére küldött. A következő három pontot a pécsiek szerzeték, de nem engedtük ki az előnyt a kezünkből, Buzás dobott ziccert lerohanásból, Polgárdy ismét betalált, Pápai egy támadólepattanót tett vissza (10-6). A vendégeknél Micsovics volt a legaktívabb, jól mozgatta csapatát, és bár Pintér beemelt egy középtávolit, Bíró 2+1-ével a 8. perc elején egyenlítettek a vendégek (12-12). Ekkor Katona Bence vette vállára az újbudaiakat, két kettest és két hármast is beszórt, így hiába kapta el a fonalat a túloldalon Plézer, 24-19-es előnnyel zártuk az első negyedet.

Remekül indult a második szakasz, rendkívül összeszedett MAFC-ot láthatott a közönség, Kovács és Biber szállította a pontokat, miközben kiválóan védekeztünk. Nem hagyták magukat a pécsiek, Frank vezérletével zárkóztak, Pintér trojkáját visszadobta Mokánszki, majd Ravasz is beköszönt a sarokból, egyetlen pontra olvadt a különbség (34-33). Percekig nem született akciógól, aztán Pápai adott nagy labdát Miseknek, a túloldalon viszont Mokánszki beemelt egy újabb hármast, ezzel már 13 pontnál járt, időt is kért Lakits András (39-38). Bordács két közelijével lélegzethez jutottunk, de Bíró is bedobott két közelit, ezzel 43-43-nál egyenlítettek a fehér-feketék. Több kosarat már nem hozott az első félidő, döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek. Szinte minden statisztikai mutatóban közel állt egymáshoz a két együttes a nagyszünetben, a lepattanócsata volt a kivétel, amelyben 26-16-ra vezettünk úgy, hogy Bordács neve mellett már ekkor 13 lecsorgó labda állt.

A fordulás után sokáig nem rezdült a háló, aztán Polgárdy ment végig szépen, majd kiosztott egy sapkát és Pintér passzából befejezte az ellentámadást. Óriási küzdelem zajlott a pályán, Radó gyötört be egy közelit, aztán Buzás pillanatai következtek, beemelt egy távolit és kristálytisztán blokkolta Bírót (51-45). Egy duplával javított a Párducok erőcsatára, aztán Mokánszki csökkentette a differenciát. Ismét újítani tudtunk, mielőtt megfordult volna az állás, Bordács dolgozott jól a festékben, Katona elsüllyesztette a harmadik hárompontosát (56-49). Folytatódott a hullámvasút, villámgyorsan három egységre csökkent a különbség, de Bordács ismét hatalmasat küzdött a pécsi palánk alatt, egy ziccer és egy zsákolás lett a jutalma, Antóni révén 62-58-ra zárkóztak a Párducok a 30. percben.

Molnár triplája vezette fel a záró felvonást, Bordács válaszolt közelről, de Mokánszki sem hibázott kintről, ismét egyenlített a Vasút. Pápai révén újra nálunk volt az előny, ám Frank négy pontja után a 33. percben a találkozó során először hátrányba kerültünk. Katona középtávolról rontott, de a periméterről javított, Mokánszki felelt azonnal, aztán Ravasz használta ki figyelmetlenségünket (69-72). Csapatunk azonban megmutatta, hogy mekkora tartása van: Polgárdy zsákolt egy nagyot, hátul lehúztuk a rolót, Katona pedig előlépett vezérré támadásban, két középtávolit, majd egy újabb triplát is értékesített, talpra ugrasztva a teljes MAFC-tábort, kevesebb, mint két perc maradt a játékidőből (78-72). Szrecsko Szekulovics időt kért, de két támadást is elhibáztak tanítványai, és másodjára Misek büntetett, hiába ütött oda neki Mokánszki, bedobta a gyorsindításos ziccert, aztán a plusz büntetőt is. Bár a listavezető az utolsó másodpercig küzdött, reális esélye már nem volt az egyenlítésre, a mieink mentalitását pedig jól jellemzi, hogy még az utolsó 0,4 másodpercben is akartak és tudtak is kosarat dobni, Misek alapvonali bedobásából Biber tette fel a pontot az i-re – gigászi csatában sikerült elvennünk a PVSK veretlenségét (83-75).

A hetek óta megállíthatatlan Katona Bence bizonyította, hogy képes eldönteni egy ilyen fontos rangadót, Bordács Soma uralta a festéket, Polgárdy Ádámnak nem ment a dobás, de ezt remek gólpasszokkal kompenzálta, először ért el dupla-duplát a szezonban – azonban ez a győzelem elsősorban egy egységes, megtörhetetlen csapat diadala volt, amit a hatodik emberünk hathatós támogatásával sikerült kivívnunk. Mind lélektanilag, mind az alapszakasz végeredményét tekintve nagyon fontos a PVSK legyőzése, de akkor ér igazán sokat, ha jövő szombaton, a Kaszások otthonában is nyerni tudunk – oda is szeretettel várjuk szimpatizánsainkat!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 12. forduló

Újbuda MAFC – Pécsi VSK-Veolia 83-75 (24-19, 19-24, 19-15, 21-17)

MAFC: Polgárdy 15/3 (+10 gólpassz), Pintér 8/3, Buzás 5/3, Bordács 12 (+23 lepattanó), Pápai 6. Cs: Katona 23/15, Biber 6, Misek 5, Kovács 3, Komma.

PVSK: Micsovics 4, Németh -, Plézer 11/6, Bíró 9, Horti 2. Cs: Mokánszki 20/9, Frank 8, Antóni 7/3, Molnár M. 7/3, Ravasz 5/3, Radó 2.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Ahogy elmondtam a meccs előtt, a védekezés volt a kulcs, nagyon örülök, hogy ebben óriásit léptünk előre, 75 ponton tartottuk azt a csapatot, amelyik 100 fölött átlagolt idáig. Jó mérkőzés volt, tele érzelmekkel, engem is kicsit elvitt az indulat, ezért elnézést kérek a pécsiektől. Azt gondolom, hogy nagyon szépen játszottunk és teljes mértékben megérdemelten nyertünk. Nagy siker ez nekünk, de nem áll meg az élet, szeretnénk tovább gyűjteni a győzelmeket.

Szrecsko Szekulovics: Nem játszottunk a saját ritmusunkban, gratulálok a MAFC-nak!