Zsúfolt lelátók előtt, fantasztikus hangulatban csaptunk össze a Jászberénnyel a negyeddöntő ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén a Gabányiban. Az első félidőben kézben tartottuk a meccset, de a nagyot küzdő jászságiak a 38. percben átvették a vezetést. A végjátékban azonban szerencsére volt még egy fordulat: a Bordács-Misek kettős vezérletével behúztuk az elődöntőt érő harmadik sikert – a legjobb négy között a PVSK-val találkozunk majd.

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntő, 5. mérkőzés

MAFC – Jászberényi KSE 85-72 (22-19, 23-20, 18-15, 22-18)

MAFC: Tóth 15, Pintér 12/3, Buzás 3/3, Bordács 13 (+11 lepattanó), Komma 9/3. Cs: Misek 17/3, Polgárdy 10/3, Biber 6.

JKSE: Csík 8/6, Mester 7/3, Homoki 2, Ivosev 13/3, Olasz 10. Cs: Rosics 14/3, Kucsora 7/3, Czirbus 5, Meleg 4, Kovács 2.

A párharc végeredménye: 3-2 a MAFC javára.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez és a továbbjutáshoz. A Jászberénynek is óriási gratuláció jár ezért a párharcért! Előzetesen azt gondoltuk, hogy őket szeretnénk elkerülni az első körben, mert nekünk az ő játékstílusuk nagyon nem fekszik. Ez látszott is a teljes párharcon. Elképesztő csata volt a pályán, igazi play-off küzdelem, nüanszok döntöttek minden egyes szituációban. Örülök, hogy a kulcspillanatokban a végén rendre jó döntéseket tudtunk hozni. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. A Hepp Kupa után jött az U20-as keresztjáték és ez az öt meccses sorozat, rettentően nehéz három hete volt a csapatnak. Le a kalappal előttük, hogy mindent sikerrel abszolváltak! Egyetlen ponttal vesztettük el a Hepp Kupa döntőt, bejutottunk a legjobb nyolcba az U20-as bajnokságban és továbbjutottunk a legjobb négybe a felnőtt csapattal. Most lesz egy nagyon minimális pihenő, megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni az U20-as döntőre és aztán a második körre a play-offban. Köszönjük a támogatást a szurkolóinknak, amit ma kaptunk tőlük, hihetetlen hangulatot varázsoltak ide a Gabányiba! Biztos, hogy nem sikerült volna nélkülük! Az alap célkitűzésünket elértük, de szeretnénk nagyobbakat is álmodni. Megyünk tovább!

Puskás Artúr: Nehéz egy ilyen elvesztett párharc után okosakat mondani. De, ami mindenképpen fontos, gratulálok a MAFC csapatának! Azt gondolom, hogy nem érdemtelenül jutottak tovább. Gratulálok a saját csapatomnak is, amely szívét-lelkét kitette a pályára és az utolsó erőtartalékait emésztette föl ebben a párharcban. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó propagandája volt a B csoportos kosárlabdának. Szerintem a zsúfolásig töltött Gabányi nézőközönsége is megerősíti ezt! Férfias küzdelem volt, nüanszok döntöttek, ezúttal a MAFC volt a jobb. Még egyszer gratulálok nekik és sok sikert a továbbiakban! És még egyszer, szeretném megköszönni szurkolóinknak a támogatást!

Csapatunk számára az elmúlt évek egyik legfontosabb mérkőzésére került sor vasárnap kora este, így nem csoda, hogy nagy volt az érdeklődés a találkozó iránt: a későn érkezőknek már csak állóhely jutott az oldallelátó tetején, a dobokkal felszerelkezett MAFC-tábor már a bemutatás alatt az A-csoportot idéző hangulatot varázsolt a csarnokba, de alaposan kitett magáért a 68 jászberényi szurkoló is.

Komma második esélyből szerzett kosarával indult a találkozó, két centergóllal fordítottak a vendégek, Bordács tette fel szépen Tóth labdáját. Óriási csata zajlott a pályán, Mester betörésére Pintér felelt egy saroktriplával, Komma is bevágott egy hármast, Olasz centergólát Tóth annulálta a 6. percben (12-8). Pintér csinált 2+1-et egy szép betörésből, időt kért Puskás Artúr. Újra Olasz volt eredményes, szigorítottak védekezésükön a berényiek, de Polgárdy révén őriztük vezetésünket, hátvédünk gólpasszal és öt jó büntetővel jelentkezett (22-15). A negyed vége azonban nem a miénk volt, Czirbust szabálytalanul sem sikerült megállítani, Kucsora állította be a 22-19-es részeredményt.

Meleg harcolt ki sportszerűtlen hibát, de nem engedtük ki a kezünkből az előnyt, Biber gól jó plusz eggyel, Polgárdy és Buzás hármassal, Misek ziccerrel jelentkezett, ismét Puskás szólította magához övéit (33-23). Mester tempójával szakadt meg a berényi gólcsend, de koncentrált büntetőzésünknek köszönhetően növelni tudtuk előnyünket a játékrész derekára (38-25). Bordács duplájával már tizenöt volt közte, jól működött a védekezésünk, és bár Rosics trojkája behullott, centergólokkal őriztük magabiztos vezetésünket. A Jászberény természetesen nem adta fel, és egy 8-1-es rohammal zárkózott, melyet Lakits próbált megállítani egy időkéréssel Kucsora könnyű gólja után (45-36). Ez sem segített, Ivosev három egypontosával hat egységre olvadt a differencia a nagyszünetre (45-39).

Ivosev-triplával indult, Tóth-középtávolival folytatódott a harmadik játékrész, Czirbus ziccerét Pintér annulálta (49-44). Kucsora ellen sportszerűtlent, Lakits ellen technikait ítéltek, egy-egy büntető talált célba, Olasz ellenben mindkét szabaddobását értékesítette. Tóth könnyű kosarának sem örülhettünk sokáig, Rosics mindhárom egypontosa célba talált, Misek büntetőből nem, de a periméterről eredményes volt (55-50). Rosics bravúros hármast dobott, de újra csapatkapitányunk következett, ezúttal egy palánkos kettessel. Tóth harcolt ki sportszerűtlen hibát, a vendégkispad is kapott egy technikait, irányítónk mindháromszor pontosan célzott a vonalról (60-52). Kisebb gólcsend következett, amelyet egy Tóth-közeli zárt le, Biber eggyel növelte pontjai számát, Olasz-technikaival és 63-54-gyel zárult a harmadik tízperc.

A záró felvonás egy sikeres Tóth-büntetővel kezdődött, ezzel hosszú idő után ismét kétszámjegyű volt a különbség, amihez 11-esünk egy szerzett labdából újabb kettőt tett hozzá (66-54). Csík saroktriplájára Misek felelt meg egy középtávolival, Ivosev 2+1-ével zárkóztak a jászságiak, Rosics kettesét Lakits-időkérés követte (68-62). Mindkét csapat több esélyt elmulasztott, Csík betörése viszont célt ért, Misek egyik büntetőjéhez hasonlóan. Csík és Mester is betalált távolról, 71-70-nél kétszer is a fordításért támadhattak a berényiek, de sem ezekből, sem a két MAFC-ellenakcióból nem született gól, három perccel a vége előtt Puskás kért időt. Olasz második esélyből szerzett kosarával fordított a JKSE, ám a legfontosabb pillanatban meg tudott újulni csapatunk: Bordács tette fel közelről faulttal együtt, Misek lépett be a festékbe jó ütemben, Pintér pedig szintén faulttal együtt értékesített egy ziccert, Olasz számára véget ért a találkozó. (78-72). A plusz egy kimaradt, de ismét labdát szereztünk, Bordács hozta közelebb egy pontocskával a hőn áhított elődöntőt. Az utolsó percbe érve Kucsora nem találta el a gyűrűt távolról, Ivosev sportszerűtlen hibát vétett, ezzel ki is pontozódott. A kék-fehérek faultokkal próbáltak utolsó esélyt teremteni maguknak, de a mieink már nem engedték ki a kezükből a meccset: Misek büntetőivel tíz pont fölé nőtt a különbség, végül 85-72-re nyertünk, ezzel egy színvonalas, maratoni, drámai párharc végén kiharcoltuk az elődöntőbe jutást!

A sorsdöntő csata megnyerésében óriási szerepe van szurkolóinknak, akik vasárnap rég nem látott számban látogattak ki a Gabányiba – köszönjük a buzdítást, a szezon további részében is számítunk rátok!

Többségében saját nevelésű játékosokból álló csapatunk számára már a négy közé jutás is szép eredmény talán minden idők legerősebb Piros-csoportos bajnokságában – a MAFC az egyedüli csapat az elődöntőben, amely kizárólag magyar játékosokat foglalkoztat, mi több, az egyetlen, amelyet nem külföldi vezetőedző irányít! Lakits Andrásnak első felnőtt vezetőedzői megbízatása alkalmával, a mezőny egyik legfiatalabb szakvezetőjeként sikerült ez a bravúr, ráadásul emellett U20-as együttesünket is országos döntőbe vezette a klubhoz ezer szállal kötődő szakember.

Minden pályára lépő játékosunk is hozzátette a magáét a sikerhez a negyeddöntőben: Buzás Bence, Komma László és Tóth Péter is extra egyéni teljesítménnyel tűnt ki egy-egy mérkőzésen, Bordács Soma háromszor is dupla-duplát hozott, Polgárdy Ádám gyilkos hármasokkal jelentkezett, Misek Levente csapatkapitányhoz méltóan a legfontosabb pillanatokban lépett elő, Lewis Chester csak egy találkozón tudott játszani, de akkor csapata egyik legjobbja volt, a Pintér Dávid-Biber Bende kettős vezette fiatal különítmény pedig a – győztes – U20-as keresztjáték jelentette kettős terhelés mellett vette ki a részét a felnőttek továbbjutásából. Szép volt, fiúk!

A fináléba jutásért az alapszakaszt második helyen záró, BKG elleni negyeddöntőjét 3-0-lal abszolváló Pécsi VSK-Veoliával csapunk össze. A Hepp Kupa döntőjében egyetlen, a pécsi alapszakaszmeccsen három pont döntött a baranyaiak javára a mieink ellenében, így bőven van törleszteni valónk – a párharc esélyese a pályaelőnyt élvező Szekulovics-legénység, azonban az egymás elleni meccsek alapján képesek vagyunk felvenni a versenyt az élvonalból tavaly 19 év után kieső, feljutásra törő Vasúttal. Az elődöntő a hétvégi, debreceni U20-as országos döntőt követően, a jövő héten kezdődik Pécsen, a napokban kialakul a pontos menetrend.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Péter