DEAC-MAFC dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 5. forduló

DEAC U23 – MAFC 59-58 (17-16, 17-15, 9-14, 16-13)

DEAC: Balázsi 4/3, Gáspár 13/3, Kenéz 4, Neuwirth 17/9, Fábián 2. Cs: Várszegi 9/6, Pollák 10/3, Hőgye -, Czermann -.

MAFC: Buzás 9, Tóth 11/3, Bordács 12, Pintér 2, Csapai -. Cs: Misek 17, Biber 7, Komma -, Polgárdy -.

Andjelko Mandics : Huszonnégy eladott labdával is meg tudtuk nyerni ezt az elképesztően fontos mérkőzést – ezt kisebb csodának tartom, kevés hasonlóval találkoztam eddigi karrierem során. Gratulálok mindkét félnek, férfias küzdelem zajlott a játéktéren.


Lakits András : Gratulálok a DEAC-nak a sikerhez, úgy gondolom, hogy büszke lehet a debreceni utánpótlás erre az együttesre. Ami a csapatomat illeti, magunkba kell néznünk. Nem használhatjuk kifogásként, hogy három alapemberünk is sérülten vállalta a játékot, kell, hogy legyenek olyan játékosok a csapatban, akik ilyenkor a helyükre tudnak lépni. Véleményem szerint a mérkőzés legvégén hibás döntés született, amit sajnálok, hiszen úgy gondolom, hogy a küzdő feleknek kellene a főszerepet játszaniuk. Bízom benne, hogy a későbbiekben kivívjuk azt a tiszteletet, amit szerintem megérdemelnénk. Ez persze semmit nem von le a DEAC érdemeiből, hiszen remekül kosárlabdáztak.

A 3-1-gyel álló meglepetéscsapat, a DEAC U23 otthonában játszott rangadót a MAFC a Piros-csoport 5. fordulójának nyitányán. A kezdőcsapatok nem változtak az előző forduló óta, Neuwirth triplája után Gáspár zsákolt, 5-0-lal kezdtek a hazaiak. Bordács büntetői jelentették első pontjainkat, Buzás faulttal együtt volt eredményes, de Neuwirth révén őrizték vezetésüket a debreceniek (10-5). Bordács, Buzás és Tóth kosaraival egyenlítettünk egy 7-2-es miniszakasznak köszönhetően (14-14), a vezetést viszont nem tudtuk átvenni, bár 13-asunk szállította a pontokat a festékből, 17-16-tal zárult a negyed.

A második etapban Tóth középtávolijával először álltunk nyerésre a találkozón, Pollák válaszolt, de zsinórban öt Biber-pont következett (19-23). Gáspár hármasa után Misek dobott két duplát, majd Pollák is így tett. Pintér tett vissza egy támadólepattanót, Balázsi felelt egy triplával, majd Gáspár büntetőjével már ismét a hazaiak vezettek. Bordács még visszavette az előnyt a mieinknek egy ziccerrel, de Pollák négy pontjával és hárompontos hazai vezetéssel zárult az első félidő (34-31).

A harmadik negyed első támadásából rögtön hármast kaptunk, Balázsi büntetőjével kialakult a mérkőzés legnagyobb különbsége (38-31). Buzás állt csapatunk élére ebben a nehéz helyzetben, ám Neuwirth is folytatta a pontgyártást, majd Gáspár is bedobott egy közelit, 43-36-os hazai előnyt mutatott a tábla a 26. percben. A negyed hátralévő része viszont remekül alakult MAFC-os szemszögből: Biber ziccere után Tóth bedobta a sarokból első – és mint később kiderült, egyben utolsó – triplánkat, Misek büntetőzött, majd tört be remekül: 43-45-nél már mi álltunk jobban. Ezzel párhuzamosan remekül védekeztük ki a debreceniek támadásait, Bordács szép blokkja is kellett a 9-0-s futáshoz. A játékrész utolsó két percében nem zizzent a háló egyik oldalon sem, egy duplányi maradt az előnyünk az utolsó kisszünetre.

A záró etapban egy-egy cserejátékos, Várszegi, illetve Misek lépett elő vezérré: előbbi hármasával fordítottak a fehérmezesek, csapatkapitányunk középtávolija és három büntetője után újra nálunk volt az előny, de a hajdúságiak fiatalja újabb triplát rámolt be (52-50). Tóth középtávolijának köszönhetően egálról indult az utolsó öt perc, Gáspár visszatette a saját labdáját, irányítónk is második esélyből szerzett újabb pontokat. Rontott akciók után Misek harcosságával mi kerültünk előnybe másfél perccel a vége előtt. Gáspár bravúros kosarával rögtön egyenlített a DEAC, Tóth távolija lejött, a hazaiak centere támadóhibát vétett, 26 másodperc maradt az órán, időt kért Lakits András. Misek lépett fel a labdáért, Várszegi túl agresszíven próbálta szerelni, és mivel már bónuszban voltak a hazaiak, két büntető következett, melyeket kíméletlenül értékesített rutinos bedobónk. Mandics is magához szólította övéit, 16 másodpercről indult az óra, Kenéz bejátszotta Gáspárnak a labdát, amely Bordácsról ment ki. Az alapvonali bedobás után Várszegi állt bele a hármasba a sarokból, dobása kimaradt, de a játékvezetők szabálytalanságot láttak a blokkolni próbáló Bibernél – a MAFC-pad egészen másképp vélekedett az esetről. A 2004-es születésű tehetségnek nem remegett meg a keze, mindhárom szabaddobást a helyére küldte. Újabb időkérés után öt másodpercünk maradt pontot szerezni, Tóth kapta vissza Bordácstól a bedobást, majd kiszorított helyzetből még elengedett egy floatert, de kísérletét kidobta a gyűrű – idegőrlő végjáték után 59-58-as vereséget szenvedtünk. A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://youtu.be/Nm9LTBkYSfQ (az utolsó 26 másodperc 1:50:30-tól látható).

Egylabdás meccset elveszíteni mindig fájó, ilyen körülmények közt különösen, azonban a tabellára nézve továbbra sem rossz az összkép. A találkozó teljesen egyenlő erők csatáját hozta, mindkét csapat jól felkészült ellenfeléből. Sérültjeink és a végjáték körülményei mellett vannak más okai is a vereségnek, kettővel több büntetőt hagytunk ki, 16 triplakísérletből mindössze egy talált célba, összességében is csak 32%-kal dobtak mezőnyből a mieink. Vannak azért pozitívumok is, mint például a 14 szerzett labda, vagy a csereként beálló Misek jó teljesítménye. Mérlegünk 4-1, amellyel a két hibátlan pécsi gárda és legyőzőnk, a szintén négy győzelemmel álló DEAC U23 mögött a 4. helyen állunk öt fordulót követően. Jövő szombaton egy nagy rivális, a 3-2-vel ötödik JKSE ellen javíthatunk itthon a bajnokságban, előtte, szerdán a Hepp Kupában vár kötelező feladat csapatunkra az NB II-es Radobasket otthonában. Hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/ DEAC