Idegenben, de a fővárosban játssza idei utolsó mérkőzését Lakits András együttese: december 16-án, szombaton 16:45-től a Piros-csoport 13. fordulójában a 4-8-as mérleggel a 10. helyen álló Kaszások otthonában játszanak a fiúk. Hét bajnoki óta veretlen csapatunk egy újabb győzelemmel viszonylag kedvező pozícióból várhatná az új esztendőt, de ehhez a PVSK elleni koncentrációra lesz szükség a III. kerületben is.

Bár nem indult jól a számunkra a szezon, hiszen a BKG és a Vasas is rangadót nyert a Gabányiban, a piros-kékek elleni vereséget követően megmutattuk, hogy az élcsapatok között kell számolni velünk, és egy hétmeccses veretlenségi sorozattal feljöttünk a tabella 3. helyére, múlt szombaton a harmadik nagy riválist, az addig veretlen PVSK-t már legyőztük hazai környezetben. Az első kör zárófordulójában Pécsre látogat a még mindig hibátlan Vasas, az első két helyezett valamelyike tehát biztosan pontot veszít, ezért különösen fontos, hogy mi ne hibázzunk most.

Az 1993-ban alapított Óbudai Kaszásokkal nem csupán a különböző utánpótlás-korosztályokban, hanem a felnőttek között is sok nagy csatát vívtunk az elmúlt három évtized B-csoportos időszakaiban. Bár a 32 egymás elleni bajnokiból 23-at a MAFC nyert, a műegyetemisták fölénye a Gabányiban elért győzelmeiknek köszönhető, a rivális otthonában 8-8 a mérleg. Az előző kiírásban viszonylag simán nyertünk oda-vissza, az őszi 92-69-es újbudai diadalt egy 113-69-es erődemonstráció követte a Rádl árok utcában, Pápai Máté ezen a találkozón lépett pályára először piros-feketében Amerikába igazolása óta, Polgárdy Ádám hét hárompontost küldött a Kaszások gyűrűjébe.

Nehéz szezon volt aktuális ellenfelünk számára a ’22/23-as, csak a Nagykőrös elleni alsóházi párharcban tudták meghosszabbítani piros-csoportos tagságukat, végül a 12. helyen zártak. A Takács Máté vezette szakmai stáb egyben maradt, de a játékoskeret szinte teljesen kicserélődött a nyáron, néhány kiegészítő ember mellett mindössze két kulcsjátékos hosszabbított Boros Márk és Armaghani Ármin személyében. A szakvezetés két tapasztalt, jól dobó hátvéddel, a Sopron KC-tól érkező Supola Zoltánnal és a nagykőrösi kosárlabda emblematikus alakjával, Lakosa Ákossal, valamint rengeteg fiatallal pótolta a távozókat, összesen tízen érkeztek Óbudára. A vezetőedző a BB1-nek elmondta, két fontos céljuk van a jelenlegi idényre: igyekeznek a lehető legmagasabb szinten fejlődési lehetőséget biztosítani a saját nevelésű játékosoknak, emellett szeretnének a legjobb nyolc közé jutni.

A Kaszások „beragadtak a rajtnál”, de a 4. fordulóban, Nyíregyházán aratott első győzelmük után gyorsan beszálltak a negyeddöntőért zajló küzdelembe, jelenleg 4 győzelemmel és 8 vereséggel állnak a 10. helyen, egy ponttal a 7-8. JKSE-TF duó mögött. Amíg vendégként csak a Continental Arénában tudtak nyerni idáig, hazai környezetben a TF-et, a Jászberényt és legutóbb nagy meglepetésre a BKG-t is legyőzték, mindháromszor szoros végjátékot követően diadalmaskodtak. A Boros-Lakosa-Supola tengely a várakozásoknak megfelelően remekül teljesít támadásban, hárman együtt közel 45 pontot tesznek a közösbe meccsenként. A palánk alatt kiváló teljesítményt nyújt a korábbi csapataiban inkább magasbedobót játszó, MAFC-os kötődésű Armaghani, aki 11,8 pontja mellett 8,5 lepattanót átlagol, ám ezzel együtt is egyértelműen a magasposzt volt a sárga-feketék gyenge pontja az ősszel, Láncos távozása óta nem volt klasszikus centere a Takács-legénységnek – egészen december elejéig.

Múlt vasárnap, a Fóton 107-76-ra elveszített bajnokin ugyanis debütált a vendégeknél az 1999-es születésű, 201 cm-es, 96 kg-os Justin Steers. Az amerikai magasember az NCAA1-es Coppin State együttesében pallérozódott, ahol tavaly, utolsó évében 8,6 pontot, 4,5 lepattanót és 1-1 gólpasszt, illetve blokkot jegyzett meccsenként. Európai újoncévét az ír élvonalbeli Templeogue színeiben kezdte, első magyarországi mérkőzésén 10 pont, 5 lepattanó és 6 kiharcolt fault került a neve mellé.

Az évzáró bajnoki előtt a Pécs elleni rangadó végeredményét beállító Biber Bende nyilatkozott. „Jó hangulatban várjuk a meccset. Nem szabad lebecsülnünk az Óbudát, egy gyorsan játszó csapat két rutinos mezőnyjátékossal. Sűrűn váltogatják a védekezésüket, erre oda kell figyelnünk, hogy ne zavarjon meg minket.”

Advent harmadik vasárnapjának előestéjén a téli szünet előtt utoljára lép pályára az Újbuda MAFC. Bár az előjelek mellettünk szólnak, a Kaszások hazai pályán bizonyára mindent megtesznek majd, hogy borítsák a papírformát, így ezúttal is szükségük lesz a mieinknek szurkolóink támogatására – zárjuk az évet egy újabb közösen kiharcolt győzelemmel!