Nagy küzdelemre kényszerítette az Újbuda MAFC-ot a Jászberény a Gabányiban, de végül sikerült megőrizni az idei hazai veretlenséget. Bár minden negyedet Lakits András tanítványai nyertek, mintegy 35 percen át nyílt volt a mérkőzés, ezúttal sem ültek a kinti dobásaink, de a 25 második esélyből szerzett pont végül megpecsételte a berényiek sorsát – győzelmünkkel tapadunk a listavezető PVSK-ra

Jól indult klubunk számára a szombat délután, hiszen U20-as együttesünk végig vezetve 96-88-ra megnyerte a JKSE korosztályos csapata elleni rangadót, ezzel újabb nagy lépést tett az egyenes ági országos döntőbe jutás felé.

A felnőttek mérkőzésén immár a kezdőben kapott helyett a Gabányiban először pályára lépő Archibald, így Pintér helyett Biber kezdett fiatalposzton, Pápai helyén. Rátvay szerezte az első kosarat, Polgárdy büntetőből egyenlített, kimaradtak az első távoli kísérleteink, végül Archibald törte meg a jeget. Rátvay újabb ziccerét Biber két közelije követte, próbálták gyorsítani a játékot a fehérmezesek, de pontatlanok voltak a befejezések, Santiago büntetett két könnyű góllal, időt is kért Lakits András a negyed derekán (9-8). Továbbra is akadozott a támadójátékunk, a MAFC-os nevelésű Boka-Magó triplájával egyenlített a JKSE. Komma jelentkezett szemfüles közelivel, de Meleg révén ismét kintről válaszoltak a berényiek, Kovács 2+1-es akciójával mégis sikerült megnyernünk az első etapot (17-14).

Dunai bravúrkosarával és rossz újbudai vállalásokkal indult a második szakasz, Pintér szépen tört be, de a kék-fehérek irányítójának hármasával ismét egyenlő volt az állás. Ekkor végre felpörögtek támadásban a piros-feketék, Pápai és Komma második esélyből, Kovács és Katona betörésből volt eredményes (27-19). Komma egy újabb támadólepattanó után a vonalról közétette a tízet, de egy gyors 5-0-lal zárkóztak a vendégek. Santiago elkapta a fonalat, jókor jött Katona ellenfél térfelén visszaszerzett labdája és ziccere, de így is magához kellett szólítania a fiúkat vezetőedzőnknek Boka-Magó második trojkáját követően (31-29). A periméterről továbbra sem sikerült átdobni a berényi zónát, de a jól helyezkedő Bordács és a villámléptű Archibald négy-négy pontjának köszönhetően mégis némi előnnyel vonulhattak pihenőre a műegyetemisták (39-33). Bár reméltük, hogy a 2/19-es nyíregyházi kinti dobóforma csak egyszeri betli volt, ismét hadilábon álltak piros-feketék a hárompontosokkal, hiába voltak meg a tiszta helyzetek, az első félidőben 14 próbálkozásból csak egy volt pontos.

Erőltetett, rossz támadásokkal kezdtük a második félidőt, Rátvay kétszer is a gyűrűre törhetett, elsőre befejezte az akciót, másodjára Pápai leblokkolta, Santiago kosarával már csak kettő volt közte, Archibald válaszolt. Mindkét csapat kőkeményen védekezett, Bordács visszatett egy támadólepattanót, majd behúzta Kovács labdáját, egy hosszú MAFC-akció légiósunk révén végre hármassal zárult (48-39). Dunai egyből visszadobta a triplát, de 13-asunk továbbra is tarthatatlan volt a festékben, Katona faulttal együtt volt eredményes (53-44). Rátvay változatlanul nagy kedvvel játszott, egy pillanatra sem adta fel a Jászberény, de remekül zárt a védekezésünk, Polgárdy faulttal együtt szerzett két pontot lerohanásból, Misek sportszerűtlen hibát harcolt ki, azonban Mester dudaszós saroktriplájával visszajött tízen belülre a szívós jászsági gárda (59-50).

A berényiek nagykőrösi kötődésű hátvédje egy újabb hárompontossal keretbe foglalta a kisszünetet, úgy gyűjtöttünk be öt csapathibát másfél perc alatt, hogy még nem volt kosarunk a negyedben… Santiago büntetőivel már csak három pont volt a differencia, ám ekkor Bordács megtörte a gólcsendünket, Polgárdy pedig végre betalált a 6,75-ön túlról (64-56). Archibald is pontosan célzott a sarokból, Komma pedig ismét elhalászta a lepattanót a berényi palánk alatt (69-56). Végleg megtört az átok, Pintérnek is beesett egy kinti, Archibald a vendégkispad előtti sarokból talált be, miközben egyre több hibával játszott a JKSE (77-60). Puskás Artúrnak azonban sikerült rendezni a sorokat egy időkéréssel, a következő nyolc pontot az ő tanítványai szerezték, Dékány üres ziccere után időt is kért Lakits az utolsó másfél percre. Polgárdynak köszönhetően azért nem kellett a záró dudaszóig izgulnunk, Pintér állította be a 84-72-es végeredményt.

Kétségtelen, hogy nem most játszott a legjobban a szezonban csapatunk, a JKSE lelkes, felszabadult játékkal és jó taktikával alaposan megnehezítette a mieink dolgát – más kérdés, hogy megvoltak a tiszta helyzetek, de zsinórban a harmadik mérkőzésen maradt 25% alatt csapatunk távoli dobószázaléka (ezúttal 6/29-cel zártak a fiúk kintről). A lényeg azonban, hogy ezúttal elsősorban 17 támadólepattanónknak és az abból szerzett 25 pontnak köszönhetően győzni tudtunk, ezzel továbbra is harcban vagyunk az első kiemelésért, ráadásul sikerült leszakítanunk elsőszámú üldözőnket, ugyanis a Vasas kikapott ki az általunk múlt szombaton legyőzött Nyíregyházától.

A jövő héten újabb két alkalommal pályára lép a Gabányiban a Lakits-legénység, szerdán 18 órától a TF-Budapest, szombaton 17:30-as kezdettel a Salgótarján lesz az ellenfél.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 23. forduló

Újbuda MAFC – Jászberényi KSE 84-72 (17-14, 22-19, 20-17, 25-22)

MAFC: Polgárdy 15/3, Archibald 19/12, Buzás -, Bordács 12 (+11 lepattanó), Biber 4. Cs: Katona 9, Komma 8, Pintér 7/3, Pápai 4, Misek 1.

JKSE: Dunai 11/6, Santiago 15, Boka-Magó 11/9, Meleg 10/6, Rátvay 11. Cs: Mester 10/9, Oroszi 2, Dékány 2, Horváth N. -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, nagyon örülök neki, mert nehéz meccs volt és nem játszottunk jól. Így különösen értékes a siker, hogy ilyen hatékonysággal játszottunk. Azt érzem, hogy sokkal-sokkal több van ebben a csapatban, meg kell találnunk, hogy lehetünk olyan hatékonyak, amilyenek korábban voltunk. Pár hete valami nem működik, de úgy érzem, hogy szépen lassan megtaláljuk azt, amit szeretnénk csinálni. Nyilván nehéz negyven percen keresztül zóna ellen játszani, nagy fegyverténynek tartom, hogy ilyen dobószázalék mellett is eljutottunk 84 pontig. Örülök, mert a győzelem az győzelem, a jövő héten két fontos hazai meccsünk lesz, tovább kell építenünk a csapatunkat és vissza kell találnunk arra a sebességre és játékstílusra, ami minket jellemez. Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, de még messze vagyunk a céltól. A Jászberénynek sok sikert kívánok!

Puskás Artúr: Gratulálok a MAFC csapatának, azt gondolom, hogy összességében megérdemelten nyertek, érvényre juttatták a fizikai és tapasztalatbeli fölényüket. Nagyon nehéz úgy mérkőzést nyerni, hogyha 25 pontot engedsz második esélyből, mert fizikálisan és mentálisan elfáradsz, felőrlődsz abban, hogy folyamatosan védekezned kell. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy kalapemelést érdemel a csapatom, amely negyven percen keresztül nem adta fel, ügyesen tartotta magát a taktikailag megbeszéltekhez, úgy érzem, hogy egy korrekt és férfias meccset tudtunk játszani a bajnokság egyik legnagyobb esélyesével. Szeretném kiemelni, hogy nagyon korrekt és jó játékvezetés mellett zajlott a mérkőzés, illetve sok sikert kívánok a MAFC-nak a céljai eléréséhez!