Felnőttcsapatunk szerdán az alapszakasz-második PVSK otthonában kezdte az elődöntőt. Bár az első perctől kezdve a pécsieknél volt az előny, a szívósan küzdő piros-feketék többször is kiegyenlítettek, de végül megbosszulta magát a rengeteg eladott labda, így a pécsiek szerezték meg a vezetést az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. Folytatás szombaton, a Gabányiban.

NB I. B, Piros-csoport, elődöntő, 1. mérkőzés

Pécsi VSK-Veolia – MAFC 95-79 (30-22, 16-17, 22-22, 27-18)

PVSK: Halász 22/9, Molnár 11/6, Harler 21/3, Bíró O. 7/3, Horti 12. Cs: Németh 12/9, Antóni 8/6, Tóth N. 2, Takács -, Radó -, Bíró L. -.

MAFC: Tóth P. 11/3, Pintér 2, Buzás 16/6, Bordács 11 (+14 lepattanó), Komma 13. Cs: Polgárdy 15/9, Lewis 9/3, Biber 2, Misek -, Maly -.

A párharc állása: 1-0 a PVSK javára.

Szrecsko Szekulovics: Gratulálok a csapatomnak! Nagyon jó felkészülés után vagyunk, viszont az érezhető volt, hogy nem tett jót, hogy ekkora volt a szünet az utolsó mérkőzésünk óta. Végig vezettünk, voltak gyengébb periódusaink, ilyen a rájátszás. Nyomás alatt voltunk, hiszen az első győzelem hazai pályán mindig nagyon fontos. Köszönöm a szurkolóknak ismét a fantasztikus hangulatot és buzdítást. Megyünk tovább, utazunk a hétvégén Budapestre, ahol szintén a győzelem lesz a cél.

Lakits András: Gratulálok a PVSK-nak a győzelemhez! Nem játszottunk jól, 29 eladott labdával idegenben nem lehet mérkőzést nyerni. Azt gondolom, hogy támadásban nagyon rossz döntéseket hoztunk, ebben kell fejlődnünk. Szombaton folytatjuk Budapesten, ennél jobb játékra lesz szükségünk.

Jó hangulatban, közel telt ház előtt, Molnár két büntetőjével indult a mérkőzés, és bár az ellentámadásból Buzás egyenlített, nem sikerült kellően felpörögnünk sem támadásban, sem védekezésben, Horti faulttal együtt értékesített közelije után a 3. percben időt kellet kérnie Lakits Andrásnak (11-2). Komma és Bordács is a festékből volt eredményes, Tóth Pétert szabálytalanul sem tudták megállítani, Komma zsákolása után Szekulovics szólította magához övéit (14-10). Halász és Harler növelte az előnyt, Komma centergóljára hat pécsi pont volt a válasz, Harler zsákolásával átlépte a tízet a különbség (24-13). Bordács lépett elő vezérré a mieinknél, két ziccert és két büntetővel hozta közelebb a MAFC-ot az egyenlítéshez, Polgárdy triplával jelentkezett, de a játékrész Harler tizedik pontjával és 30-22-vel zárult – kilenc labdát adtunk el az első tíz percben, ami a PVSK-nál gyengébb csapatok ellen sem fér bele.

Lewis remek 2+1-ével kezdtük a második etapot, Harlernek erre is volt válasza, de hátvédünk újabb betöréséből is gól született, Komma centermunkája újabb két pontot ért, mínusz háromra zárkóztunk. Három és fél perc alatt elhasználta csapatfaultjait a Vasút, Polgárdy csökkentette tovább a differenciát (32-31). Hazai szempontból a legjobbkor jött Molnár triplája, de ez sem törte meg a fővárosi rohamot, Komma zsákolásával utolértük a pécsieket. Ismét Molnár húzta ki a gödörből a hazaiakat, Halász is bevert egy trojkát a sarokból, megint a fehér-feketék álltak jobban (41-35). Antóni tört meg kintről egy gólcsendes szakaszt, Horti ziccerével 46-36-nál újra tíz volt közte, a félidő kaotikus végjátékát a mi Tóthunk zárta le egy triplával, 46-39 állt a táblán a nagyszünetben – a különbség megegyezett a találkozó első felében kihagyott büntetőink számával.

Közel másfél percet kellett várni a harmadik játékrész első kosarára, amely egy Molnár-hármas volt, Tóth Péter és Bordács faragta hátrányunkat, Pintér a büntetővonalról, Buzás a periméterről célzott pontosan, Szekulovics szakította meg a játékot (49-48). Németh dobott floatert faulttal együtt, Antóni a gyűrű alól szerzett pontokat, ismét levegőhöz jutott a Pécs (55-48). Szerencsére nem sokáig tartott a rossz periódus, Buzás villámgyorsan két pontra redukálta a differenciát, az egyenlítésért is támadhattunk, de Halász nagyot blokkolt, majd támadó oldalon is jó megoldással jelentkezett (57-53). Folytatódott a hullámvasutazás, ezúttal a műegyetemisták kerültek lejtmenetbe, Horti könnyű kettese után Lakits jelezte időkérési szándékát (61-53). Biber váltotta pontokra Bordács labdáját, Tóth Péter is megvillant, Németh pedig sportszerűtlen hibát vétett – a MAFC-rövidzárlat után a baranyaiak blokkoltak le. Polgárdy saroktriplájával ismét egálra állt a csata, ám ekkor Chester szabálytalanságát ítélték sportszerűtlennek, a vasutasok pedig két egypontossal és egy távolival büntették a fegyelmezetlenséget. Halász üres kettesével ért véget a harmadik felvonás, amelyben nem kerültünk közelebb a sikerhez, de továbbra is élt a remény (68-61).

Németh szerencsés kinti találatával megint tízzel mentek a Párducok, Tóth Péter válaszolt, de Halász trojkája is beakadt (74-63). Polgárdy büntetőből, Lewis kintről volt eredményes, Horti állította meg a MAFC-rohamot. 76-68-nál befagyott az eredményjelző, hat perccel a vége előtt Halász bombázta a gyűrűnkbe a labdát a 6,75-ön túlról, nehéz helyzetbe kerültünk. Több esélyük is volt még jobban ellépni a pécsieknek, ehelyett Buzás jelentkezett triplával. Számos technikai hibát vétettek a csapatok, Németh és Harler pontjai után már-már eldőlni látszott a találkozó három és fél perccel a vége előtt (84-71). Komma büntetőit Harler annulálta, Pintér kipontozódott. Az utolsó két percre eldőltek a lényegi kérdések, Harler állította be a 95-79-es végeredményt.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/fNImzpWRw_c?feature=share .

Bár egyszer sem vezettünk, messze nem volt olyan sima az összecsapás, mint azt a végeredmény sejteti. Több játékelemben felülmúltuk a Szekulovics-tanítványokat: a vendégek dobtak pontosabban a mezőnyből, illetve ők szedték le a lepattanók többségét is. Hogy ez miért nem volt elég a győzelemhez, azt jól magyarázza, hogy elsősorban a rengeteg elszórt labdánk következtében 22-vel többször dobtak kosárra akcióból a hazaiak, emellett a 11 kihagyott büntetővel sem könnyítettük meg a dolgunkat. Bár számokban nem mérhető, szintén fontos tényező volt, hogy a kulcspillanatokból szinte mindig rosszul jöttek ki a mieink, hiába egyenlítettek háromszor, fordítaniuk egyszer sem sikerült.

Felettébb bosszantó vereséget szenvedtünk, mert a fehér-feketék sem a legszebb arcukat mutatták, félig-meddig magunkat vertük meg – az ellenfél érdemeit nem kisebbítve. Nagy baj ugyanakkor nincsen, mert szombaton 17 órától hazai környezetben javíthatunk! Nem kérdés, hogy ehhez jobb teljesítményre lesz szükség a pályán, de fontos lesz a hatodik ember „játéka” is: ha a fiúk legalább olyan jó hangulatban léphetnek pályára, mint a Jászberény elleni ötödik meccsen, ezúttal is reális esélyük lehet győzelemmel meghálálni a buzdítást.

Mindenki a Gabányiba, zúgjon a hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/PVSK Panthers