Dél-budai derbivel folytatja bajnoki szereplését a három hónapja veretlen Újbuda MAFC: a 17. forduló keretében pénteken 19:30-tól Budafokon van jelenésük a fiúknak. Bár Károly Máté tanítványai csak a 12. helyen állnak a tabellán, mind a négy győzelmüket a Promontor utcában aratták, ahol egyetlen vendégcsapat sem mehet biztosra – nekünk is oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a meglepetést.

Ha a Honvéd-MAFC-Vasas trióval nem is vetekedhet eredményesség terén, az utóbbi években felnőtt fővárosi riválisaihoz a Budafoki KK. A piros-feketék 2018 és 2020 között már eltöltöttek két szezont a Piros-csoportban, a most zajló a harmadik, de igazán nagyot a Hepp Kupában alakítottak: 2020-ban megnyerték a sorozatot, a ceglédi négyes döntőben a házigazdát és a Veszprémet legyőzve, két évvel később pedig – a járvány okozta gazdasági nehézségek következtében – NB II-esként szereztek bronzérmet Debrecenben. Az elmúlt évtizedben négy tétmérkőzést játszottunk a BMTE-sportcsarnokban, a bajnokságban és a kupában is 1-1 a mérleg. A Gabányiban ez idő alatt mindháromszor megnyertük a dél-budai derbit, legutóbb, októberben 94-70 arányban, Polgárdy és Pintér remeklésével.

A tavaly júniusi, Veszprém elleni osztályozón kivívott feljutást követően (ismét) együtt maradt a csapat magja, szerződést hosszabbított az amerikai magasbedobó, Kevin Swanson, Tursics, Piukovics és Siklós is. Természetesen a közös folytatás mellett döntött Károly Máté is, aki minden bizonnyal a legrégebb óta megszakítás nélkül hivatalban lévő vezetőedző a B-csoportban, emellett a MAFC Akadémián is dolgozik, jelenleg U18-as együttesünket irányítja. Három piros-csoportos szinten meghatározó játékossal is megállapodtak a holtszezonban a budafokiak: a Fótról visszatérő Varga Dániellel, a jelenleg már Amerikában tanuló Dormán Balázzsal, illetve a már-már Vasas-legendának számító Moravcsik Áronnal. Bár az idénynyitón elkapták a Jászberényt, a következő hét bajnokin nyeretlenek maradtak, legutóbbi négy hazai mérkőzésükből viszont hármat megnyertek a pontvadászatban, így idegenbeli nyeretlenségük ellenére továbbra is reális esélyük van arra, hogy kivívják a biztos bennmaradást, vagy legalább pályaelőnyből kezdhessék az alsóházi rájátszás első körét. Eddigi egyetlen idei hazai találkozójukon végig vezetve verték meg a Megyeri Tigriseket (96-85), múlt szombaton viszont Moravcsik és Varga nélkül 89-76-ra kikaptak Jászberényben.

A sportban közismert fogalom a hazai pálya előnye, azonban ritkán látni annyira markáns különbséget egy gárda otthon és idegenben nyújtott teljesítménye között, mint az idei Budafok esetében. A 0-8-as vendégmutatóhoz átlagosan 71 szerzett és több, mint 88 kapott pont társul, míg a 4-4-es hazai mérlegük kialakulása során meccsenként 86,5 pontot dobtak ők és kevesebb, mint 81-et a vendégek – egy mérkőzésre vetítve támadásban 15,5, pontkülönbség terén közel 23 egységnyivel jobbak a Károly-tanítványok a Promontor utcában – mint említettük, ősszel 24 ponttal voltunk náluk jobbak Újbudán… A piros-feketék otthonában ráadásul az SKSE, a JKSE, a PVSK és a Vasas is csak óriási csatában tudta elvinni a két pontot, harminc perc játék után csak a Párducok álltak nyerésre itt, a legnagyobb különbséggel a nógrádiak diadalmaskodtak (81-88). Nem kérdés tehát, hogy a kis távolság ellenére igencsak nehéz túra elé nézünk, ám az mellettünk szól, hogy a jelenlegi idényben – a teljes férfi kosárlabda NB I-ben egyedüliként – még nem szenvedtünk vereséget idegenben, nyolc bajnoki mellett három kupacsatát is behúztunk otthonunktól távol.

A  XXII. kerületiek vezére egyértelműen a chicagói légiós, Swanson, aki 18,2 pont mellett 7,7 lepattanót és 1,3 blokkot átlagol 33,5 játékperc alatt – nála többet csak a Nagy-fivérek vannak pályán a mezőnyben. Magasposzton kulcsszerepet játszik Varga Dániel (13,6 pont, 6 lepattanó), míg a játékszervezésben Moravcsik jár élen meccsenként 6 gólpasszal, távolról a Tursics-Piukovics kettős a legveszélyesebb.

Amennyiben játéklehetőséget kap, különleges mérkőzés lesz a pénteki Viola Dávid számára, hiszen a tehetséges hátvéd Molnár Tamással együtt Károly Máté másik csapatának, a MAFC U18-nak is tagja, mi több, egyik legjobbja. „Úgy gondolom, a szezon kezdete óta felfelé ível a csapat teljesítménye és az utóbbi meccseken bebizonyítottuk, hogy mire vagyunk képesek. Ha mindenki odafigyel, akkor a Budafokot is le kell tudnunk győzni. Furcsa, mégis örömteli, maradandó élmény lenne, ha pályára kerülhetnék a junior edzőm ellen.”

Péntek este tehát a BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnokban lépnek pályára a műegyetemisták. Egy teljes kerettel felálló Budafok otthon ránk is veszélyes lehet, éppen ezért nagy szükségünk lesz szurkolóink támogatására a szomszéd kerületben is. Aki mégsem tud ott lenni a helyszínen, az a SPORT MÉDIA YouTube-csatorna jóvoltából élőben követheti a fővárosi rangadót az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/B81RzfT5LoY?si=lEGwEITLoAVuLEVQ .