NB I/B, Piros-csoport, 25. forduló

MAFC-CKE 83-95 (19-18, 15-25, 23-25, 26-27)

MAFC: Tóth P. 19/3, Pintér 3, Buzás 11/3, Bordács 15, Komma 2. Cs: Polgárdy 19/3, Misek 10, Biber 4.

CKE: Tóth B. 15/3 (+11 gólpassz), Velkey 14/9, Fodor 4, Csaba 16/3, Karavdics 17/3. Cs: Tóth Z. 20/6, Kalassai 7/3, Berkics 1, Csákvári 1, Kovács -.

Lakits András: Gratulálok a Ceglédnek a győzelemhez. Azt gondolom, hogy a mutatott játékunkkal, nem érdemeltük meg, hogy győztesen jöjjünk ki a mérkőzésből. Enerváltan, dekoncentráltan, számomra érthetetlen módon játszottunk, ami ránk egyáltalán nem jellemző és ezért elnézést kérünk mindenkitől, aki kijött ma szurkolni nekünk. Szerintem ez méltatlan az eddigi teljesítményünkhöz. Ebből nagyon-nagyon gyorsan tanulnunk kell és javítani kell a hibáinkat. Úgy érzem, még beleragadtunk a múlt heti vereségbe, amiből nem sikerült kimászni. Ezúttal szeretnénk gratulálni a teljes csapat nevében U14-es edzőnknek, Ambrusnak és feleségének Laurának a harmadik gyermekük születéséhez. Már egy kezdő ötöst ki tudnak állítani. Sajnáljuk, hogy nem tudtuk győzelemmel megünnepelni a legújabb MAFC-os családtag érkezését.
Siska János: Gratulálok a csapatomnak. Le a kalappal előttük, mert maximálisan betartották azt a taktikát, amit elterveztünk. Nagyon örülök a győzelemnek. És még partiban vagyunk a nyolc közé jutásért. A MAFC-nak pedig sok sikert kívánok a rájátszásban.

Csapatunk a legjobb nyolcba igyekvő Ceglédet fogadta az alapszakasz utolsó előtti fordulójában. Buzás szerezte a mérkőzés első kosarát faulttal együtt, Komma és Bordács is betalált, gyors akcióinknak köszönhetően jól kezdtük a találkozót (7-2). Ezt követően a vendégek is felpörögtek támadásban, Tóth Bence középtávolijával pedig át is vették a vezetést az 5. percben (11-12). A negyed második felében felváltva estek a kosarak, Polgárdy mind a négy büntetőjét a helyére küldte, így tíz perc játék után nálunk volt a minimális előny (19-18).

Hátvédünk ott folytatta, ahol a kisszünet előtt abbahagyta, szabálytalanul sem tudták megállítani a vendégek. Válaszul Tóth Zoltán dobott be egy triplát, majd Velkey is így tett, a mieink elöl-hátul elbizonytalanodtak. A sárga-kékek megérezték az esélyt, és egyre magabiztosabban játszottak, míg a műegyetemistákon Lakits András időkérése sem segített, Tóth Zoltán újabb hárompontosát követően már 22-34-es hátrányban voltunk, amikor Biber végre megtörte ötperces gólcsendünket. Pintér ziccerével öt pontra csökkent a különbség, de a negyed hajrája a ceglédieké volt, Buzás 2+1-es akciója csak arra volt elég, hogy tízen belülre kerüljünk a nagyszünetre (34-43).

A fordulás után valamivel jobb ritmusú támadásokat vezetett a fővárosi gárda, de a CKE mindkét térfélen rendkívül összeszedetten, taktikusan játszott, így hiába talált be közelről Tóth és Misek, a Csaba-Karavdics párosnak köszönhetően őrizte előnyét a vendégcsapat. Buzás négy, Tóth két büntetőt küldött a helyére, de a Pest vármegyeiek légiósa tarthatatlan volt a festékben, a 25. percben 43-55 állt a táblán. Tóth Péter révén végre betaláltunk a periméterről, csakhogy Kalassai rögtön válaszolt, majd Velkey is beleállt egy hármasba, már-már kilátástalan helyzetbe sodorva a piros-feketéket (47-64). Vezetőedzőnk időkérését követően aztán megváltozott a játék képe, Bordács és Polgárdy is elkapta a fonalat, Biber ziccerével pedig már csak kilenc volt közte, ám az utolsó szó Csabáé volt a negyedben (57-68).

A Lakits-legénység folytatta a felzárkózást, Tóth dobott két közelit, Bordács egy támadólepattanót tett vissza, nyolc perccel a vége előtt már csak öt egységnyivel járt előbb a CKE (63-68). Karavdics és Bordács is dobott egy-egy centergólt, Csaba is így tett, újabb hazai rövidzárlat következett, Velkey a saját támadólepattanójából szerzett pontokat (65-76). Polgárdy próbálta életben tartani reményeinket egy hármassal, de a kékmezesek rutinos hátvédje is betalált kintről, Misek középtávolijára Csaba felelt azonnal. Csapatkapitányunk faulttal együtt volt eredményes, Csaba kipontozódott, Tóth harcolt ki két büntetőt, Velkey is begyűjtötte ötödik személyi hibáját. Egy technikait is kaptak a ceglédiek, a három büntetőből kettő talált célba, 75-81-re jöttünk vissza három perccel a vége előtt. Kulcsfontosságú ceglédi támadás következett, Karavdics ziccert hibázott, de a játékvezetők szabálytalanságot láttak Miseknél. Mindkét szabaddobás kimaradt, ám a lepattanó a szlovénnál kötött ki, Tóth Bence pedig demoralizáló triplát küldött a helyére. Nem adtuk fel, Misek dobott be két egypontost, Tóth Péter labdát szerzett, de triplája kimaradt. A Cegléd nem hibázott bele a büntetőzésbe, Misek, Bordács és Buzás számára is idő előtt ért véget a találkozó, Polgárdy zsákolása apró szépségtapasz volt a 83-95 arányban elveszített találkozó végén.

A felkészült, jó napot kifogó Cegléd a legtöbb játékelemben felülmúlta a mieinket, elszenvedtük hetedik vereségünket és maradtunk a tabella 4. helyén a bajnokságban. Legfőbb riválisunk, a Vasas sem tudott nyerni hazai pályán, vasárnap a DEAC elvitte a két pontot a Sport11-ből, így valamelyest csökkenti a váratlan botlás miatti csalódottságot, hogy a meccs végeredménye alapszakaszbeli helyezésünk szempontjából jelentéktelen: ugyanúgy elég a minimális győzelem a piros-kékek ellen a megelőzésükhöz, mintha nyertünk volna pénteken. Ehhez azonban jóval több kell majd a fiúktól április 2-án, 18 órától a Gabányiban.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek