Kellemetlen ellenfélnek bizonyult, de nem tudott meglepetést okozni a Gabányiban a CKE. A vendégek kezdték jobban a találkozót, hullámzó volt a Lakits-tanítványok teljesítménye, de zsinórban harmadszor is száz fölé jutottak hazai pályán, így folytatni tudták a nyerő szériát és megőrizték listavezető pozíciójukat a tabellán.

Bár az előző két fordulóban vereséget szenvedett, Újbudán pedig egyik legjobb kinti dobója, Veljko Dragasevics nélkül állt fel, nem tűnt könnyű ellenfélnek a Ceglédi KE. Kissé álmosan kezdte a mérkőzést a hazai gárda, több, mint két percet kellett várni első mezőnykosarunkra, de az rögtön egy tripla volt Buzástól (5-4). Ez a találat megindította a kinti kosarak sorát: Csaba, Polgárdy, egymás után kétszer Kertész, majd Velkey is a periméterről volt eredményes, aztán Csaba zsákolt – a negyed derekán időt kellett kérnie Lakits Andrásnak, mert elöl-hátul élesebbek voltak a sárga-kékek (10-18). Az eligazítás megtette a hatását, magasabb fokozatba kapcsoltak a mieink, kétszer sikerült labdát szerezniük, Polgárdy, Pintér és Buzás révén pillanatok alatt két pontra zárkóztunk. Sértő Ádám is magához hívta övéit, Katona látványos közelivel szállt be a padról, Polgárdy újból betalált kintről, ám a festékből sorra kaptuk a kosarakat, Horváth Máté büntetőivel újra öt volt közte. Nem sokáig, mert Kovács Bibernek, majd Katonának adott gólpasszt, a végszó viszont Csorvásié volt (26-28).

A kisszünetről visszatérve szigorítani tudtak védekezésükön a fehérmezesek, támadásban viszont eleinte semmi nem akart sikerülni. Kovács szerzett két pontot Csaba szorításából, Kertész válaszolt a palánk alól, Bordács büntetőzött, aztán szépen játszotta meg Polgárdyt, átvettük a vezetést (33-32). Pápai talált be passzcsel után, könnyű kosarat kaptunk Horváthtól, egyre idegesebbek lettek a vendégek, de ezt nem tudtuk kihasználni, Csaba 39-38-ra hozta fel övéit. Katona küldött a helyére egy hárompontost második esélyből, Polgárdy sportszerűtlen hibát harcolt ki Velkeyvel szemben. Katona könnyű gólját Csaba annulálta egy buta eladott labdából, viszont hátvédünk ismét betalált a periméterről, míg a ceglédi csapatkapitány távoli dobása kimaradt, így 50-42-es előnnyel vonulhattak pihenőre a műegyetemisták. A játék képe és a statisztika is kiegyenlített mérkőzésről árulkodott, jól tartotta magát a CKE.

A fordulás után aztán beindult a piros-fekete henger, a kékmezesek nem tudtak mit kezdeni a Bordács-Pápai párossal centerben, már 62-45-re vezettünk, amikor időt kértek a Pest vármegyeiek, de ez sem használt, már 21 ponttal is vezettek az ekkortájt gyönyörűen kosárlabdázó házigazdák. Végül Csaba törte meg a sárga-kékek gólcsendjét kintről, ez pedig váratlan fordulatot jelentett, hiába voltak meg a lehetőségek, perceken át nem született XI. kerületi kosár, zsinórban tucatnyi pontot szereztek a ceglédiek. Amikor tíz alá csökkent a különbség, Polgárdy bevert két trojkát, Katona egy harmadikat. Biber közelről talált be, de Fodor rátromfolt egy kintivel a dudaszó pillanatában, nem volt teljesen megnyugtató a 78-66-os előny.

Csaba-bravúrkosárral indult a záró szakasz, de sikerült csírájában elfojtani a ceglédi rohamot: Katona és Polgárdy jelentkezett már-már megszokott demoralizáló hármasával, Komma a legjobbkor lépett elő, Kovács az támadóidő legvégén célzott jól a sarokból (92-75). A látogatók Csaba és Csorvási pontjaival próbáltak meccsben maradni, de nagyon magabiztosak voltak a piros-feketék, Komma hatalmasat szerelt, Pápai óriásit küzdött és rendre jó döntést hozott a palánk alatt, ő szerezte a 100. pontunkat büntetőből másfél perccel a vége előtt. Egy nagyszerű Kovács-Pintér összjátékból született az utolsó találatunk, Velkey fejjel tett tovább egy labdát, Horváth Máté állította be a végeredményt – közönségszórakoztató meccsen győztük le  a jól küzdő CKE-t (102-88).

Játszott már jobban idén a Lakits-legénység, ezúttal a remek periódusok hullámvölgyekkel váltakoztak, nem volt olyan feszes a védekezésünk, mint a Vasas otthonában, a támadójátékunkra viszont összességében nem lehet panasz. Visszatérése óta talán legjobb meccsét játszotta Pápai Máté, pedig Csorvási Milán személyében egy nagyon rutinos, korábbi válogatott centerrel kellett megharcolnia, a Polgárdy-Katona hátvédduó tíz hárompontost dobott testvéries elosztásban. Folytatás jövő vasárnap, Debrecenben.

U20-asainknak másodszor is összejött, ami idáig a mezőny egyetlen csapatának sem: legyőzték, mi több, kiütötték a listavezető ceglédi fiatalokat (115-66), így őrzik az egyenes ágon országos döntőt érő második helyüket a tabellán.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 19. forduló

Újbuda MAFC – Ceglédi KE 102-88 (26-28, 24-14, 28-24, 24-22)

MAFC: Polgárdy 28/15, Pintér 6, Buzás 8/3, Bordács 9 (+10 lepattanó), Pápai 15. Cs: Katona 19/15, Kovács 6/3, Komma 6/3, Biber 5.

CKE: Herendic 0 (+11 gólpassz), Velkey J. 5/3, Kertész 13/9, Csaba 33/9, Csorvási 16. Cs: Horváth M. 14/6, Fodor 3/3, Zsók 2, Várbíró 2.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Úgy érzem, egy kicsit benne ragadtunk a múltheti győzelem miliőjében, érzelmileg és mentálisan is egy kicsit kimerült volt a csapat, ami érezhető volt a heti munkán is. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, ha őrizni szeretnénk az első helyet. A Ceglédnek is gratulálok, mert végig jól tartották magukat, a különbség túlzó a mérkőzés képéhez képest. Kollégámnak és barátomnak külön gratulálok, nagyon sokat fejlődött a csapat az edzőváltás óta, mindenkire veszélyesekké váltak. Nekünk most magunkkal kell foglalkoznunk, helyre kell raknunk a dolgokat, mert a ma mutatott játék nem fér bele a jövőben, úgy érzem, hogy a fiúk ennél sokkal többre képesek. Vissza kell térnünk ahhoz a ritmushoz, amire ezt a szériát felépítettük, nem kényelmesedhetünk el. A Ceglédnek sok sikert kívánok a folytatásra, remélem, még találkozunk.

Sértő Ádám: Gratulálok a MAFC-nak a győzelemhez, teljesen megérdemelten nyertek. Összességében nem vagyok elégedetlen a csapatom játékával, voltak jó dolgok, jó periódusok, meg tudtuk nehezíteni a listavezető dolgát, úgyhogy mindenképpen a pozitív dolgokra kell koncentrálni. A MAFC-nak sok sikert kívánok és kívánom, hogy nyerjék meg a bajnokságot!