Nagyon megszorongatták, de nem tudták elkapni Lakits András együttesét a Kék Cápák. A nyíregyháziak sokkal jobban kezdtek és már 15 ponttal is vezettek a második negyed elején, a palánk alatt Bordács, a mezőnyben Archibald vezérletével sikerült zárkózni a nagyszünetre. A harmadik játékrészben bajnokesélyeshez méltó játékkal tízpontos előnyt építettünk ki, de nem tudtuk lezárni a meccset, a hazaiak kétszer is egyenlítettek a hajrában. Az utolsó hat pontot viszont a piros-feketék szerezték, így rendkívül értékes győzelemmel térhettek haza a Nyírség fővárosából.

Teljes kerettel, a kedden érkezett Amorie Archibalddal a fedélzeten vágtunk neki a nyíregyházi túrának, az alapszakasz második körét 7-1-gyel kezdő Blue Sharks centere, a még nem 100%-os Tarján Izsák is játékra jelentkezett. Óriási lendülettel kezdte a mérkőzést a hazaiak légiósa, Ervin, bő egy perc alatt hét pontot szerzett, a mieink Bordács két centergóljával próbáltak kapaszkodni. Végső kosaraival őrizte vezetését a Nyíregyháza, Polgárdy betöréseinek köszönhettük, hogy nem kerültünk nagy hátrányba a negyed első felében (15-11). Nem voltak elég összeszedettek az újbudaiak, egymás után három támadást fejeztek be második esélyből a nagy energiával játszó Kék Cápák. Hiába kért időt Lakits András, Ervin 2+1-ével és Völgyi közelijével már 24-11-re vezettek a házigazdák. A csereként beálló Archibald törte meg a gólcsendünket két büntővel, Nagy Simon maradt üresen a periméteren. Két zsákolással zártuk a negyedet, ám ez is csak arra volt elég, hogy 29-17-re zárkózzunk a kisszünetre.

Bordács gyötört be egy lecsorgó labdát, Nagy és Glatz volt eredményes a túloldalon (34-19). 13-asunk szinte egyedül tartotta meccsben csapatunkat, Archibald első mezőnykísérletei kimaradtak, Nagy Simon harmadik távoli dobása is pontos volt. Légiósunk végül saját lepattanójából szerezte meg első dupláját, feljavult a piros-feketék védekezése, Biber büntetőivel már csak tíz pont volt közte, Archibald a periméterről faragta tovább a differenciát (40-33). Amerikai játékosunk egy könnyű ziccerrel keretbe foglalta Merim Mehmedovics időkérését, majd Bus bravúros betörésére is volt válasza, a hazaiak kapitánya a büntetővonalról szerzett újabb két pontot, ezzel beállította a félidei eredményt (44-38). A borzalmas első felvonást követően összeállt a műegyetemisták védekezése, a lepattanócsatában pedig fölénybe kerültek, így hiába dobtak sokkal jobban a hazaiak (55% a 35-tel szemben), nem volt jelentős a hátrányunk.

Archibald ott folytatta, ahol a nagyszünet előtt abbahagyta: Buzás passzából és labdaszerzésből is betalált, majd faulttal együtt volt eredményes, így már mi álltunk jobban. Amerikai hátvédünk okosan játszotta meg Bordácsot a festékben, Biber szereléséből Polgárdy zsákolt – szűk három perc alatt 12-0-s rohammal kezdte a MAFC a harmadik etapot (44-50). Az időkérés sem segített a Kék Cápákon, akik nem találtak fogást szigorú védekezésünkön, hiába forgatta csapatát Mehmedovics mester. Négy és fél perc eltelével végül Ervin szerezte büntetőből a fehérmezesek első pontjait a negyedben, Nagy újra eredményes volt kintről (49-51). Archibald pontosan célzott a vonalról, Bordács menetrendszerűen szedte a lepattanókat, Pápai is jól dolgozott a festékben. Polgárdy közelijével már kilenc pont volt az előnyünk, Végső triplájára is irányítónk felelt, Ervin faulttal együtt fejezett be egy lerohanást (57-62). Kovács passzából Misek is 2+1-et csinált egy remek gyűrű alatti befejezéssel, fiatal irányítónk Katonát is kiszolgálta – tízpontos fővárosi előnnyel ért véget a harmadik játékrész (57-67).

Szabálytalanságokkal kezdődött a negyedik tíz perc, Völgyi kipontozódott, kicsit belealudtak a meccsbe a mieink, Lakits András kért időt zsinórban hat nyíregyházi pont után (63-68). Tarján ziccerét Biber annulálta, Bus hozta vissza egy duplányira csapatát, amikor ismét Biber villant (69-73). Tarján büntetőből és akcióból is betalált, öt és fél perccel a vége előtt egyenlítettek a Kék Cápák. A vezetést azonban nem tudták átvenni, Polgárdy középtávoliját Archibald két, Buzás egy jó büntetője követte, Glatz talált be a túloldalon (75-78). Biber nagyot védekezett, indításából Polgárdy egyedül tört a gyűrűre, ám elcsúszott. Mindkét csapat rontott támadasban, 1:45-tel a vége előtt Nagy Simon ötödik triplájával egyenlítettek a házigazdák, de egy szép Polgárdy-Bordács összjátékkal visszavettük a vezetést, az ellenakcióból pedig Szobi vétett támadóhibát. Lakits András időkérése után Archibald találta meg Bordács Somát centerben, aki ezúttal sem hibázott. Tarján bejátszását elhalászták a mieink, légiósunk újabb gólpasszt osztott ki, amiből Biber alakította ki a 78-84-es végeredményt.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/p1tzb0wv_Lw?feature=shared .

Bár a játék képe távol állt az ideálistól, nagy fegyvertény, hogy két bedobott triplával, tizenöt pontos hátrányból fordítva le tudtuk győzni idegenben a mezőny egyik legjobb formában lévő csapatát. A döntő tényező a 42-26-ra megnyert lepattanózás és Bordács Soma palánk alatti munkája mellett egyértelműen Archibald játéka volt, új szerzeményünk szép befejezései mellett forintos labdákkal is igazolta, hogy jó döntés volt a leigazolása – jövő szombaton, a Jászberény ellen hazai környezetben is bemutatkozhat piros-feketében!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 22. forduló

Hübner Nyíregyháza BS – Újbuda MAFC 78-84 (29-17, 15-21, 13-29, 21-17)

Nyíregyháza: Bus 10, Végső 12/6, Ervin 19/3, Bonifert 5, Völgyi 2. Cs: Nagy S. 16/15,  Tarján 10, Glatz 4, Szobi -.

MAFC: Polgárdy 16, Pintér -, Buzás 1, Bordács 23 (+14 lepattanó), Pápai 3. Cs: Archibald 25/6, Biber 8, Misek 4, Katona 2, Komma 2, Kovács -.

Merim Mehmedovics: A MAFC új igazolása döntő szereplő volt. Korábban tudtuk már, hogy mit szeretnénk csinálni az Újbuda ellen, szerintem Archibald nélkül nyerhettünk volna. Az egész első félidőben vezettünk, mi diktáltuk a tempót, de sajnos a liga legmagasabb csapata ellen kevés volt két center, akik közül Tarján Izsák sérült is volt. Ezen a poszton a bajnokság elejétől szenvedünk, próbáljuk taktikával kompenzálni, ám nem mindenki ellen sikerül. Egálmeccset játszottunk, sajnos most ennyi volt benne. Ilyen játékot kell nyújtanunk legközelebb, a Vasas ellen is.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Borzasztóan kezdtük a meccset, majd védekezésváltással jöttünk vissza nagy hátrányból. Nagyon meg kellett küzdenünk minden egyes pontért, mert az idényben még nem dobtunk a hármasokat ilyen rossz százalékkal, a 2/19 szokatlan tőlünk. Emiatt bent kellett küzdenünk és a csapat meg is tette, védekezésben is kemények voltunk, így tudtuk a saját ritmusunkat játszani. Örülök a győzelemnek, mert nagyon mélyről jöttünk vissza, ez mutatja a csapat erejét, és hogy mekkora potenciál van benne. Sok sikert kívánok a Nyíregyházának a folytatásra!