Vasas-MAFC dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 13. forduló

Vasas Akadémia – MAFC 92-82 (27-20, 24-21, 9-21, 32-20)

Vasas: Dormán 10 (+11 gólpassz), Fekete 9, Kelemen 4, Marcikics 10/3, Andrássy 12/3. Cs: Farkas 11/9, Cseh 15, Bagó 14, Pleesz 7.

MAFC: Tóth 20/9 (+10 lepattanó), Buzás 23/12, Misek 8, Biber 7, Bordács 14 (+13 lepattanó). Cs: Pintér 3/3, Herló 3/3, Csapai 4, Polgárdy -.

Stephen Arigbabu : Gratulálok a fiúknak! Egy nagyon erős MAFC ellen játszottunk a mai napon, korán jelentős előnyhöz jutottunk, amelyet hagytuk ledolgozni, a harmadik negyedben pedig még négypontos hátrányba is kerültünk. Nagyon harcos szellemben küzdöttünk, visszavettük a vezetést és végül megnyertük a meccset. A MAFC ismét nagyon kemény ellenfélnek bizonyult, sok sikert kívánok nekik a következő meccsekhez.

Lakits András : Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez. Azt gondolom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy 20 pontos hátrányba kerüljünk egy ilyen mérkőzésen. Ennek ellenére örülök, hogy sikerült ledolgozni a különbséget és átvenni a vezetést. Volt olyan pillanat, amikor úgy éreztem, hogy átbillent a mi oldalunkra a mérleg, de sajnálom, hogy ezzel nem tudtunk élni és visszaengedtünk az ellenfelünket. Ezért nagyon rossz, hogy az első félidőben ekkora előnyt engedtünk nekik. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy elfogadhatatlan az, hogy olyan játékvezetők érkeznek a mérkőzésre, akik nem érnek fel egy gyors támadáshoz, két ilyen gyors csapathoz ne tudjanak felnőni a csapatokhoz és a csapatok által diktált szinthez, de ez nem von el semmit a Vasas érdemeiből, mert nem engedhetünk egy 20 pontos előnyt ellenfelünknek. Megyünk tovább, van egy mérkőzésünk még a szezonban. Nagyon fontos, hogy hazai pályán megszerezzük az év utolsó győzelmét és jó szájízzel tudjunk elmenni a szünetre.

Cseh Botond : Nagyon jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, az első negyed végére már 20 ponttal is vezettünk, azonban a MAFC visszatudott jönni a mérkőzésbe és a vezetést is áttudta venni. De a végére maradt tartása csapatnak és fontos győzelmet tudtunk aratni egy ilyen szívós és kemény ellenféllel szemben.


Buzás Bence : Úgy gondolom, hogy két ellentétes félidőt sikerült játszanunk. Szomorú vagyok nagyon, hogy az első félidőben így elengedtük a Vasast. Nem sikerült megcsinálnunk, amit megbeszéltünk, ez abszolút egy elégtelen. Viszont annak nagyon örülök, hogy a 3. negyedben szinte teljesen más felfogásban jöttünk ki a meccsre, meg is fordítottuk a mérkőzést. Negatívum, hogy ezt az eredményt nem tudtuk megtartani. A végén nagyon ki-ki meccset játszottunk, ami olyan szempontból, hogy egy foghíjas Vasas ellen játszottunk, nem túl örömteli. Nyerni kellett volna, de ez most így alakult.

Közvetlen riválisok találkoztak a budai derbin, a mérkőzés előtt azonos mérleggel állt a két csapat. Hazai oldalon három fontos játékos, Moravcsik, Radics és Medve sem tudta vállalni a játékot, de az újbudaiak felkészülése sem volt zavartalan a héten, Tóth például betegen vállalta a játékot. Andrássy hármasával indult a találkozó, Biber szerezte a piros-feketék első pontjait. Andrássy zsákolt faulttal együtt, a büntetőt kihagyta, de a támadólepattanót újabb 2+1-es akcióra váltotta, majd Fekete dobott ziccert, már a 3. percben időt kért Lakits (10-2). Tóth tört be harcosan, majd szépen hozta helyzetbe Bibert, fiatal magasemberünk az üres ziccer után faulttal együtt is betalált, gyorsan felzárkóztunk (10-9). Bagó állt csapata élére, zsinórban hat Vasas-pontot szerzett, de Csapai és Tóth révén tartottuk a lépést, majd Buzás is beemelt egy középtávolit (16-15). Farkas demoralizáló triplája után a büntetőzés került a középpontba, Csapai négyből kettőt értékesített, a túloldalon Bagó hozott össze egy 1+2-t, amire Misek 2+1-gyel válaszolt. A negyed vége a piros-kékeknek sikerült jobban, így 27-20-ra vezettek a házigazdák az első kisszünetben.

Rémálomszerűen indult a második felvonás, Bagó továbbra is tarthatatlan volt a festékben, Pleesz is termelte a pontokat. Támadásban pontatlanok voltunk, hátul pedig lemaradtak a védők Marcikicsról a periméteren, Cseh középtávolija után már 40-20-at mutatott az eredményjelző. Buzás törte meg az ellenfél 17-0-s futását, Tóth két támadásból hat pontot szerzett, Buzás hárompontosával 44-32-re zárkóztak a műegyetemisták. Bordács könnyű kosarával megfeleztük a hátrányt, Buzás faulttal együtt értékesített közelijével már csak hét pont volt a pasarétiek előnye, de Farkas triplájával ez tízre nőtt a nagyszünetre (51-41).

Pintér sarokhármasa nyitotta a harmadik etapot, Bagó és Fekete állította vissza a kétszámjegyű különbséget. Egypontosokkal jöttünk vissza hat egységnyire, Pleesz volt eredményes, de 56-48 után percekig nem kaptunk kosarat. Ebben a játékrészben rendkívül sok szabálytalanságot harcoltak ki a mieink, ennek következtében számos büntetőt dobhattunk, és bár csak ebben a negyedben hét szabaddobást hibáztak el a fiúk, a 26. percben így is összejött az egyenlítés Tóth kosarával (56-56), néhány támadással később pedig a vezetést is átvettük 11-esünk hárompontosának köszönhetően. Marcikics duplájára egy újabb távoli formájában érkezett a felelet Buzástól, de a negyedbeli utolsó támadást ismét nem sikerült kivédekezni a mieinknek (60-62).

Cseh középtávolijával rögtön egyenlítettek Stephen Arigbabu tanítványai, Buzás trojkája után ismét a hazaiak fiatalja villant meg. Rövid időn belül három labdát is eladtunk, amit ki is használtak a vendéglátók, 68-65-nél Herló állt bele bátran a triplába, és az be is hullott. Farkas annulálta fiatal játékosunk bravúros dobását, viszont Bordács is hárommal gyarapította pontjai számát egy gól jó plusz egyes akcióval (71-71). Marcikics azonnal visszavette a vezetést a hazaiaknak, technikait is kaptunk, ráadásul Andrássy visszatett egy (újabb) támadólepattanót. Bordács tört be megállíthatatlanul, öt perccel a vége előtt két pont volt a különbség. Cseh közelijére Misek válaszolt egy faulttal együtt is pontos ablakos középtávolival (77-76), de Dormán fontos középtávolit értékesített, majd Cseh maradt bántóan üresen a palánk alatt, 1:45-tel a vége előtt már 81-76-ra vezetett a Vasas. Időkérés után Tóth vert be egy clutch hármast, és mivel Marcikics csak az egyik egypontosát dobta be a túloldalon, és Miseknek köszönhetően miénk lett a labda, az egyenlítésért támadhattak a feketemezesek. Buzás vállalta el meglehetősen távolról, de tisztán, ez pedig jó döntésnek bizonyult, 82-82-ről indult az utolsó perc. Fekete fontos középtávolijával ismét a piros-kékek voltak lépéselőnyben, a meccsben maradásért támadtunk. Misek tört be, de Kelemen leblokkolta, majd a játékvezetők szerint még a pályán belülről húzta vissza a labdát csapattársához. Buzás Cseh elleni szabálytalansága sportszerűtlennek minősült, a hazaiak fiatalja kettőből egy büntetőt értékesített, 24 másodperccel a vége előtt, 85-82-nél oldalról jöhetett a Vasas, Marcikics pedig eldöntötte a két pont sorsát. Az utolsó másodpercekben még öt büntetőt harcoltak ki a pasarétiek, akik így 92-82 arányban nyerték meg a rangadót.

Nagy iramú, kőkemény mérkőzést játszott a két fővárosi gárda, sok volt a gyors támadás, de a festékben is nagy csatát vívtak a felek. A lepattanócsatát gyakorlatilag egálra hoztuk (31-32), de a duplákat sokkal pontatlanabbul dobták a mieink, mint a Vasas (66%-43%). Pozitívum, hogy húszpontos hátrányban sem adta fel csapatunk, a vereség elsődleges oka, hogy túl nagy előnyt engedtünk ellenfelünknek az első 15 percben. Tóth nagyot küzdött, de látszott rajta, hogy nincs 100%-os állapotban, 6/20-as mezőnymutatóval zárt, Bordács és Buzás próbálta átvenni legjobb dobónk szerepét. Távolról 22 MAFC kísérletből 9 is pontos volt, viszont tíz büntető is kimaradt vendég oldalon. A foghíjas hazaiaknál több kiegészítő ember is remekül játszott, 47 Vasas-pont érkezett a padról (nálunk összesen 10), így megérdemelt az Arigbabu-legénység sikere.

Felnőttcsapatunk 9-4-es mérleggel a tabella 5. helyén áll az alapszakasz felénél, de mindössze eggyel van több győzelme a 2. helyezett PVSK-nak is. A szoros mezőnyben minden sikernek nagy jelentősége van, így fontos, hogy sikerüljön győztes hazaival zárni az évet szombaton a Veszprém ellen.

Fotó: MKOSZ/ Vasas Akadémia