A legnagyobb rivális otthonában tudott rangadót nyerni az Újbuda MAFC. Az első félidőben még a Vasút akarata érvényesült, a nagyszünetben már 14 pont volt a hátrányunk, a fiúk azonban nem adták fel, és a fordulás után megfojtották az ellenfél támadójátékát. Az első negyedet leszámítva egyszer sem vezettünk – csak a legvégén: Archibald hat másodperccel a vége előtt 85-85-nél bedobott egy bravúros középtávolit, amire már nem volt válaszuk a vendéglátóknak. Győzelmünkkel bebiztosítottuk második helyünket és megőriztük az esélyt az első kiemelés megszerzésére.

Nem a legjobb előjelekkel vágtunk neki a reguláris szezon legnehezebb túrájának, ahol az volt a tét, hogy a PVSK-nak sikerül bebiztosítania az első, vagy nekünk a második kiemelésünket a rájátszásra. Visszatért csapatunkba a Salgótarján elleni vereség alkalmával hiányzó Bordács Soma, Kovács Levente viszont még nem épült fel sérüléséből. Remek hangulatban, népes közönség előtt kezdődött a csúcsrangadó, Horti révén a pécsieké volt az első kosár, de ezt hét újbudai pont követte, Pintér tripláját Polgárdy és Pápai toldotta meg egy-egy könnyű ziccerrel – a mieink kezdték élesebben a mérkőzést. Bíró hármasával követően Horti közelijével azonban már ellenfelünk vezetett, de ekkor Polgárdy Ádám egymás után beemelt két távolit (11-15). Igrutinovics jelentkezett öt gyors ponttal, Bordács szép centergólját Mokánszki annulálta, Halászé volt a negyed utolsó találata (21-19).

A második szakaszban nem sok szerep jutott a védekezésnek, ihletett formában dobták a hármasokat a fehér-feketék, és bár az újbudaiak is rendre szép megoldásokkal fejezték be támadásaikat, Archibald például faulttal együtt talált be, Katona második esélyből, Komma zsákolt, Lakits Andrásnak kellett először időt kérnie 36-29-nél. Ez sem használt, Antóni vert be két újabb trojkát és egy középtávolit, Polgárdy vezérletével próbáltunk látótávolságon belül maradni, de túl sokat hibáztunk hátul, saját térfélen eladott labdából és második esélyből is kaptunk kosarat, így a 17. perc végére jelentős hátrányba kerültünk (52-39). Bordács és Buzás harcosságának köszönhetően négypontos akcióval zárkóztunk, de a félidő végjátéka a Szekulovics-tanítványoké volt, Igrutinovics büntetőjével az addigi legnagyobb különbség alakult ki a nagyszünetre (59-45). Az első húsz percben14 pécsi távoliból 7 sikeres volt, de az igazán bosszantóak a kihagyott ziccerek és a könnyű gólt eredményező figyelmetlenségek voltak, összességében nem tűnt kilátástalannak a játék képe.

A fordulás után pontszegény mederben folytatódott a találkozó, különösen a házigazdák dobóformája esett vissza, Polgárdy 2+1-ével tízen belülre csökkent a differencia, megzavarodtak a pécsiek, Archibald zsákolásával 62-56-ra jöttünk fel – 11-2-re nyertük a harmadik negyed első négy percét. Szrecsko Szekulovics időkérése sem segített tanítványain, légiósunk alaposan belehergelte magát a mérkőzésbe, technikait kapott, amiért rákiabált a triplába beleálló Igrutinovicsra, miközben szórta a pontokat, Pintér sarokhármasa után az ő gyönyörű szólójával értük utol a vasutasokat 65-65-nél, hét perc alatt mindössze öt pontot engedélyeztünk a mezőny legeredményesebb csapatának hazai pályán. Sikerült teljesen elbizonytalanítani a listavezetőt, Plézer lépéshibát vétett a gyűrűnk alatt, Polgárdy büntetőivel már mi álltunk nyerésre. Ekkor azonban összekapták magukat a házigazdák, Halász fontos ziccert dobott és gólpasszt adott Plézernek, Mokánszki behintett két hármast, a másodikat a dudaszóra – a túloldalon eközben csak Biber köszönt be, 75-69-ről indult az utolsó játékrész.

Jókor jött nekünk a szünet, megtörte a Vasút lendületét, a negyedik negyed elején Katona fontos pontokat szerzett, Polgárdy elöl-hátul nagy kedvvel játszott, Bordács centergóljával egyenlítettünk hat perccel a vége előtt (77-77). A vezetéshez is volt labdánk, de Mokánszki szerezte a következő kosarat. 13-asunk ismét egyenlített, válaszul Németh célzott jól a sarokból. Mindkét csapat sokat hibázott a szoros végjátékban, az utolsó két perc 85-81-ről indult, ismét eladtuk a labdát, de Archibald elcsípett egy bejátszást, majd higgadtan büntetőzött. Jól védekeztünk, lejárt a Párducok támadóideje, időkérés után Pápai egyenlített mintaszerű támadás végén a festékből. A hazaiak mestere is magához hívta övéit, de hiába: újra remekül működött a műegyetemista zóna, Halász kidobta a labdát a pályáról. Az ellentámadásból Pápai adott egy elzárást Polgárdynak, Archibald elszakadt emberétől, meg is kapta a játékszert, majd egy gyönyörű visszalépős középtávolit süllyesztett el a hárompontos vonalról! Maradt ugyan még hat másodperc, de Halász kísérlete átszállt a gyűrűn, a fantasztikus második félidei teljesítménynek köszönhetően harminc év után újra győzni tudott a MAFC a PVSK otthonában (85-87)!

Bár az alapszakasz-elsőség sorsa továbbra is a PVSK kezében van, lélektanilag nagyon fontos volt ez a győzelem, amellyel remélhetőleg lezárult a debreceni vereség óta tartó hullámvölgy. A győztes találat szerzője, Archibald mellett Polgárdy is nagyot játszott, szezoncsúcsot jelentő 37 VAL-lal zárt, de mindenki hozzátette a magáét a sikerhez – szép volt, fiúk! A bajnokság első szakasza húsvétvasárnap zárul, amikor a Kaszások érkeznek a Gabányiba, miközben a PVSK-nak néhány kilométerrel arrébb, a Vasas otthonában, a Sport11-ben van jelenése; amennyiben mindkét meccsen hazai győzelem születik, megnyerjük a pontvadászatot, minden más esetben második kiemeltként kezdhetjük majd a felsőházi rájátszást.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 25. forduló

Pécsi VSK-Veolia – Újbuda MAFC 85-87 (21-19, 38-26, 16-24, 10-18)

PVSK: Igrutinovics 18 (+11 kiharcolt fault), Németh A. 3/3, Frank 2, Bíró 9/3, Horti 9. Cs: Halász 14/9, Antóni 13/9, Mokánszki 10/6, Plézer 7, Molnár M. -, Harka -.

MAFC: Polgárdy 27/6, Pintér 6/6, Archibald 19, Bordács 10, Pápai 13. Cs: Katona 6, Biber 2, Buzás 2, Komma 2, Misek -.

Szrecsko Szekulovics: Gratulálok a MAFC-nak. Jól kezdtük a mérkőzést, jól is játszottunk, aztán nagyon gyengén folytattuk a második félidőben, nem tudtunk betalálni, rossz döntéseket hoztunk. Sajnálom nagyon, köszönöm a szurkolóknak, nem ezt akartuk látni.

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, elképesztően ellentétes félidőkön vagyunk túl. 59 pontot kaptunk az elsőben és csak 26-ot a másodikban, úgy érzem, hogy ez hozta meg a győzelmet. Azt kértem a fiúktól a félidőben az öltözőben, hogy haljanak meg minden labdáért, így tettek. Nagyon büszke vagyok rájuk, hiszen iszonyatosan mélyről jöttek vissza, 60 pontot kapni az első félidőben nagyon sok. Megérdemelt a győzelmünk, nagyon fontosnak tartom, hogy itt is tudtunk nyerni. Nem a mi kezünkben van a sorsunk, a második helyünk biztos, bízunk a lehetséges első helyben. Nagyon remélem, hogy találkozunk még a PVSK-val nem csak a Hepp Kupában. Köszönjük annak a pár embernek, akik elkísértek minket.