NB I/B, Piros-csoport, 19. forduló

Jászberényi KSE – MAFC 81-91 (29-18, 20-24, 20-30, 12-19)

JKSE: Dunai 2, Kucsora 15/9, Rosics 3/3, Ivosev 24/6, Olasz 7. Cs: Homoki 13/3, Meleg 7, Csík 5, Mester 5/3.

MAFC: Tóth 17/3, Pintér 3, Buzás 13/9, Komma 4, Bordács 15/3 (+14 lepattanó). Cs: Polgárdy 14/9, Biber 10, Misek 6, Matejovics 5/3.

Miljan Rakics: Ugyanazzal az elánnal, elképzeléssel vágtunk bele a második félidőbe, mint tettük azt az elsőben, amikor jó játékkal vezettünk. Hogy ez miért nem működött a folytatásban azt én is szeretném tudni. Azt láttam, hogy elkezdtünk egyéni hibákat elkövetni, s kijöttek azok a problémák, melyeket éppen szerettünk volna elkerülni. A 91 kapott pont hazai pályán nagyon sok, ezt nehéz fölülmúlni. Az is nehezítette a helyzetünket, hogy a mérkőzés MVP-jét, aki nálunk játszott, hosszú ideig faltprobléma miatt nem tudtam pályára küldeni és a végén még szoros állásnál kipontozták.


Lakits András: Gratulálok a csapatomnak, mert nagyon mélyről álltunk fel, talán 15 pont is volt a különbség az első félidőben a két csapat között. Bejött a védekezés váltás, amit az első negyed végén döntöttünk el. A félidőig sikerült felzárkóznunk, majd a harmadik negyedben már át is vettük a vezetést. Örülök, hogy ezt nem engedtük ki a kezünkből a találkozó végéig. Hajtott bennünket a vágy, hogy visszavágjunk az őszi hazai vereségért, mert az nagyon fájt nekünk, akkor nagyon rosszul játszottunk. Nagyon nehéz Jászberényben nyerni, s ezért is nagy öröm ez a mai győzelem számunkra.

Bár új igazolásaink még nem mutatkozhattak be, januári szereplésünk okán ezzel együtt bizakodva várhattuk a jászberényi rangadót. Jól is indult a mérkőzés, Buzás két triplájával kezdődött a pontgyártás, ám a következő percekben nem találtunk be, zsinórban másfél tucat hazai pont következett, az első tízet Ivosev szerezte. Lakits időkérését követően Biber vezérletével próbáltunk zárkózni, de a túloldalon remekül szállt be a padról Homoki, aki egy hárompontossal kétszámjegyű előnyhöz juttatta csapatát az első negyed végén (29-18).

A kisszünet után, Rosics távoliját követően már 34-20-ra vezettek a hazaiak, ám ekkor Polgárdy és Tóth is beemelt egy-egy hárompontost. Meleg és Kucsora révén gyorsan visszaállt a kétszámjegyű differencia, a túloldalon Pintér szerezte meg első kosarát, majd Bordács állt bele egy triplába és tett vissza egy támadólepattanót (44-37). Bár Olasz és Ivosev is betalált a festékből, Komma ziccerével és Buzás 2+1-es akciójával sikerült tízen belülre kerülni a nagyszünetre (49-42).

Komma középtávolit, Tóth ziccert dobott a harmadik etap elején, a jászságiak közül főleg Ivosev volt elemében. A 24. percben aztán begyűjtötte negyedik személyi hibáját a szerb-magyar erőcsatár, így a kispadra kényszerült. Nélküle jóval kevésbé működött a hazaiak támadójátéka, és bár egy darabig még büntetőkkel őrizték előnyüket, 62-54 után Polgárdy öt pontja következett, amit Misek egy „góljófalt” akcióval toldott meg, Matejovics közelijével pedig már nálunk volt az előny. Kucsora trojkájával ugyan még visszavették a vezetést a kék-fehérek, de a negyedet Matejovics remek saroktriplája zárta, tíz perccel a vége előtt 69-72 állt a táblán.

A záró játékrész Tóth harcolt ki egy sportszerűtlen faultot, Bordács második esélyből növelte pontjai számát, Polgárdy pedig a büntetővonalról és a periméterről is eredményes volt, a 35. percben már kilenc ponttal vezettünk (71-80). Visszaállt a padról Ivosev, Mester fontos hármast dobott, de azt Buzás annulálta. A győzelem kapujában többször is eladtuk a labdát, Csík kétszer is könnyű góllal büntetett, 1:20-szal a vége előtt időt kért Lakits András (81-83). Ivosev próbált labdát szerezni Bordácstól, de odaütött magasemberünknek, ezzel kipontozódott. 13-asunk mindkét egypontosát a helyére küldte, majd Pintér szerzett labdát és harcolt ki faultot. Második büntetője lejött, de Buzás gyűjtötte be a lecsorgó labdát, ezzel végképp eldőlt a találkozó, végül 81-91 arányban diadalmaskodtak a műegyetemisták a Jászfővárosban.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://fb.watch/iwy0nT-PEz/ .

Rendkívül értékes ez a siker, különösen úgy, hogy jelentős hátrányból fordítottak a piros-feketék. A már-már szokásosnak mondható dupla-dupláját hozó Bordács és a gyengén dobó, de óriásit küzdő Tóth mellett külön kiemelendő Polgárdy Ádám, aki a héten megsérült, és játéka az utolsó pillanatig bizonytalan volt – ilyen előzmények után lett a meccs hőse. A 2004-es születésű Matejovics is jól szállt be a padról, a fordulópontot jelentő harmadik negyedben kétszer is ő juttatta előnyhöz a mieinket. Felnőttcsapatunk immár zsinórban hét, összesen 15 győzelemnél jár a bajnokságban, ezzel őrzi 2. helyét a tabellán. Folytatás szombaton, a Kaszások otthonában, egy budai derbin.

Hajrá, MAFC!

Fotó: Hunbasket/JKSE