Lakits András együttese a Kék Cápák otthonában kezdi a „tavaszi hadjáratot”, amely igencsak eseménydúsnak ígérkezik: márciusban a reguláris szezonból hátralévő hat bajnoki vár a fiúkra, április első hétvégéjén rendezik a Hepp Kupa négyesdöntőjét, a következő héten pedig már indul a rájátszás. Az embert próbáló sorozatnak már a nyitánya sem ígérkezik egyszerűnek: Merim Mehmedovics gárdája egy kivételével minden bajnokiját megnyerte 2024-ben, otthon pedig veretlen idén – akárcsak a mieink -, így nem kérdés, hogy szombaton 17 órától, a Continental Arénában rendezik a Piros-csoport 22. fordulójának rangadóját, ahol reményeink szerint bemutatkozhat színeinkben Amorie Archibald.

Első piros-csoportos mérkőzése előtt új légiósunkat kérdeztük. „Azért választottam a MAFC-ot, mert úgy éreztem, hogy befejezetlen ügyem van Magyarországon. Szerencsésnek érzem magam, amiért egy olyan klubban játszhatok, amelynek van esélye megnyernie a bajnokságot – nyilatkozta Archibald. A szezon hátralévő részében szeretnék jobb játékossá válni és győzelmekhez segíteni a csapatot. Tudom, hogy egy olyan csapatba érkeztem, amely idáig is jól teljesített, mindent meg fogok tenni, hogy együtt még erősebbek legyünk. Egy laza srác vagyok, akinek a családja a legfontosabb, viszont mindenben nyerni akarok, amit csinálok” – mondta el amerikai hátvédünk. Már Nyíregyházán nagy hasznát vehetjük győztes mentalitásának és remek adottságainak, mert nem számíthatunk könnyű összecsapásra.

Bár a közelmúltban az igazán fontos vagy emlékezetes csatákat rendre megnyertük a nyírségiek ellen, a szabolcsi megyeszékhelyen lejátszott mérkőzéseket tekintve már árnyaltabb a kép: az első osztályban 14 próbálkozásból csak háromszor tudtunk itt nyerni, viszont a Piros-csoportban négyből négy a mérlegünk a legkeletibb vármegyeszékhelyen. Legutóbb 2021 áprilisában volt jelenése a Continental Arénában a MAFC-nak, Garai Péter irányításával 81-68-ra legyőztük a már alapszakaszgyőztes és későbbi bajnok kék-fehéreket. Tavaly novemberben ellenben sereghajtóként érkeztek a Gabányiba a Cápák, akiknek Vaiangina 35 pontja ellenére nem volt reális esélyük a bravúrra (92-73).

Őszi találkozásunk óta azonban nagyot fordult a világ aktuális ellenfelünkkel…

Az előző idényben még az élvonalban szereplő klub vezetősége a kiesést követően a fiatalítás mellett tette le a voksát a klubvezetés, a visszatérő Bus Ivánt leszámítva csupa 25 éven aluli játékos érkezett hozzájuk, vezetőedzőnek pedig Horváth Ákost nevezték ki. Bár érezhető volt, hogy van potenciál a keretben, csapnivalóan indította a pontvadászatot a Blue Sharks, Horváthnak egy győztes és hat vesztes bajnoki jutott a kispadon, helyét a nyáron szakmai igazgatónak szerződtetett Merim Mehmedovics vette át. A sokat látott bosnyák szakember kinevezése sem hozott azonnali áttörést számukra, 2 győzelemmel és 11 vereséggel az utolsó helyen zárták az első kört. A téli szünetben aztán valami megváltozhatott a csapat háza táján, mert bár a Cegléd még nagy falatnak bizonyult a Hepp Kupa negyeddöntőjében, a bajnokságban hat sikerrel, köztük a PVSK legyőzésével indították az új évet. Szigetszentmiklóson ugyan megszakadt a nagy sorozat, múlt vasárnap azonban nagy hajrával elvitték a Megyeri Tigrisek otthonából a két pontot a Mehmedovics-tanítványok (75-84) – ez idáig csak az újbudaiaknak sikerült, még tavaly októberben. A Kék Cápák jelenleg 9 győzelemmel és 12 vereséggel a már felsőházi rájátszást jelentő 8. helyen állnak a tabellán, a 7. MEAFC-cal és a 6. CKE-vel azonos mutatóval.

Bár az új-zélandi Sioeli Vaiangina nem volt rossz játékos, a helyére a téli szünetben szerződtetett kansasi alacsonybedobó, Carlbe Ervin jobban kiveszi a részét a csapatjátékból, 15,9 pont mellett 6,6 lepattanót és 4,3 gólpasszt átlagol (22,8 VAL), nélküle aligha kezdte volna 7-1-gyel a második kört a Blue Sharks. A saját nevelésű kapitány, Bus Iván (11,6 pont, 4,9 gólpassz) jól mozgatja társait, a palánkok alatt remekül dolgozik Tarján Izsák (10,1 pont, 8,8 lepattanó), aki 4-es átlaggal a mezőny második legjobb támadólepattanózója Bordács Soma mögött, távolról elsősorban a Végső Bálint-Nagy Simon kettős veszélyes. Fóton mégsem a felsoroltak valamelyike, hanem a  Megyeri Tigrisek egykori játékosa, Bonifert Bendegúz volt a nyerőember 27 ponttal és 13 lepattanóval.

Sok lábon álló ellenfél otthonában kellene tehát feledtetni a debreceni fiaskót, egy újabb idegenbeli vereséggel jelentősen csökkennének esélyeink az első kiemelés megszerzésére – egy szó, mint száz, győzni kell Nyíregyházán! A hazaiak jóvoltából az sem marad le a rangadóról, aki nem kíséri el a piros-feketéket a legtávolabbi ellenfél otthonába, élő közvetítés szombaton 16:45-től a Hübner Nyíregyháza BS YouTube-csatornán, az alábbi linken: https://youtube.com/live/p1tzb0wv_Lw?feature=shared .