Véget ért a nyári szünet felnőttcsapatunk számára: az elmúlt hetek fakultatív alapozását követően augusztus 7-én, hétfőn megtartotta a 2023/24-es szezon első hivatalos edzését a szakmai stáb. A holtszezonban több fontos változás is történt NB I-es együttesünk háza táján – ezekről az NBIB-s csapatot üzemeltető Basket MHG Kft. elnöke, Garai Péter nyilatkozott honlapunknak.

– Az előző idényt a 4. helyen zárta a MAFC a Piros-csoportban, a Hepp Kupában pedig ezüstérmet akasztottak a fiúk nyakába. Mennyire vagy elégedett ezzel a teljesítménnyel?

– A bajnokságban négy-öt meghatározó csapat volt, de közülük is kiemelkedett a két pécsi együttes. A Hepp Kupában elért eredményünk kiemelkedő, de a bajnokság végére érzésem szerint elfogytunk. Pusztán a helyezést tekintve reálisnak tartom a 4. helyet. Lehetett volna jobb? Természetesen igen, azt gondolom, hogy ha jobban sikerülnek az igazolásaink, kevesebb a sérültünk a végjátékban, nem forgácsoljuk szét magunkat különböző bajnokságokban, akkor akár a bajnoki cím is elérhető lehetett volna. (Számos játékosunk szerepelt az országos döntőbe jutó U20-as csapatunkban is, amelyet szintén Lakits András irányított.)

– Milyen fontos változások történtek klubunknál az elmúlt két hónapban?

– A legfontosabb változás az, hogy Újbuda MAFC néven szeretnénk indulni. Ennek oka, hogy Újbuda Önkormányzata kiemelt támogatója lett a XI. kerület nagy múltú, hétszeres bajnok NB I-es férfi kosárlabdacsapatának – reméljük, hogy egy hosszan tartó és mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködés kezdete ez.

Bár ismét az állandóság mellett tettük le a voksunkat, történtek változások a játékoskeretben is. A tavaly nyáron Belgrádból hazatérő Maly Benedek amerikai ösztöndíjat kapott, a New York állambeli Trinity-Pawling School-ban folytatja tanulmányait és pályafutását. Sokat köszönhetünk Beninek, az U20-asok közt kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az országos döntőn a teljes mezőny legeredményesebb játékosa volt, az All Star ötösbe is beválasztották, júliusban pedig a válogatottban is lehetőséget kapott az U18-as B divíziós Eb-n. Meghatározó játékosunk, Tóth Péter pedig a zöld csoportos Dávid Kornél Akadémiához igazolt. A rutinos irányító a fővárosban eltöltött négy szezonja alatt rengeteget tett a MAFC sikeréért, vezéregyénisége volt csapatunknak. Nagyon nehéz lenne őt pótolni – de ez nem is cél, változtatnunk kell a játékunkban. Köszönjük az elmúlt éveket és sok sikert kívánunk Nekik!

Szerencsére két érkezőt is bejelenthetek. Három év után visszatér a MAFC-ba az előző két évadban a Megyeri Tigriseket erősítő Katona Bence. Kölcsönösen jól ismerjük egymást, hiszen „Bebe” 2017 és 2020 között már játszott klubunk színeiben. Ő egy sokoldalú, több mezőnyposzton is használható, B-csoportos szinten meghatározó játékos, biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni céljaink elérésében. A Falcotól érkezik hozzánk az elsősorban 1-es poszton bevethető, 2004-es születésű Kovács Levente, aki játékát és hozzáállását ismerve nem csupán U20-as, hanem NB I-es gárdánknak is fontos tagja lehet.

– Ennek tükrében mi lehet csapatunk célja a következő idényben?

– A cél nem változik, mivel a csapat gerincét megtartottuk: szeretnénk megnyerni az NB I. B Piros csoportjának 2023/24-es kiírását! Hatalmas előnyt jelent számunkra a feljutásért vívott harcban, hogy sikerült megtartanunk vezetőedzőnket, Lakits Andrást és erőnléti edzőnket, Dian Dánielt. Számomra mindkettejük személye garancia a minőségi munkára. A megfelelő játékoskeret, a szükséges háttér megléte, illetve szurkolóink és szponzoraink támogatása is erősíti bennem a reményt, hogy elérjük célunkat: az NB I. A csoportba történő feljutást!