Kevesebb, mint 72 órával a Nyíregyháza elleni negyeddöntős párharc mindent eldöntő, harmadik mérkőzésének megnyerését követően megkezdi az elődöntőt az Újbuda MAFC: a fináléba jutásért a negyeddöntőben a Vasast pályahátrányól kiejtő Ceglédi KE-vel csapunk össze, pályaelőnyünknek köszönhetően szombaton 17:30-tól a Gabányiban kerül megrendezésre az egyik fél második sikeréig tartó párharc első felvonása. A négy közé jutással klubtörténelmet író sárga-kékek három nappal többet pihenhettek a mieinknél, szerdán a lelátóról figyelték, ki lesz az ellenfelük, ugyanakkor Lakits András tanítványai mellett szól, hogy hatalmas katarzist élhettek át a fantasztikus szurkolótáboruk előtt, drámai csatában kivívott továbbjutással – és reményeink szerint ismét óriási támogatást kapnak majd a fantasztikus újbudai közönségtől.

Az Újbuda MAFC – Ceglédi KE elődöntős párharc menetrendje:

·        ● április 20., szombat 17:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

·        ● április 24., szerda 17:00, Cegléd, Gál József Sportcsarnok

Amennyiben szükséges:

·        ● április 27., szombat 17:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Már most kijelenthető, hogy történelmi szezont fut a Ceglédi KE: a klub történetének második piros-csoportos évadában első ízben jutott a legjobb négy közé, a Hepp Kupában pedig beállította eddigi legjobb eredményét a BOK Sportcsarnokban megszerzett bronzéremmel. Nem volt előjel nélküli a remek szereplés a sárga-kékektől, a tavalyi 8. helyezést követően a holtszezonban alaposan megerősítette a keretet a klubvezetés, magasposztra Kaposvárról a 463 élvonalbeli mérkőzést maga mögött tudó Csorvási Milán, a B-csoportból Olasz Ádám és Orgona Gergő érkezett, együtt szerződött Kossuth Lajos városába a Salgótarján kiváló horvát irányítója és vajkezű, „kosármagyar” hátvédje, Dominik Herendics, illetve Veljko Dragasevics, de négy U20-as korú tehetség is áttette ide a székhelyét – a kitűzött cél alsó hangon az első ötbe kerülés, de inkább az elődöntős szereplés volt. A bajnokság azonban nagyon nem úgy kezdődött a Pest vármegyeiek számára, ahogy azt ők eltervezték, a 6. fordulóban éppen a mieinktől elszenvedett sima, 90-64-es hazai fiaskó után felmentették Siska Jánost az 1 győzelemmel és 5 vereséggel utolsó előtti gárda irányítása alól. Megbízott edzőpárossal nem jött össze a bravúr a Vasas otthonában, így 1-6-tal vette át a csapatot Sértő Ádám, aki egyébként kiváló kapcsolatot ápol Lakits Andrással, akivel együtt dolgoztak az U20-as válogatott stábjában. Az edzőváltás meghozta a remélt fordulatot, a Rátgéber Akadémiáról érkezett szakvezető első kilenc bajnokijából hatot megnyert együttese, így beszállt a felsőházi rájátszásért folyó küzdelembe. Izgalmasan alakult a ceglédiek versenyfutása a közvetlen riválisokkal, 24 forduló után egy TF elleni egypontos hazai vereséggel még a vonal alatt voltak, de az utolsó két körben nem hibáztak, a Jászberény és a Salgótarján legyőzésének, valamint a többi eredmény kedvező alakulásának köszönhetően 12-14-es mutatóval elcsípték a számukra reálisan elérhető legjobb pozíciót, a 6. helyet.

A négy közé jutásért a fantasztikus, 15-1-es kezdést követően az utolsó tíz alapszakaszmeccséből ötöt elveszítő, 3. kiemelt Vasas Akadémia volt a CKE ellenfele – ha az aktuális forma nem is, a pályaelőny mindenképpen komoly érv volt a piros-kékek mellett, hiszen a reguláris szezonban csak háromszor kaptak ki hazai környezetben, míg az észak-alföldiek mindössze négyszer nyertek otthonuktól távol. Újra bebizonyosodott azonban a közhelyes igazság, miszerint a rájátszás más kávéház: a negyeddöntő két mérkőzését külön vizsgálva kijelenthető, hogy a Cegléd jutott a legsimábban a legjobb négy közé! A döntetlenül végződő elsőt követően a párharc hátralévő hét negyedében végig a Sértő-legénység irányított, a Sport11-ben a 44-31-es félidei hátrányból ugyan a negyedik szakasz elejére vissza tudtak jönni mínusz kettőre az akadémisták, de a záró felvonás egyértelműen a vendégeké volt, akik egy 10-0-lal tulajdonképpen eldöntötték a meccset, az utolsó percekben már igazán izgulniuk sem kellett (62-72). A Gál József Sportcsarnokban rendezett második meccsen a 2. percben, 2-3-nál álltak jobban utoljára a fővárosiak, a második negyedben a tíz, a harmadikban a húsz pontot is átlépte a különbség a sárga-kékek javára, akik végül 84-64-es sikerrel zárták le a szériát, így szerdán a Sport11 helyett a Gabányi felé vehették az irányt, ahol teljes létszámban tekintették meg, ahogyan óriási küzdelem után végül a MAFC lett a negyeddöntős ellenfelük (a másik ágon Hepp Kupa két finalistája, a PVSK és a Fót csap össze).

A Ceglédi KE elleni örökmérlegünk 3-3-as döntetlenre áll. A 2020-as, első egymás elleni találkozót némi meglepetésre az akkor még zöld-csoportos riválisunk nyerte a kupában, bő két évvel később már a Pirosban folytatódott közös történelmünk, az előző kiírás alapszakaszában mindkétszer vendégsiker született ebben a párosításban. A jelenlegi szezonban már háromszor találkoztak a felek: októberben Cegléden (64-90), februárban itthon (102-88) győztük le elődöntős riválisunkat a pontvadászat során, a Hepp Kupa bronzmérkőzésén viszont ellenfelünk bizonyult jobbnak (90-85). Egyik találkozóból sem lehet igazán messzemenő következtetéseket levonni, hiszen legutóbbi ceglédi látogatásunk alkalmával még Siska János volt a hazaiak vezetőedzője, a Gabányiban rendezett előző bajnokinkon még nem volt csapatunk tagja Archibald, a túloldalon pedig Dragasevics hiányzott sérülés miatt, míg a BOK Sportcsarnokban mindkét edző sokat pihentette kulcsembereit a bajnoki negyeddöntőre való tekintettel.

Egyik gárda sincs híján a potenciális nyerőembereknek, ugyanakkor csapatként is erős mindkét együttes. 28 pontos átlaggal Amorie Archibald volt a legeredményesebb a negyeddöntőben az elődöntő négy résztvevőjének játékosai közül (összességében a második a BKG-s Nagy Botond mögött), aktuális ellenfelünk legjobb dobója a rendkívül atletikus, kintről is veszélyes magasbedobó, Csaba György volt a Vasas ellen meccsenként 21,5 ponttal. A mieinktől Polgárdy Ádám (19,3) és a Kék Cápák elleni harmadik meccs legjobbja, Bordács Soma (15,7) átlagol még tíz felett, a ceglédiek közül Csaba mellett az U20-as korú hátvéd Horváth Máté 13-ból 8 triplakísérletét értékesítette a negyeddöntőben, ennek köszönhetően 15 pontos átlaggal ő volt a legeredményesebb a négy közé jutottak fiataljai közül. Lepattanózásban Bordács (12,3) az első, Csorvási (9) a harmadik a ranglistán, gólpasszok terén a ceglédiek légiósa, Herendic zárt az élen a két meccsen kiosztott 19 assziszttal, Polgárdy három találkozón 14-et osztott ki. A CKE kapta a legkevesebb pontot a negyeddöntőben, átlagosan 63-at, Lakits András tanítványai viszont elég stabilan teljesítettek támadásban: 93, 88, majd 89 egységgel terhelték meg a nyíregyháziak gyűrűjét.

Vezetőedzőnk bízik benne, hogy szurkolóink segítségével ezúttal sikerül megőriznünk a pályaelőnyt az első összecsapáson. „A Nyíregyháza elleni továbbjutást követően sem ünnepelni, sem pihenni nem volt időnk, hiszen azonnal kezdődik az elődöntő, amely legalább ugyanolyan nehéz feladatnak ígérkezik. Bár nem kezdte jól a szezont, azt gondolom, megérdemelten jutott a négy közé a Cegléd, rutinos, jó játékosok alkotják a csapatot egy nagyon felkészült edzővel. Nagy meglepetéseket aligha tudunk egymásnak tartogatni, hiszen már háromszor találkoztunk az idényben. Bízom benne, hogy a fiúk önbizalmat merítenek az előző párharcból, és magabiztosabban tudunk játszani az első mérkőzésen, mint azt tettük a negyeddöntőben. Szeretnénk egy újabb győzelemmel meghálálni azt a szurkolást, amit szerdán kaptunk, de ismét borzasztóan nehéz meccs előtt állunk, igyekszünk az idő rövidsége ellenére maximálisan felkészülni.”

Nem akármilyen sorozatterhelésben vannak a műegyetemisták, hiszen a kupahétvége kezdetétől jövő szerdáig eltelő 19 nap alatt hét tétmérkőzést játszanak le – amit könnyen lehet, hogy jövő szombaton egy minden eddiginél fontosabb nyolcadik követ majd -, de bízunk benne, hogy a Dian Dániel irányításával végzett lelkiismeretes munkának és a MAFC-os szívnek köszönhetően ezt az akadályt is sikerül megugrani. Az biztos, hogy hatodik emberünknek ezúttal is hatalmas szükségünk lesz, ráadásul várhatóan a ceglédieket is népes tábor bíztatja majd a vendégszektorból, így továbbra sem lehet kérdés, hogy szombaton 17:30-ra MINDEN MAFC-osnak a Gabányiban a helye! A várható nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes elővételben jegyet váltani az alábbi linken: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/ujbuda-mafc-2023-24-es-szezon-budapest-gabanyi-laszlo-sportcsarnok-1422313/performance.html , illetve időben érkezni a csarnokba.

Zúgjon a hajrá, MAFC!