NB I/B, Piros-csoport, 23. forduló

MAFC – Nagykőrösi Sólymok KE 96-72 (29-19, 27-15, 14-25, 26-13)

MAFC: Tóth P. 8/3, Pintér 19/12, Buzás 11/3, Bordács 12, Pápai 10. Cs: Misek 9/3, Lewis 8/3, Komma 8, Matejovics 6, Tóth V. 2, Polgárdy -, Herló -.

Nagykőrös: Fehér 6, Lakosa 5, Kocsis 2, Kovács S. 16/9, Timkó 8. Cs: Váits 14, Kovács B. 6/3, Horváth 4, Tóth 1, Filep -, Molnár -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Úgy érzem az első félidőben nagyon jól játszottunk. A második félidőben már nem önmagunkat hoztuk, az a része már kevésbé tetszett. Örülök, hogy magabiztos lett a győzelem ennek ellenére. Próbáljuk beépíteni az új embereinket. Folyamatosan változik a keretünk, vannak sérültjeink, de örülök, hogy mindig van aki a helyükre tud lépni. Készülünk már félig-meddig a jövő heti rangadóra, nagyon szeretnénk, hogy ott jól tudjunk teljesíteni és visszataláljunk a saját utunkra. A Nagykőrösnek őszintén sok sikert kívánok a benn maradásért folytatott küzdelemben, mert sok jó viszonyt ápolunk velük és kívánom nekik, hogy el tudják érni azokat a célokat, amiket kitűztek maguknak.

Puszta Dávid: Először is gratulálok a csapatomnak, szívvel-lélekkel küzdöttek. Igen nagy intenzitású játékot tudtak végrehajtani és a megbeszélt taktikát nagyon jó százalékkal tartották be. Rengeteg jó helyzetet dolgoztunk ki, és a végén abszolút visszajöttünk a mérkőzésbe. Nem szoktam bírózni, de amit ma műveltek az katasztrofális volt. Azzal, hogy kiállítottak, az az ő döntésük, de nem értek egyet velük egyáltalán. Gratulálok a MAFC-nak, jól játszottak. Mi megyünk tovább és köszönjük a szurkolást a szurkolóinknak.

A kiesés elől menekülő Sólymokat fogadta felnőttcsapatunk az alapszakasz 23. fordulójában. Buzás kezdte a pontgyártást, Timkó és Kovács révén gyorsan fordítottak a vendégek, de elsősorban 7-es számú játékosunknak köszönhetően hamar sikerült átvennünk az irányítást (12-6). Kovács Soma közelről és távolról is beköszönt, de Tóth is megszerezte első kosarait (16-13). A játékrész második felében a büntetők domináltak, a mieink koncentráltak jobban a vonalnál, így Pápai negyedvégi találatával már 29-19-re vezettünk az első kisszünetben.

A második etapra fordulva igyekeztek felgyorsítani a játékot a mieink, ami ugyan néhány eladott labdát is eredményezett, de összességében jó döntésnek bizonyult. A jó ritmusú támadások meghozták az áttörést a kinti dobások terén, Pintér három triplát is a helyére küldött a negyedben, valamint Misek és Tóth is beköszönt a periméterről. Magasembereinknek a mérkőzés ezen szakaszában sikerült limitálniuk Kovács Somát, míg az ellenfél palánkja alatt Bordács és Komma is eredményes volt. A közönségszórakoztató negyedet ismét Pápai kosara zárta, megnyugtató előnnyel vonulhatott pihenőre a Lakits-legénység (56-34).

A fordulás után úgy tűnt, mintha már zsebben érezték volna a két pontot a fiúk, öt játékperc alatt mindössze két Matejovics-büntető landolt a kőrösi gyűrűben. A Sólymok megérezték, hogy lehet esélyük a felzárkózásra, a 26. percben, Lakosa középtávolija után már csak 13 pont volt a különbség (58-45). Ekkor Tóth értékesített két egypontost, majd Buzás osztott ki hatalmas sapkát Kocsisnak, az ellentámadás végén pedig Pintér emelt be egy demoralizáló hármast a sarokból. Ez sem szegte kedvét a vendégeknek,  Kovács és Váits is elkapta a fonalat, mindketten eredményesek voltak faulttal együtt, előbbi távolijával pedig 68-59-nél hosszú idő után ismét tíz pont alá csökkent a különbség. Lewis ugyan két büntetővel a lélektani határ fölé növelte a különbséget, mégsem lehettünk teljesen nyugodtak a 70-59-ről induló záró felvonás előtt.

A negyedik negyed kőrösi akcióval indult, ám Pintér szerelte Kovács Barnabást, majd ziccert dobott. Ez fordulópontot jelentett, mert a labdaszerzésnél szabálytalanságot reklamáló Puszta Dávid két technikai faulttal a kiállítás sorsára jutott, szerepét Horváth vette át a hátralévő időre. Vezetőedzője elvesztése megtörte a nagyot küzdő Sólymok ellenállását, a folytatásban már csak a különbség mértéke volt kérdés. Bordács zsákolt, Lewis először talált be távolról a MAFC színeiben, Tóth Vilmos is feliratkozott a pontszerzők közé egy szép lerohanás végén, Váits állította be a 96-72-es végeredményt.

Hullámzó játékkal, de összességében magabiztosan hoztuk a kötelezőt, Pintér és Lewis jó teljesítménye is bíztató a jövőre nézve. A Nagykőrös elleni volt a 18. bajnoki győzelmünk, és mivel a PVSK nyerni tudott a DEAC otthonában, ezzel eldőlt, hogy legrosszabb esetben is a 4. helyen zárjuk az alapszakaszt, azaz a negyeddöntőben biztosan pályaelőnyben lesznek a fiúk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alapszakaszból hátralévő mérkőzések ne tartogatnának nagy izgalmakat: egyre élesedik a versenyfutás a PVSK-val és a Vasassal a tabella 2-3. helyéért. A következő forduló kulcsfontosságú lesz csapatunk számára: a 19-4-gyel 2. Vasút ezidáig bevehetetlen otthonában játszanak rangadót az újbudaiak. Mivel a Gabányiban ősszel sikerült legyőznünk a pécsieket, egy esetleges újabb bravúrral meg is előznénk Szrecsko Szekulovics alakulatát a táblázaton – ellenkező esetben a 3. pozíciónk is komoly veszélybe kerülne.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek