A piros-csoportos alapszakasz 16. fordulójában szombaton 16:30-as kezdettel a Megyeri Tigrisek lépnek pályára tíz bajnoki óta veretlen csapatunk otthonában. Jó szezont futnak idáig a fótiak: 9 győzelemmel és 6 vereséggel az 5. helyen állnak a tabellán, emellett a Hepp Kupa négyesdöntőjébe is bejutottak – a szerdai sorsoláson eldőlt, hogy abban a sorozatban is összecsapunk majd a lila-fehérekkel.

A káposztásmegyeri gyökerű klub 2018-ban jutott fel az NB I. B Zöld-csoportjában, négy évvel később pedig még egy osztállyal feljebb lépett, amikor a jelenlegi vezetőedző, Surmann Gábor irányításával ezüstérmet szereztek a IV. kerületiek a Cegléd mögött, az osztályozón pedig legyőzték a Pápát. 2022 nyarán székhelyet is váltottak a Tigrisek: a vadonatúj fóti Phoenix Sportcsarnokba költöztek, így csapatnevük is változott. Történetük első piros-csoportos idényében gond nélkül abszolválták a bennmaradást, a 10. helyen végeztek. Mindössze három tétmérkőzést játszottak egymással idáig a felek, melyeket kivétel nélkül a piros-feketék nyertek, az eddigi egyetlen Gabányiban rendezett MAFC-MT összecsapás 84-66-os eredménnyel zárult, míg a legutóbbi találkozás alkalmával, tavaly októberben 83-62-re nyertek a Lakits-tanítványok Fóton – azóta veretlen hazai környezetben aktuális ellenfelünk. Az már biztos, hogy a párharc ötödik felvonását április első szombatján, a Hepp Kupa elődöntőjében rendezik majd egyelőre ismeretlen helyszínen, a másik ágon a Cegléddel találkozik a címvédő PVSK.

Nyáron komoly erősítéseket jelentett be Surmann Gábor klubmenedzser, Luka Markovics és Juhos Levente személyében két magyar bajnok és kupagyőztes magasember is Fótra igazolt, miközben a csapat motorja, a magyar bajnokságot jól ismerő, tapasztalt amerikai kisember, James Kinney szerződést hosszabbított – a legnagyobb veszteség talán az volt számukra az átigazolási időszakban, hogy Katona Bence visszatért hozzánk. Bár nem kezdték jól a szezont a Lilák, előző nyolc tétmeccsükből hatot megnyertek, ennek köszönhetően az 5. helyig kapaszkodtak fel a tabellán – a 4. pozíciót elfoglaló BKG legyőzésével (85-74) indították az új évet, csupán egy ponttal vannak lemaradva a Kosoktól, az egymás elleni összevetés pedig nekik kedvez, így az is elképzelhető, hogy pályaelőnyből kezdhetik majd a felsőházi rájátszást, ugyanakkor már a nyolc közé jutás is történelmi siker lenne számukra. Sikerük egyik kulcsa, hogy rendkívül erősek a kiélezett végjátékokban: négyből négy a mérlegük azon bajnokikon, ahol legfeljebb hat pont volt a különbség a felek közt, ezen kívül egyszer hosszabbításban diadalmaskodtak, a Jászberény elleni HK-negyeddöntőt pedig úgy nyerték meg 67-65-re, hogy ők dobták az utolsó három kosarat. A két nagy csatában aratott győzelem után múlt pénteken, Budafokon nem voltak elég élesek védekezésben, végig vezetve győztek a dél-budaiak (96-85).

A Phoenix-MT játéka a három rutinos, korábbi A-csoportos kulcsemberre épül. Kinney 18,8 pontos átlaga a 4. legmagasabb a teljes mezőnyben, ráadásul meccsenként 7 lepattanót és 5 gólpasszt is beletesz a közösbe a sokoldalú játékmester. Őt Markovics és Juhos követi a házi dobólistán mérkőzésenként 14-14 egységgel, utóbbi 10,6-os átlaga a 2. helyre elég Bordács Soma (13,7) mögött a legjobb lepattanózók listáján. Az egykori TF-nehéztüzér Tichov Dominik és a korábbi ceglédi kapitány, Tóth Zoltán szintén bármikor képes megszórni magát, a fiatalok közül a saját nevelésű Richter Dániel tölti be a legfontosabb szerepet a rotációban.

Polgárdy Ádám a szezon kezdete óta remek formában játszik, múlt vasárnap, Szigetszentmiklóson pedig pályafutása egyik legjobb teljesítményével vezette győzelemre a mieinket: 36 pontot szórt, 13 kísérletéből 7-szer betalált kintről és 7 gólpasszt is jegyzett (46 VAL). „Nagyon örülünk, hogy sikerült nyerni egy olyan nehéz ellenfél otthonában, mint a BKG, de nem engedhetünk ki egy percre se, mert rendkívül fontos számunkra az összes mérkőzés, nem hibázhatunk, ha utol akarjuk érni az éllovasokat. A Fót kiválóan teljesít az idei szezonban, kifejezetten veszélyes csapatnak tartjuk őket, de természetesen hazai pályán csak a győzelem az elfogadható eredmény és ezért mindent meg is fogunk tenni!” – fogadkozik irányítónk.

Szombat délután tehát olyan mérkőzés következik, amely a bajnoki versenyfutás és a Hepp Kupa végjátéka szempontjából is fontos lehet. A Fót azon gárdák közé tartozik, amelyek képesek lehetnek beleszólni a három élcsapat versenyfutásába egy bravúrral, de hazai környezetben nem hibázhatunk többet az alapszakaszban – ezúttal is számítunk lelkes szurkolóinkra!