Január 8-án, vasárnap 18 órakor az új évben először lép pályára felnőtt csapatunk, a Salgótarján otthonába látogatnak a fiúk a Piros-csoport alapszakaszának 15. fordulójában. 2023 első tétmérkőzése előtt Lakits András adott interjút. Vezetőedzőnk többek között az őszi idényről, a csapat erősségeiről és gyengeségeiről, a bajnokságról, a kupáról, illetve a fiatalok szerepéről is beszélt. A beszélgetést a vasárnapi bajnoki rövid felvezetője követi, a tervezett élő közvetítés linkjével.

 • A téli szünetben 10 győzelemmel és 4 vereséggel a 4. helyen álltok a bajnokságban. Hogyan értékelnéd az első félszezonodat a felnőttcsapat vezetőedzőjeként?
 • A szezon előtt meghatároztunk csapat számára egy célt, hogy hol szeretnénk végezni az alapszakasz végén. Jelen pillanatban, féltávnál sajnos nem állunk azon a helyen, ahol szeretnénk, de nem is decemberre határoztuk meg ezt a célt, hanem április elejére, így aztán nem érzem úgy, hogy elégedetlennek kellene lennünk, pláne úgy, hogy jelenleg is csak egy győzelemre vagyunk a kitűzött céltól. Megmutatta a csapat, hogy fel tudja venni a versenyt a legnagyobb esélyesekkel is, hiszen sikerült megverni a PVSK-t itthon, olyan játékkal, ami szerintem nem egy egyszeri extra teljesítmény volt, ha jól dolgozunk, folyamatosan képesek lehetünk ilyen színvonalú játékra. Hatalmas élmény és megtiszteltetés volt nekem, aki ebben a teremben kezdett el kosarazni, hogy én állhattam a felnőttcsapatunk élén a Kosársuli 50 éves jubileumi ünnepségén, rengeteg ember, telt ház előtt. Szeretnénk arra a szintre eljutni, hogy minden hazai meccsünkön ilyen hangulat legyen. Sajnos voltak fájó vereségeink is, én a nem megfelelő koncentrációban, energiaszintben látom ezek okát. Ha tavaszra ott akarunk lenni az élbolyban, ezt nem engedhetjük meg magunknak. Sok lehetőség van a csapatban, mindent meg kell tennünk, hogy ezeket kihozzuk magunkból. Összességében szerintem jó úton haladunk, jó helyről várhatjuk a folytatást, de minden nap azért dolgozunk, hogy még egy szintet tudjunk lépni és ott legyünk akár a végelszámolásnál is.
 • Milyen érzés olyan játékosokat irányítani, akikkel az utóbbi években csapattársak voltatok?
 • Sokan féltettek ettől váltástól, hogy rosszul fog elsülni, talán rajtam kívül mindenkiben volt kétely a dolgot illetően. Mindenki arra volt kíváncsi egy hét után, hogy sikerült-e megtalálni a közös hangot a fiúkkal, pedig az már évek óta megvan köztünk. A játékosok az első perctől kezdve partnerek voltak mindenben, nagyon jó ritmusban tudtuk elkezdeni a közös munkát. A kapcsolatunk igazi próbája az, amikor a csapat hullámvölgybe kerül. Igyekeztünk a legjobb munkát elvégezni a csapattal, hogy az esetleges hullámvölgy a lehető legrövidebb legyen és ne okozzon komoly törést a szezonunkban, ez eddig jól sikerült, egy-két gyengébb meccstől eltekintve  kiegyensúlyozott a teljesítményünk. Ebben óriási segítség számomra az a munka, amit Dián Dániel végez a csapattal. Gyakorlatilag sérülés nélkül hoztuk le a szezon első felét, látványos fejlődést ért el már ilyen rövid idő alatt is több játékosunknál is, ami önmagáért beszél és az ő munkáját dicséri, emiatt őt tartom a nyár egyik legjobb igazolásának.
 • Hogy érzed, mik a legnagyobb erősségeitek, illetve miben kell még javulni?
 • Sikerült egy olyan keretet kialakítani a nyáron, ahol nagyon jó arányban vannak a fiatalok és a rutinosabbak. Sok olyan játékos alkotja a csapatot, aki több poszton, szerepben is otthonosan érzi magát, ezáltal számos variációs lehetőségünk van, ami ellen nehéz készülni, ebből próbálunk minél több dolgot beépíteni a repertoárunkba. A változatos játék mellett megvannak a vezéreink is: mezőnyben Tóth Péter, a palánk alatt Bordács Soma, védekezésben pedig Buzás Bence ad egy olyan alapot, ami nagyot lendít a csapat teljesítményén. A kinti dobásokban látom azt a játékelemet, amiben fejlődnünk kell, szerintem ezen a téren már jó úton járunk. Továbbá el kell érnünk, hogy a védekezésünk még stabilabbá váljon, ne legyenek kilengések. Láthattuk már, hogy mire képes a csapat hátul, azt a teljesítményt szeretnénk állandósítani.
 • Mit gondolsz a Piros csoport mezőnyéről, milyen szintet képviselnek az ellenfelek a korábbi évekhez képest? Egy aktuális erősorrendben szerinted hol helyezkedik el a MAFC?
 • Már-már klisé lett elmondani, hogy évről-évre egyre színvonalasabb a Piros csoport, én úgy érzem, hogy idén az élmezőny erősödött meg nagyon. Elég csak belegondolni abba, hogy a két pécsi csapat mekkora energiát és mennyi anyagi forrást tesz bele abba, hogy feljussanak az élvonalba, de mögöttük is óriási a verseny, van még jó pár csapat, amely mindent megtesz azért, hogy fel tudja venni a versenyt az élcsapatokkal.  Lehetőségeinkhez mérten szerintem jól állunk, nem sok (szám szerint négy, az aktuális tabellán egyaránt a MAFC mögött álló – szerk.) olyan csapat van ahol, nincs külföldi játékos, ennek ellenére mi csak  magyar játékosokkal a negyedik helyen állunk, egy győzelemre akár a második helytől.
 • Hét U20-as játékos is pályára lépett a bajnokságban az őszi idényben, a játékpercek több, mint 28%-át ők kapták. Elégedett vagy a fiatalok teljesítményével?
 • Szerintem kifejezetten büszkék lehetünk a fiatal sorunkra. U20-asaink mindannyian MAFC-os kötődésű játékosok, ami szerintem már önmagában is siker. Nem kényszerként tekintünk a fiatalszabályra, ténylegesen van szerepe az U20-asoknak a játékunkban. Szerves részei a csapatnak, nem pedig a szükséges rossz, ezt jól mutatja, hogy több olyan meccsünk is volt, ahol két fiatal is helyet kapott a kezdőben. Szeretném, ha szezon végéhez érve a szerepük még nagyobb lenne a rotációban, nagyon sokat dolgoznak érte külön is, és ez meg is látszik a játékukon. Ketten közülük már a második, harmadik behívójukat is megkapták a korosztályos válogatottakba, de nem szeretnénk itt megállni, azért dolgozunk, hogy ez a szám tovább nőjön. Érdemes még azt is megnézni, hogy közülük egy kivételével mindannyian az U20-as korosztályba tartoznak majd a következő szezonban is, sőt, van, aki még 3 évig a fiatalszabály kedvezményezettje, pedig már most megállja a helyét a felnőttek között, úgyhogy mondhatom nyugodtan, hogy előttük a jövő!
 • A Hepp Kupában is versenyben vagytok még, jövő szerdán Budafokon játszotok nyolcaddöntőt. Mennyire tartod fontosnak ezt a sorozatot, mekkora esélyt látsz a négyesdöntőbe jutásra?
 • A Hepp Kupa-meccseket idén arra szeretnénk használni, hogy fiatalok több lehetőséghez jussanak, és rutint szerezzenek, illetve azok is játékban legyenek, akik a bajnokságan időnként kevesebb szerepet kapnak. Azt mondtam a fiúknak az első meccs előtt, hogy cél a legjobb 4 közé jutás, de ezzel a kerettel. Nem fogok változtatni a játékoskereten ezután sem, akkor sem, ha csapat bejut a négyesdöntőbe. Szeretnénk ilyen összeállításban a lehető legtovább jutni, úgy érzem, jó esélyeink vannak, de egyre keményebb ellenfelek jönnek, fel kell nőni a fiataloknak az egyre nagyobb feladatokhoz. Jó erőpróbának ígérkezik számukra a következő forduló. 
 • Vasárnap egy salgótarjáni bajnokival kezditek az új évet. Mit kell tudni az SKSE-ről, mire kell különösen figyelni ellenük?
 • Őszintén szólva nagyon nehéz meccsre számítok, az utolsó decemberi mérkőzéseken kiváló formában játszott a Salgótarján, talán a mezőnyből egyedül ők nem örültek annak, hogy szünet következett a bajnokságban. Jött tőlük több extra egyéni teljesítmény is az utóbbi időben, figyelnünk kell, hogy ezek ellenünk ne forduljanak elő. Maximális koncentrációval kell nekimenni a mérkőzésnek, de természetesen csakis a győzelem lehet célunk, ennek megfelelően készülünk.

A számok is igazolják vezetőedzőnk véleményét, miszerint nem vár könnyű túra a mieinkre. A 7-7 győzelemmel és vereséggel a táblázat 8. helyén álló SKSE hazai mérlege 5-2, előző négy, a Városi Sportcsarnokban lejátszott bajnokijukon egyaránt győzelmet arattak. Legutóbbi áldozatuk a nógrádi megyeszékhelyen a Phoenix-MT volt, meglehetősen sima, 110-89-es győzelmet arattak, majd az évzárón a DEAC hazai veretlenségét is elvették (65-76) – ez korábban a műegyetemisták mellett a listavezető NKA-nak, vagy a 3. helyen telelő Vasasnak sem sikerült.

A nyáron kinevezett Dániel Péter irányításával sokoldalú, fizikális csapat alakult ki Salgótarjánban, amely az élcsapatokat is képes megszorongatni. A piros-feketék legjobb dobója Dragasevics, 18,1 pontos átlaga az ötödik legmagasabb a teljes bajnokságban (a legjobb dobók listájának 4. helyezettje csapatunk házi pontkirálya, a meccsenként 18,9 egységet átlagoló Tóth Péter). Rajta kívül a mezőnyben a minden hangszeren játszó horvát irányítónak, Herendicsnek, a palánk alatt a csapat legrutinosabb játékosának, Takácsnak, fiatalposzton pedig a főleg távolról veszélyes Vas-Teplánnak jut kulcsszerep. Egy egykori MAFC-os, Molnár Marcell is fontos láncszeme a csapatnak, a nyíregyházi nevelésű hátvéd a ’16/17-es idényben erősítette az élvonalban szereplő csapatunkat.

Az egymás elleni mérleg a mieink mellett szól, az utóbbi években lejátszott hat SKSE elleni bajnokiból ötöt megnyertek a mieink az ellenfél otthonában kettőből egyszer, az előző idényben jártunk sikerrel (81-100). A két csapat őszi meccse volt az első hazai bajnokink a szezonban, elsöprő kezdés után 95-71-re nyertünk, Tóth, Polgárdy, Csapai és Bordács is kétszámjegyű ponttal járult hozzá a sikerhez.

Vasárnap 18:00-kor tehát felnőttcsapatunk is megkezdi az új esztendőt, Nógrád vármegyéből próbálják elhozni a két pontot a műegyetemisták. A mérkőzést várhatóan az alábbi linken lehet majd élőben követni: https://youtu.be/qTxY5xSUbPw .

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba