NB I/B, Piros-csoport, 15. forduló

Salgótarjáni KSE – MAFC 84-93 (22-22, 19-28, 23-17, 20-26)

SKSE: Herendics 9/3, Vas-Teplán 11/9, Dragasevics 30/15, Hargitai 9/3, Takács 4. Cs: Molnár 16, Geiger 3, Kuttor 2, Monye M. -.

MAFC: Tóth P. 25/9 (+10 gólpassz), Maly 2, Buzás 16/9, Bordács 19 (+12 lepattanó), Komma 11. Cs: Csapai 10/6, Polgárdy 4, Pintér 4, Misek 2, Tóth V. -, Matejovics -.

Dániel Péter: Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen MAFC elleni hazai mérkőzésen nem pörög föl mindenki arra a szintre, hogy fel tudjuk venni azt a harcias játékstílust, amit a fővárosiak képviselnek. Szintén elfogadhatatlan, hogy pontosan ezen hozzáállásbeli problémák miatt, nem tudunk az élgárdákhoz közelebb kerülni. Kicsit olyan mintha nem is akarnánk többet kihozni magunkból azon együttesek ellen, amelyekhez szeretnénk felzárkózni a bajnokság hátralévő részében. Sajnos nem mindenki lép pályára úgy ezeken a találkozókon, ahogy kellene, a csapat bizonyos tagjai mintha megelégednének az egy helyben toporgással. Azt gondolom, hogyha a játékosok a pályán ezt nem tudják maguktól orvosolni, akkor nekem kell majd mesterségesen belenyúlnom ebbe, annak érdekében, hogy mindenki közös nevezőn legyen és mindenkinek tényleg az legyen a célja, hogy a Vasashoz, a MAFC-hoz, vagy a pécsiekhez közelítsünk és ne érjük be azzal, hogy ott vagyunk a tabella hetedik-nyolcadik helyén és vannak olyan riválisok, akik ellen ez a játék is elég.


Lakits András: Gratulálok a csapatnak, értékes győzelmet arattunk! Nehéz időszakon vagyunk túl, alapemberünk esett ki, mások sérülten vállalták a játékot, nagy fegyvertény, hogy ennek ellenére sikerült nyernünk egy olyan pályán, ahol sok csapat megszenvedett korábban. Úgy érzem, végig kontrolláltuk a meccset, jól támadtunk, a második félidőre a védekezésünk is összeállt, s ki tudtunk építeni egy nagyobb előnyt, amivel jól gazdálkodtunk a hajrában, így, nagy örömömre, a fiatalok is lehetőséghez juthattak. Dolgozunk tovább, várjuk vissza a sérültjeinket és próbálunk minél jobb teljesítményt összerakni a következő időszakra, a Salgótarjánnak pedig sok sikert kívánok a folytatásra!

Három hét szünet után az óévet jó formában befejező Salgótarján otthonában kezdte meg a 2023-as tétmeccsek sorát felnőttcsapatunk. Biber Bende sérülés miatt kiesett a rotációból, így a megszokott Tóth-Buzás-Bordács trió mellett centerben Komma, fiatalposzton pedig Maly kapott lehetőséget a kezdőben. Bordács ziccerével a miénk volt az első kosár, az ellentámadásból Takács volt eredményes faulttal együtt. Rossz ritmusban, pontatlanul kezdtük a mérkőzést, amit ki is használtak a hazaiak, Herendics közelije után már 10-2 állt a táblán. Második kosarunkat is Bordács szerezte, majd Buzás állt bele egy triplába, Komma ziccerével pedig már csak egy volt közte. A következő percekben felváltva estek a kosarak, Dragasevics büntetőivel 19-14-re lépett el az SKSE, ám ekkor Buzás, Pintér és Tóth is betalált, egy 6-0-s sorozattal visszavettük a vezetést. Molnár révén még volt válaszuk a hazaiaknak, de a negyedet Pintér büntetői zárták, tíz perc után döntetlen volt az állás (22-22).

A második játékrész elején a büntetők domináltak, aztán Tóth és Buzás is távolról talált be, 26-32-es előnyhöz jutottunk. Herendics közelijét irányítónk újabb hárompontosa követte, amit Komma toldott meg egy közelivel, ráadásul Buzást szabálytalanul sem tudták megállítani, zsinórban nyolc pontot szereztek a műegyetemisták (28-40). Molnár büntetőivel és Vas-Teplán triplájával próbáltak zárkózni a hazaiak, de Buzás újabb távolit küldött a helyére, Csapai szintén a 6,75-ön túlról célzott pontosan (34-46). Dragasevics állt csapata élére, Herendics közelijével hét pontra csökkent a MAFC-előnyt, de a félidőt Tóth floatere zárta, ezzel 41-50-re vezettünk a nagyszünetben.

Nem indult jól a harmadik negyed, Hargitai középtávolijával és Vas-Teplán triplájával 46-50-re jött fel az SKSE, Tóth és Bordács jelentkezett egy-egy közelivel, majd Hargitai újabb találata után Komma és Misek is a festékből szerzett pontokat. A tarjániak erőcsatára egy hármast is szerzett, Bordács faulttal együtt bedobott ziccerével visszaállt a félidei különbség (51-60). A plusz egy kimaradt, Herendics dobott egy középtávolit, Komma egy közelit értékesített, Molnár ziccerére Bordács felelt egy 2+1-gyel (55-65). Megtorpantunk támadásban, Dragasevics zsinórban hét pontot szerzett, Molnár büntetőivel egyetlen egységnyire olvadt a különbség, de ezt a negyedet is Tóth zárta le egy szép egyéni akcióval (64-67).

Remekül indult a záró játékrész, Tóth alapvonali bedobását Maly tette fel, Bordács centerből talált be, Tóth egy sportszerűtlen hibát harcolt ki, amiből négy pontot szerzett (64-75). Molnár középtávolija sem törte meg a feketemezesek lendületét, újabb fővárosi pontok következtek, Dragasevics tripláját az ellentámadásból Csapai annulálta a sarokból, majd ismét irányítónk pillanatai következtek, 69-89-nél a 36. percben eldőlni látszott a mérkőzés. Időkérés után zárkóztak a hazaiak, különösen Dragasevics kapta el a fonalat, de győzelmünket már nem fenyegette veszély, a végjátékban több fiatal is pályára került, Polgárdy állította be a 84-93-as végeredményt.

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://youtu.be/qTxY5xSUbPw .

Egy hazai pályán különösen veszélyes ellenfél otthonában kezdte az évet a Lakits-csapat, egy alapember váratlan kiesése is nehezítette a fiúk dolgát, de összességében magabiztosan sikerült megszerezni a 11. bajnoki győzelmet Salgótarjánban. A játék olykor hullámzó volt, de az első félidőben Buzás, a másodikban Tóth lépett elő vezérré a mezőnyben, a festékben pedig Bordács hozta szokásos jó játékát, mellette Komma és Csapai is kétszámjegyű ponttal zárt. A megnyert lepattanócsata (23-32) mellett kintről is elfogadhatóan, 32%-kal tüzeltek a mieink. Csapatunk megszilárdította helyét a tabellán az első négyben, mérlegünk azonos a 3. helyen álló Vasaséval. Folytatás szerdán Budafokon, a kupában, szombaton pedig jön az év első hazaija a BKG ellen.

Hajrá, MAFC!

Fotó: Hunbasket