Döcögős kezdés után érvényesítette a papírformát az Újbuda MAFC a Kék Cápák ellen. Az elsősorban új-zélandi centerükre építő szabolcsiak harcos játékkal kezdtek és megnyerték az első negyedet, de a több lábon álló piros-feketék a két középső játékrészben ellenfelük fölé nőttek, a hajrában pedig már nem engedték visszajönni a vendégeket.

Komma László múlt vasárnap visszatért, és kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdő játékosaink is vállalták a játékot, mégsem számíthatott a teljes keretre a szakmai stáb, mert Buzás Bencének a bemelegítés során megfájdult a bokája, helyét csapatkapitányunk vette át a kezdőötösben. Nagy lendülettel, de pontatlanul kezdtek a csapatok, több, mint két és fél percet kellett várni az első mezőnykosárra, amit Pintér szerzett a sarokból (4-2). Völgyi volt először eredményes akcióból a túloldalon, ráadásul egymás után kétszer is, majd Bordács Misek oldalbedobásából dobott ziccerére is ő felet közelről (8-8). Kemény küzdelem zajlott a pályán, fej-fej mellett haladt a két csapat, Bordács Soma 2+1-ével a MAFC, a héten igazolt Glatz Soma saroktriplájával már a Nyíregyháza járt előrébb. Katona négy pontjával fordítottunk, de az új-zélandi center, Sioeli Vaiangina vezérletével visszavették az irányítást a Kék Cápák, Katona nehéz, hátradőlős középtávolija beesett, de Polgárdy dudaszós floatere ezúttal kimaradt, így a vendégek nyerték az első negyedet (19-21).

A kisszünet után sem változott a játék képe, látszott, hogy jól felkészültek egymásból a felek, ritkán alakult ki tiszta dobóhelyzet. Szerencsére a mieink jöttek ki jobban ebből a küzdelmes periódusból, Katona révén visszavettük a vezetést, és bár ekkor Bus még tudott válaszolni, a következő percek nyíregyházi kosár nélkül teltek, Pápai faulttal együtt gyötört be egy kettest, Pintér pedig szépen hozta helyzetbe Bordácsot, aztán labdát szerzett és könnyű gólt dobott (24-29). Mehmedovic időkérését követően is csak büntetőből, egyesével gyűjtögették a pontokat tanítványai, Bordács és Polgárdy viszont akcióból is betalált a nyíregyházi gyűrűbe, aztán Misek faulttal együtt tette meg ezt, a plusz büntetővel a mérkőzésen először tíz pont fölé nőtt a különbség a 17. percben (38-27). Vaiangina fontos kosarat szerzett betörésből, Polgárdy tett fel bátran egy ziccert, hiába ütött oda neki Szobi. Misek révén sikerült továbbnövelnünk a differenciát, a félidő utolsó hazai támadásából Pintér vert be egy trojkát, de a szabolcsiak légiósa visszadobta azt, 48-36-os előnnyel vonulhatott pihenőre a Lakits-legénység.

A harmadik etap úgy folytatódott, ahogy a második befejeződött: triplákkal, de ezúttal Végső, Katona és Polgárdy volt eredményes kintről. Bordács és Vaiangina is folytatta a pontgyártást, de a találkozó ezen szakaszában az újabb hárompontost értékesítő Polgárdy Ádám volt a mezőny legeredményesebbje (61-46). Hiába voltak labdái a nyíregyháziaknak ahhoz, hogy mínusz tízre zárkózzanak, nem tudott élni a lehetőségeivel a vendégcsapat, amit Pápai és Pintér révén megbüntettek a piros-feketék (65-48). Vaiangina támadásban továbbra is sok gondot okozott a mieinknek, de a túloldalon Kovács Leventének sikerült mellőle bedobnia egy ziccert. Ezúttal a miénk volt a volt a játékrész utolsó találata, amit Katona szerzett középtávolról, bár becsülettel küzdöttek a kék-fehérek, harminc perc játék után nem volt oka aggodalomra az újbudai közönségnek (71-52).

Misek Levente nagyot szerelt, aztán egy hármassal húsz fölé növelte a differenciát a záró felvonás kezdetén. Vaiangina és Tarján hozta közelebb övéit, ám demoralizáló kosárral hűtötték le a látogatókat a fehérmezesek: Pápai szedett egy védőlepattanót, előrevágta a labdát Katonának, aki lágyan a palánkra löbbölt, az érkező Komma pedig zsákolással fejezte be az akciót (76-57). A Cápák két gyors triplával jelezték, hogy még nem tettek le a győzelemről, de ezúttal sem tudtak bejönni tíz alá, mert amikor hibáztak támadásban, rendre lekontrázták őket a mieink. Tarján második esélyből szerzett kettesével tucatnyi egységre olvadt előnyünk az utolsó három percre (80-68), de egy 6-0-s sorozattal végképp lezártuk a mérkőzést, amely egy újabb Komma-zsákolással és 92-73-as eredménnyel ért véget.

Elsősorban annak köszönhetően sikerült magabiztos különbséggel nyerni, hogy jóval több lábon álltunk, mint az ellenfél: öt MAFC-os is tíz pont fölé jutott, míg a túloldalon a 35 egységgel záró légióson kívül senki. Harmadik hazai győzelmünkkel 7-2-re módosult a mérlegünk, ezzel továbbra is a tabella 4. helyén állunk. 2023-ban már csak egy bajnokit játszunk a Gabányiban, a 12. fordulóban a veretlen listavezetőt, a PVSK-t fogadjuk. Előtte azonban még két idegenbeli találkozó vár a fiúkra, az első jövő csütörtökön, Jászberényben.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 9. forduló

Újbuda MAFC – Hübner Nyíregyháza BS 92-73 (19-21, 29-15, 25-16, 21-21)

MAFC: Polgárdy 19/6, Pintér 11/6, Misek 12/6, Bordács 13 (+20 lepattanó), Pápai 4. Cs: Katona 20/6, Kovács 7, Komma 6, Biber -.

Nyíregyháza: Bus 6, Végső 6/3, Szobi -, Völgyi 6, Vaiangina 35/12 (+10 lepattanó). Cs: Tarján 6, Glatz 5/3, Bonifert 5, Füzi 3/3, Nagy S. 1, Geiger -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a magabiztos különbségű győzelemhez, úgy érzem, hogy végig kézben tartottuk és megérdemelten nyertük meg a mérkőzést. Ennek ellenére el kell gondolkodnunk bizonyos dolgokon, rengeteg döntéshozatali problémánk van, be kell vallanom, hogy nem játszottunk jól. Húsz eladott labdánk volt, ami rengeteg, Buzás Bencét a bemelegítésnél elvesztettük, Bordács Soma is sérüléssel küzd, a fiúkban rejlő potenciált mutatja, hogy ezzel együtt is közel húsz ponttal tudtunk győzni. Menni kell tovább, jövő csütörtökön Jászberénybe utazunk, természetesen onnan is szeretnénk győztesen távozni.

Merim Mehmedovic: Tudtam, hogy nehéz meccs lesz a mai, hiszen a MAFC nagyon jó csapat. Mi még alakulóban vagyunk, edzünk és küzdünk becsülettel, de nem mindig jön ki a lépés. Jól kezdtünk, de aztán – ahogy az eddigi összes meccsünkön – összeomlott a taktikánk, amit az ellenfél kihasznált, bedobták kintről a helyzeteiket, míg mi kihagytuk azokat, és ez döntőnek bizonyult. Gratulálok a MAFC-nak és jó munkát kívánok mindkét csapatnak!

Fotó: MAFC/Girgász Péter