MAFC-TF dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 9. forduló

MAFC – TF-BP 94-77 (27-21, 31-23, 27-18, 9-15)

MAFC: Biber 14, Bordács 8 (+11 lepattanó), Misek 6/3, Tóth 24/12, Buzás 14/9. Cs: Pintér 8/6, Polgárdy 10/3, Komma 2, Csapai 8, Bősze -, Herló -, Maly -.

TF-BP: Szántó 13/3, Tóth 2, Anda 15 (+10 lepattanó), Dancsecs 13/3, Oroszi 14/6. Cs: Nagy 9/3, Simon 2, Kódor 4, Csikós 5/3, Gémes -.

Lakits András : Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Számunkra sokkal többről szólt a mai, mint egy átlagos találkozó, hiszen együtt ünnepeltük a mérkőzés előtt MAFC Kosársuli ötvenedik születésnapját. Örülök, hogy méltó zárást tudtunk adni ennek a felemelő pillanatokkal teli napnak, és hogy ennyi ember volt ma velünk. Az a célunk, hogy újra megtöltsük a csarnokot ennyi fiatallal, ennyi kosarazni vágyó sráccal. Huszonnégy évvel ezelőtt én is itt kezdtem el kosárlabdázni, minden ide köt, nem is szeretnék máshol dolgozni. Kívánom azt, hogy tudjunk továbbra is legalább ilyen szinten dolgozni, hogy belátható időn belül újra vissza tudjunk jutni az élvonalba, és azt, hogy még sok ilyen hangulatú mérkőzést vívhassunk, találkozhassunk sokakkal a jövőben újra itt – akár majd a századik évfordulón is! 


Beák Gábor : Gratulálok a MAFC-nak, nagyon jó mérkőzést játszottak. Az elején partiban tudtunk lenni, de az ellenfélnél sok rutinos játékos van, ezt ki is használták. A védekezésünk nem állt össze úgy, ahogy szerettem volna. Remélem, a következő mérkőzésen jobban teljesítünk majd.

A MAFC Kosársuli 50 éves jubileumi ünnepségét követően játszotta le TF-BP elleni bajnokiját felnőttcsapatunk. Nagyszerűnek bizonyult az időzítés, hiszen így az Akadémia köszöntésére meghívottak jelentős része, köztük a klub jelenlegi utánpótlás-játékosainak túlnyomó többsége is a helyszínen tekintette meg a fővárosi rangadót. A szurkolók újra birtokba vehették a „C” mobillelátót, amely az A csoportos szezonokban a MAFC-tábor törzshelyének számított  – a hangulat pedig ezúttal is első osztályú volt már a csapatok bemutatása alatt is.

Misek és Bordács személyében két olyan játékosunk is helyet kapott a kezdőcsapatban, akik szerepeltek már NB I/A-s mérkőzésen a Gabányiban a hazai csapat tagjaként, Tóth az Alba Fehérvár színeiben lépett pályára teltházas újbudai mérkőzésen, míg Buzás éppen a Tehetséges Fiatalok játékosaként volt tagja élvonalbeli budapesti együttesnek a vendégek jelenlegi edzője, Beák Gábor csapattársaként. U20-asaink viszont valószínűleg még sosem játszhattak ilyen hangulatban, ahogy a sárga-kékek fiataljainak is újdonság lehetett ennyi ember előtt pályára lépni.

Oroszi triplájával kezdődött a meccs, az ellentámadásból Misek dobott kettest, de érződött az idegesség a mieinken, pontatlanok voltak a támadások, miközben Oroszi újabb kosarat szerzett, majd Anda is betalált. Tóth és Biber dupláival zárkóztunk, majd Buzás emelt be egy távolit, ezzel 9-8-nál már nálunk volt az előny. Nem sokáig, mert Oroszi megint a periméterről volt eredményes, Dancsecs büntetőből. Tóth könnyű kosarával zárkóztunk, Bordács volt szemfüles a vendég palánk alatt, Biber betörésével pedig a vezetést is átvettük (15-13). Anda négy pontja után Buzás is megszerezte első pontjait, majd a mindössze 18 esztendős Pintér állt bele egy triplába labdaszerzése után, a játékszer pedig hangrobbanás kíséretében, csont nélkül hullott a gyűrűbe. Időt kért a TF, de hiába, fiatal hátvédünk újabb hármassal jelentkezett, és bár Anda és Dancsecs is betalált, Buzás révén 27-21-re növeltük előnyünket a fordulatos első negyed végére.

A második etap is Oroszi-kosárral indult, de Tóth egymás után két támadást is hármassal fejezett be, a kettő között Csikós dobta meg első kosarát. Nagyot küzdöttünk a palánk alatt, aminek két sikeres Csapai-büntető lett a jutalma, ezzel a találkozón először tíz pontra nőtt a különbség, amiről táborunk jóvoltából az is tudomást szerezhetett, aki nem pillantott a táblára (35-25). Nem a védekezésről szóltak a következő percek, de ezt aligha bánták a hazai drukkerek: Tóth újabb trojkát küldött a helyére, majd egymás után két kettő-kettőből is szépen játszotta meg a helyzeteit biztos kézzel értékesítő Bibert – bár eközben Szántó és Nagy is bevert egy-egy duplát, időt kellett kérnie Beáknak. Oroszi és Szántó pontjaival zárkóztak volna a látogatók, de Csapai és Misek vezérletével visszavertük a rohamot, sőt, második esélyből is betaláltunk, majd Tóth szerzett labdát és könnyű gólt. Dancsecs villant meg a sarokból, elindítva egy 11-4-es TF-rohamot, hogy aztán a slusszpoén a miénk legyen: Buzás pergette le a másodperceket, aztán a dudaszó pillanatában védővel a nyakán kínálta meg a gyűrűt távolról: magabiztos, 58-44-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok, átadva a játékteret az utánpótlásnak.

Buzás foglalta keretbe a szünetet, Bordács ziccerezett, Polgárdy is feliratkozott a pontszerzők közé, egyből egy 2+1-gyel, a túloldalon Szántó próbálta életben tartani csapata győzelmi esélyeit. Extra passzokat is megkíséreltek játékosaink, többnyire sikerrel, tetszetős akcióknak tapsolhattak a műegyetemista szimpatizánsok, húsz fölé nőtt a differencia a játékrész közepére (73-51). Küzdelmes percek következtek, Nagy dobott triplát, Tóth tört be, majd óriási labdát adott Pintérnek, aki nem is hibázott. Öt vendég pont után 11-esünk bedobta negyedik hárompontosát, Misek technikaiért dobhatott, Biber is betalált. A negyed utolsó pontjai büntetőből születtek, 85-62-re vezettünk tíz perccel a vége előtt.

Csapai zsákolásával nőtt tovább a különbség, Anda válaszolt, Polgárdy is elkapta a fonalat, de Csikós távolija is célba ért. A végjátékban számos fiatal lehetőséget kapott, különösen hazai oldalon, Kódor egypontosaival szépített a TF-BP, perceken át nem született akciógól. Másfél perccel a vége előtt Pintér váltotta Polgárdyt, így öt saját nevelésű játékossal fejeztük be a találkozót, a 2000-res születésű Komma volt a legidősebb pályán lévő MAFC-os, akinek a büntetővonalról végre sikerült megtörnie a hosszú hazai pontcsendet. 7-0-s vendég sorozattal zárult a mérkőzés, de a győzelmünk már nem forgott veszélyben, Tóth Kornél szabaddobásaival alakult ki a 94-77-es végeredmény – jöhetett a jól megérdemelt pacsizás és ünneplés.

A Lakits-legénység elbírta a népes közönség megtisztelő terhét, jó játékkal, egyértelmű győzelemmel és szép megoldásokkal hálálták meg a fiúk a nagy érdeklődést és a folyamatos szurkolást. Főleg a támadójáték működött jól, Tóth Péter vezérletével látványos és eredményes kosárlabdát láthattak a mieinktől a nézők, 28 kísérletből 11 hárompontos is a TF gyűrűjében landolt, 23 gólpassz mellett. Védekezésben jól limitáltuk Dancsecset és Szántó gólpasszainak számát is sikerült redukálni. Fiataljaink közül Biber és Pintér is jól reagált az alsóbb osztályokban és utánpótlásszinten szokatlan atmoszférára, a többiek is nagyot küzdöttek, ha ez sikeres akciókkal ezúttal nem is párosult. A MAFC 6 győzelemmel és 3 vereséggel az 5. helyen áll a tabellán, közvetlenül az élboly mögött – ilyen teljesítménnyel akár még előkelőbb helyezésekért is harcban lehetünk. Folytatás jövő szombaton, Nagykőrösön, majd november 26-án, szombaton a listavezető PVSK ellen, ismét hazai pályán.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Péter