MAFC-MT dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 4. forduló

MAFC – Phoenix-MT Fót 84-66 (20-20, 26-22, 15-12, 23-12)

MAFC: Tóth 13/3, Buzás 12/6, Bordács 21 (+13 lepattanó), Pintér 8/6, Csapai 11/3. Cs: Biber 7, Misek 9/3, Polgárdy 3/3.

MT: Bus 9, Nagy 8/3, Bonifert 14/3, Santiago 13/3, Horváth -. Cs: Katona 12/3, Kékesi 2, Bálint 4, Varga 4.

Lakits András : Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Nagyon kemény meccs volt, az eredmény nem tükrözi, hogy mekkora csata volt a pályán. Jól csináltuk a dolgunkat, 40 percen keresztül dolgoztunk a pályán, úgy érzem, hogy ez megtérült. Nagyon örülök a 4-0-nak, fantasztikus kezdés. Kemény meccs volt, jó ellenfél ellen, rendkívül kellemetlen ellenfél a Phoenix-MT, örülök, hogy sikerült őket legyűrnünk. Szeretnénk továbbvinni a lendületünket. Gratulálok mindkét csapatnak!


Páli Gábor : Köszönjük a játékot.

Surmann Gábor a Phoenix-MT Fót hivatalos Facebook-oldalán: „Közvetlenül a mérkőzést követően sajnos nem adatott meg hogy nyilatkozzak, így azzal kezdeném hogy gratulálok ezen fórumon is a MAFC-nak a győzelemhez. Komoly melót tettek bele, mindezt 40 percen át. Bár a különbség úgy érzem kissé túlzó lett a végére, nem volt ennyi a két csapat között, viszont a győzelmük megérdemelt. Döntő jelentőséggel bírt, hogy 17 támadó lepattanót engedélyeztünk nekik a mérkőzés folyamán, illetve volt 22 eladott labdánk. Ennek ellenére 67-60-ig teljesen nyílt volt a találkozó, mindezt úgy hogy igazán senki nem játszott kifejezetten jól tőlünk. Ekkor elvesztettük egyik kulcsjátékosunkat aki “gyanús” körülmények között sérült meg. Ezzel kapcsolatban visszakell néznem a történteket, addig nem szeretnék ítélkezni és nem érdekelnek a visszhangok sem. Ez a sajnálatos eset, illetve a 3. negyed végétől magas embereim sorozatban történő (véleményes) kipontozódása megpecsételte a sorsunkat. Meg kell jegyeznem hogy az “újonc” státuszt ma is éreztették velünk a pályán bizonyos ítéleteknél, pedig a tiszteletnek vica versa kellene működnie azt gondolom. Mi minden mérkőzést egy leckének tekintünk. Sok évet dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk, így tanulnunk kell minden egyes hibából, győzelemből és vereségből egyaránt. Ha ezeket kijavítjuk, s fejlődünk, akkor meggyőződésem, hogy a céljainkat teljesíteni fogjuk. Végezetül köszönöm a minket elkísérő szimpatizánsainknak a támogatást, a MAFC-nak pedig gratulálok mégegyszer.”

A 4. fordulóban a 2-1-gyel kezdő újonc, a Gabányiban edzőmeccsen már nyerő Phoenix-MT Fótot fogadta veretlen csapatunk. Részünkről nem történt változás a kezdőben, a Megyeri Tigriseknél a padon kezdett az ex-MAFC-os Katona, Bonifert először volt kezdő náluk. Santiago betöréséből született a mérkőzés első kosara, 5-0-lal válaszoltunk Bordács és Pintér kosaraival, de aztán pontatlanok voltak a hazai akciók. A vendégek is elrontottak pár támadást, majd Nagy dobott hármast, majd Bus 2+1-ével már náluk volt az előny (5-8). Csapai és Nagy kosárváltása után Polgárdy jó meglátásából nagyot zsákolt Bordács egy lerohanás végén, viszont a beálló Katona távolról köszönt be. Magasemberünk újabb közelit értékesített, a túloldalon Varga tiszta középtávolija akadt be (11-15). Két labdabirtoklásból hat pontot szereztünk Bordács 2+1-e és Polgárdy triplája végén, gyorsan jött az egyenlítés, de Csapai trojkája is behullott. A negyed vége a büntetőzésről szólt, Csapai mindkettőt kihagyta, Bus négyből háromszor pontosan célzott, 20-20-szal zárult az etap.

A második negyedet Katona labdaszerzés utáni ziccere nyitotta, de mi is rákapcsoltunk támadásban: Misek kintről, majd közelről, Biber büntetőből növelte pontjaink számát, viszont Bonifert is bedobott egy kintit (29-29). Nagy és Bonifert duplái után időt kértünk, majd a pályára visszatérő Tóth fejezett be kosárral egymás után három hazai akciót is, 36-35-nél újra nálunk volt az előny. Bordács szemfülessége és Santiago jó ütemű érkezése is két pontot ért, majd Buzás dobhatott üres ziccert. 7-esünk kiharcolt egy támadóhibát és kiosztott egy gólpasszt Csapainak, Katona válaszolt. Időkérés után Bordács fejezte be figuránkat, de az utolsó szó korábbi játékosunké volt: 46-42-es állásnál cseréltek térfelet a csapatok.

Lassan indult be a hazai gépezet a nagyszünetet követően, egy 6-0-lal fordítottak a vendégek, majd Bordács lépett elő hazai oldalon. Pintér, Tóth és Csapai is eredményes volt, 10-0-s MAFC-rohamot állított meg Bonifert (56-50). Hosszú percekig nem született mezőnykosár, Varga kipontozódott, büntetőkkel növeltük az előnyt, de ekkor Santiago szórt be egy fontos hármast, 59-53-ra felhozva övéit. Biber ziccerezett egy lerohanás végén, Katona kettőből egy szabaddobást értékesített, 61-54-gyel fordultak a végjátékra a felek.

A zárónegyed első támadása során ötször is próbálkoztak, de nem találtak a gyűrűbe a lila-fehérek, Bordács egyből büntetett. Santiago egyéni akcióját Bonifert betörése követte, ötre zárkózott a Phoenix-MT. Misek és Santiago sem hibázott a büntetővonal mögül, csapatkapitányunk egy duplát is hozzátett pontszámunkhoz (67-60). Horváthra fújtak támadót, ami az ötödik hibája volt, majd tovább fogyatkoztak a vendégek, bő öt perccel a vége előtt Santiago sérült meg, amikor emberével, Tóthtal ütközött – ezúton is jobbulást kívánunk neki! Buzás két büntető után a hármasról is betalált, így 72-70-nél először volt kétszámjegyű a különbség. A derekasan küzdő vendégek Bálint gyors négy pontjával még bejöttek tíz alá, de a végjátékot 12-2-vel abszolváltuk, Buzás és Pintér is üres trojkával örvendeztette meg a hazai közönséget, 84-66-ra győztük le a nagyot harcoló Megyeri Tigriseket.

Az eddigieknél küzdelmesebb, sok faulttal és reklamálással tarkított találkozón gyűjtöttünk be újabb két pontot – a Phoenix-MT ellenünk megmutatta, hogy kemény ellenfele lehet bárkinek, csak három alapemberük kiválásával vált egyoldalúvá a csata. Pontjaink számát is sikerült redukálniuk a korábbiakhoz képest, ezzel párhuzamosan a mieink sem hagyták kibontakozni a vendégek kulcsjátékosait. Rengeteg volt a támadólepattanó itt is, ott is, de a szokásos dupla-dupláját hozó Bordácsnak köszönhetően a fehérmezeseké volt a lecsorgó labdák többsége. Több volt a szerzett labdánk és a gólpasszunk is, összességében megérdemelten nyertünk. Mezőnyposzton eredményesen vette fel a harcot a Katona-Santiago duóval a Tóth-Buzás páros, Biber és Pintér is sokat hozzátett a műegyetemisták játékához. A legnagyobb gyengeségünk a büntetőzés volt, 14 pontot hagytunk a büntetővonalon, ezen javítani kell. Ezzel együtt bőven pozitív az összkép, hiszen immár 4-0-lal áll és tartja a lépést a pécsi favoritokkal a Lakits-legénység.  Folytatás jövő vasárnap, Debrecenben, egy másik veszélyes újonc ellen. Hajrá, MAFC!