Tekintélyt parancsoló győzelmet aratott az év utolsó tétmérkőzésén az Újbuda MAFC. Csapatunk a kiegyenlített, gólgazdag első negyedet követően állva hagyta az ellenfelet, és végül 122 ponttal és nagy különbségű győzelemmel zárta a 2023-as esztendőt. Lakits András együttese 11 sikerrel és 2 vereséggel a 3. helyen áll a Piros-csoportban az alapszakasz első körét követően.

Bár kitűnő formában játszottak a fiúk az elmúlt hetekben, nem számított könnyű évzáróra a szakmai stáb, hiszen a Kaszások legutóbbi óbudai mérkőzésükön legyőzték a közvetlen rivális BKG-t. Hazai oldalon a kezdőötösben kapott helyet az új légiós, Justin Steers, míg a mieink szokásos összetételben álltak fel a feldobáshoz, a családi okok miatt hiányzó Biber Bende kivételével mindenki bevethető volt. Steers vezérletével 7-2-vel kezdett a hazai gárda, de Pintér tripláját után Pápai közelijével már mi álltunk jobban (10-11). A folytatásban fej-fej mellett haladtak a felek, sok volt a személyi hiba, a Supola-Armaghani kettős vezérletével rendre a házigazdák vezettek egy-két ponttal, de előbb Buzás Bence, majd Komma László villanásaival tartottuk magunkat, a negyed utolsó másodperceiben a sárga-kékek légiósa büntetőzhetett egálnál, de centerünk második esélyből még tudott válaszolni (30-30).

15-ösünk a második szakasz elején távolról is betalált, Kovács Levente követte példáját, két Katona-büntetővel és egy Pápai-ziccerrel pedig már 10-0-s rohamnál jártunk, mert a sárgamezesek lefagytak támadásban. A hazai gólcsendet ekkor megtörte Boros, de az újbudaiak lendületét nem, Buzás Bence is hármassal jelentkezett, Bordács Soma palánk alatti befejezése után állandósult a kétszámjegyű különbség, sok büntetőt dobhattunk. A 17. percben Lakosa triplájával 41-51-re zárkóztak a Kaszások, de a félidő hajrája a piros-feketéknek sikerült jobban, Bordács állította be a 45-59-es részeredményt.

A nagyszünetről visszatérve megrázta magát a Takács-legénység, Boros és Steers volt eredményes kintről, és bár Pintér Dávid ugyancsak elsüllyesztett egy távolit, Armaghani könnyű kosara után időt kellett kérnie Lakits Andrásnak (55-62). A Bordács-Polgárdy kettős pillanatai következtek, gyorsan újra tíz egység fölé kúszott a differencia, irányítónk hárompontosával már 59-75-re vezettünk. A játékrész hajrájában Kovács célzott pontosan a festékből kétszer egymás után, másodjára faulttal együtt, de visszajött húszon belülre a kisszünetre az Óbuda (70-87).

A zárónegyedben aztán gyorsan eldőltek a lényegi kérdések, a házigazdák nem tudtak mit kezdeni gyors támadójátékunkkal, Komma és Katona különösen aktív volt a feketemezesek közül (75-104). A hajrában Matejovics Máté állt be fiatalposztra, gyorsan el is jutott nyolc pontig, rajta kívül Kovács, Viola, Herló és Komma volt pályán a végső dudaszóig, Armaghani kosarával alakult ki a 87-122-es végeredmény.

Bajnokesélyeshez méltó teljesítményt nyújtott a Lakits-legénység, senki nem játszott 28 percél többet, de pontok terén hatan, a VAL-mutató tekintetében pedig kilencen is tíz fölé jutottak. A 122 dobott pont lett a 2023-as klubcsúcs, de joggal remélhetjük, hogy a szezon hátralévő részében ezt is sikerül majd túldobniuk a fiúknak. Féltávnál tehát 11-2-es mérleggel a tabella 3. helyén állunk, a PVSK pénteken hazai pályán elvette a Vasas veretlenségét, így egyetlen győzelemmel vagyunk csak lemaradva a tabella első (és második) helyezettjétől, nyolc bajnoki óta tartó nyerő szériánk pedig a leghosszabb a mezőnyben.

Szurkolóinknak az egész éves támogatást megköszönve kívánunk áldott karácsonyt, illetve MAFC-sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 13. forduló

Óbudai Kaszások – Újbuda MAFC 87-122 (30-30, 15-29, 25-28, 17-35)

Kaszások: Boros 14/6, Varsányi -, Supola 21/9, Armaghani 23/3, Steers 16/6. Cs: Balázsi S. 6, Lakosa 3/3, Szabó D. 2, Pollák 2, Horváth B. -, Dulic -.

MAFC: Polgárdy 12/3, Pintér 7/6, Buzás 19/9, Bordács 15 (+10 lepattanó), Pápai 8. Cs: Komma 19/3, Katona 15/6, Kovács 12/3, Matejovics 8/3, Misek 7, Viola -, Herló -.

Takács Máté: Úgy gondolom, hogy rég nem látott mélységekben van a védekezésünk, egészen kiábrándító a 122 kapott pont hazai pályán. Egyértelműen változtatnunk kell, ilyen szempontból jó, hogy téli szünet következik, tudunk dolgozni ezen a területen. Az első félévben sajnos nem sikerült megvalósítani a védekezésbeli szisztémáinkat, gyakorlatilag átjáróház voltunk minden csapat számára. Össze kell szednünk magunkat ezen a téren. A támadásról nem szeretnék beszélni, egész jó formát hozunk, viszont csak támadással nem fogunk mérkőzéseket nyerni.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Úgy érzem, hogy az első negyedet leszámítva végig kézben tartottuk a mérkőzést. Nagyon puhák voltunk az elején védekezésben és még mindig volt benne kiengedés a második félidőben is, de voltak nagyon jó szakaszok, amikor jól védekeztünk és sikerült eldönteni a mérkőzést. Bár tudom, hogy nehéz sokszor védekezésre ösztönözni a csapatot olyankor, hogy ha 122 pontot dobunk idegenben, de azt gondolom, ebben mindenképpen fejlődnünk kell. Az egyik szemem sír a másik nevet, hogy vége van az első körnek, mert nagyon jó flowban van a csapat, sajnálom, hogy most jön a szünet. Ugyanakkor teljesen megérdemelt a fiúknak a pihenés. Gratulálok nekik az első körhöz és mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket kívánok és minden Mafcosnak boldog újévet.