Október 1-én, szombaton 17:30-tól hazai környezetben is bemutatkozik a MAFC a Piros csoportban, az ellenfél a Salgótarján lesz. Először léphet pályára tétmeccsen csapatunk fehér, hazai mezében Buzás Bence és Maly Benedek, illetve Lakits Andrásnak is ez lesz az első hivatalos mérkőzése a nagycsapat vezetőedzőjeként a Hauszmann Alajos utcában.

Remekül kezdték a bajnokságot a mieink, hiszen szinte végig vezetve, minden negyedet megnyerve 66-99 arányban győztek a tavalyi nyolcadik Veszprém otthonában. A találkozón lepattanózásban és gólpasszok terén is magasan ellenfelük fölé nőttek a piros-feketék. Remek csapatjáték, öt kétszámjegyű dobóteljesítmény párosult a siker mellé, miközben Lakits András mind a tizenkét benevezett játékosnak lehetőséget adott, de senki nem játszott többet 25 percnél. Fizikailag is rendben volt a csapat, ez Dian Dániel munkáját dicséri, aki az A csoportos ZTE-től érkezett erőnléti edzőnek.

A salgótarjániak számára kellemetlen vereséggel indult az alapszakasz, két ponttal nyert a nógrádi megyeszékhelyen az újonc DEAC U23 (72-74). Bár a debreceni fiatalok a felkészülés során is jobbnak bizonyultak a piros-feketéknél (85-80 a Phoenix-kupa döntőjében), Dániel Péter, a csapat korábbi játékosa és új vezetőedzője azért bízott a győztes rajtban. A csapatok szinte végig fej-fej mellett haladtak, többnyire a vendégeknél volt a minimális előny, akik a végjátékban Kenéz extrájával kerekedtek felül.

Az SKSE vezetősége nem csak a kispadon változtatott a nyáron, három játékost igazoltak a távozó Karanfilovski és Rosemond helyére. Dániel Péter az elmúlt idény statisztikáinak kielemzése után arra jutott, hogy főleg a gólpasszok számán és a hármasok hatékonyságán kellene javítaniuk, ennek jegyében mezőnyposzton erősítettek. A horvát-afgán irányító, Herendics régi ismerősként tért vissza, az első forduló alapján ismét ő lesz csapata motorja. Két magyar hátvéd is csatlakozott hozzájuk, Geiger Győrből, az U20-as Vas-Teplán Óbudáról tette át székhelyét Salgótarjánba.

Amint azt a veszprémi szezonnyitót figyelemmel követők már tudhatják, a MAFC vezetősége ismét az állandóság mellett tette le a voksát, a keret túlnyomó részét sikerült egyben tartani: csak Kovács Ádám és Pfandler Bence nem tagja az idei keretnek a tavalyi csapatból (a szerepkört váltó Lakitsot leszámítva). Nagy örömünkre két érkezőről is beszámolhatunk: klubunknál folytatja pályafutását Buzás Bence és Maly Benedek.

Buzás Bence neve talán ismerős lehet szurkolóink egy részének, hiszen ellenfélként többször pályára lépett csapatunk otthonában a legutóbbi két kiírásban. Az 1997-es születésű bedobó a TF-BP színeiben mutatkozott be az NB I-ben, ahol a ’17/18-as idény végén bajnoki címet ünnepelhetett. Buzás alaposan kivette a részét a Tehetséges Fiatalok meglepő sikeréből, minden meccsen kezdő volt a rájátszásban, ahol mérkőzésenként 12,6 pontot tett a közösbe. A feljutást követően is maradt a sárga-kékeknél, így az élvonalban is bemutatkozott. A fővárosi csapat kiesése után Jászberénybe tette át székhelyét. 2020 nyarán visszatért a másodosztályba, a BKG-Príma igazolta le. Első szigetszentmiklósi évében a bajnokságban és a Hepp Kupában is ezüstérmet szerzett. Tavaly a Piros csoport 6. helyén zárt a BKG, Buzás a PlayOffban állandó kezdőként 8,1 pontot és 4,8 lepattanót átlagolt.

“Örülök neki, hogy egy ilyen nagy múlttal rendelkező, profi csapatnál folytathatom. Évről évre erősebb a piros csoportos bajnokság, így nem lesz egyszerű a dolgunk, de mindenképpen szeretnénk a tavalyi ötödik hely után előrébb lépni és jobb helyezést elérni.“ – foglalta össze röviden gondolatait Buzás első MAFC-os interjújában. Személyében az A csoportos tapasztalattal rendelkező, illetve utánpótlás országos döntőket megjárt játékosok mellett immár piros csoportos bajnokunk is van. Ami talán ennél is fontosabb, hogy Buzás akár a palánk alatt, akár a periméteren képes jó teljesítményre, így ideális játékos lehet a tavalyi csapatból posztjáról távozó Lakits-Kovács kettős pótlására. Az első bajnokin meg is mutatta, miért ajánlott neki szerződést Garai Péter: sokoldalú játékkal járult hozzá a győzelemhez: 15 pontot, közte két hármast dobott, 6 lepattanót és 2 labdát szerzett, kiosztott 4 gólpasszt és védő oldalon is megbízhatóan teljesített.

Maly Benedek 2005-ben született, a Honvédban ismerkedett meg a sportág alapjaival. Második klubja a MAFC Kosársuli volt, így nem lesz idegen számára a Gabányi. A Vasasban is megfordult, ahol U14-es országos bajnokságot nyert, a döntő MVP-címét is megkapta. Rövid pécsi kitérő után Szerbiába, a Dynamic KK-hoz igazolt, itt töltötte az elmúlt két évet. A belgrádi akadémia a legendás szerb kosárlabdakultúra egyik legjobb nevelőklubjának számít, a fiatal magyar irányító párhuzamosan két korosztályban is szerepelt. Két éve két bronzérmet nyert, a tavalyi szezonban a 2003-asokkal bajnok lett, saját korosztályával a 4. helyen végzett. A 2005-ösök országos döntőjén Maly 14 pontot, 3 lepattanót, 3 gólpasszt, 4 blokkot és 8 kiharcolt faultot (18 VAL) ért el a Crvena zvezda ellen két ponttal elveszített találkozón. Számos alkalommal tagja volt a korosztályos válogatottaknak.

Maly Benedek így nyilatkozott a váltásról: „Idén nyáron több magyar és külföldi megkeresésem volt, de úgy éreztem, hogy a karrierem ezen pontján a MAFC a legjobb döntés. Köszönöm a vezetőségnek és Lakits Andrásnak, hogy bizalmat szavaztak nekem.” Érkezésével a hátvédsorban és fiatalposzton is több rotációs lehetősége lesz vezetőedzőnknek, régi-új játékosunk pedig a Piros csoport mellett U18-ban és U20-ban is bizonyíthat. A délszláv labdasport alapja hagyományosan a kőkemény védekezés, az ebben a közegben mutatott változatos, eredményes támadójáték jó beugró lehet a magyar felnőttmezőny második vonalába is. Első tétmeccsén csak három percet töltött a pályán, de U20-as gárdánk színeiben már Veszprémben letette a névjegyét egy tripla-duplával (16 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz).

Szombaton 17:30-kor tehát dobják a Gabányiban, a Salgótarján ellen vezetőedzőként Lakits, játékosként pedig Buzás és Maly is debütálhat, ami a hazai tétmeccseket illeti. Élő közvetítés nem várható, így aki kíváncsi a találkozó történéseire, annak a csarnokban a helye. Hajrá, MAFC!