December 10-én, szombaton 18:30-tól budai derbit rendeznek a Piros-csoportban: a Vasas Akadémia otthonába látogat a MAFC a 13. fordulóban. A két csapat azonos mérleggel áll a tabella 3-4. helyén, hatalmas csatára van kilátás, nagy szüksége lesz a szurkolásra csapatunknak a Sport11-ben.

Lakits András tanítványai remek formában vannak, hiszen megnyerték a legutóbbi négy bajnokijukat, mérlegük 9-3, amellyel a tabella 3. helyén állnak. A Vasas múlt vasárnap kikapott Debrecenben (58-55), de előtte hat mérkőzésen át nem találtak legyőzőre a piros-kékek, akiknek így a mieinkkel azonos a győzelem-vereség mutatójuk, csupán jobb pontkülönbségünknek köszönhetően előzzük meg őket.

A héten mindkét csapat hozta a kötelezőt a Hepp Kupa 3. fordulójában. A műegyetemisták 74-95-re nyertek Monoron, debütált a felnőttcsapatban a 2004-es születésű hátvéd, Román Barnabás, aki a pontszerzők közé is feliratkozott, 11/6-tal zárt. A Vasas szintén NB II-es rivális otthonában győzött, a MAFC-Martos elleni 39-85 arányú sikerrel jutottak a legjobb 16 közé.

Már 1934-ben bajnoki mérkőzést játszott egymással a két csapat, ez a párosítás tekinthet vissza a leghosszabb múltra a magyar férfi kosárlabda most is „élő” párharcai közül. A Vasas a Ganz-MÁVAG jogutódjaként kétszeres bajnokcsapatnak mondhatja magát, igaz, éveken át nem volt kosárlabda-szakosztályuk a piros-kékeknek, felnőtt férfi vonalon 2013-ban kezdődött a klub legutóbbi, ma is tartó korszaka. A két csapat közti rivalizálás a ’16/17-es idényben alakult ki, amikor mindkét együttes az A csoportban szerepelt, így hosszú szünet után ismét két együttes képviselte a fővárost az élvonalban. A csapatok a szezon elejétől kezdve fej-fej mellett haladtak a bennmaradásért vívott küzdelemben, a PlayOut-ban is összecsaptak, ahol 2-1-re nyertek a pályaelőnyben lévő piros-kékek, de visszaléptek az NB I/A-tól. 2018 óta újra egy osztályban játszunk a pasaréti-kamaraerdei gárdával, a budai derbi presztízse pedig talán még nőtt is az elmúlt években. A Vasas 2016-os feljutása óta minden sorozatot figyelembe véve 12-8 az egymás elleni mérleg a MAFC javára, a Sport11-ben viszont csak 2-szer tudtuk legyőzni őket, 6 vereség mellett. Legutóbb mi győztünk, amikor a kamaraerdei arénában találkoztak a csapatok, a 36/24-et dobó Tóth vezérletével 79-82 arányban bizonyultunk jobbnak tavaly novemberben.

A Vasas Akadémia a 2017-es visszalépés óta szisztematikusan építkezik, nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére, amint az nevükből is kiderül. Többségében saját nevelésű játékosokból álló, bő, fiatal átlagéletkorú keretük van, játékuk évek óta a szervezett, kemény védekezésre épül. A ’18/19-es szezonban ezüstérmesek voltak a Pirosban, tavaly a bajnoki 4. hely mellett megnyerték a Hepp Kupát.

A holtszezonban hatan is távoztak a piros-kékektől, köztük a kulcsembernek számító Boros is, aki több, mint tíz évig játszott a pasarétieknél. Talán ennek hatására öt év után ismét légióst igazoltak a sokoldalú szerb magasember, Marcikics személyében, aki 10,5 pontos átlaggal a legjobb dobójuknak számít. Rajta kívül az Óbudáról érkező triplaspecialista, Fekete, illetve az Andrássy-Bagó centerduó átlagol még kétszámjegyű pontot. A keret erőssége abban rejlik, hogy gyakorlatilag bárki képes vezérré előlépni, viszont nincs állandó pontfelelős. Edzőváltás is történt a szezon kezdete óta a piros-kékeknél, a tavaly kinevezett Vangelis Ziagkos családi okokból távozott négy forduló után. Helyét másodedzője, a német Stephen Arigbabu vette át, aki játékosként világbajnoki bronzérmes volt, edzőként korábban a Vasas U20-as és U18-as csapatait irányította. Elődje filozófiáját folytatva a bajnokság legjobb védelmét alakította ki, 803 kapott pontjuk a legkevesebb a mezőnyben 12 fordulót követően. Arigbabu vezetőedzőként veretlen hazai pályán, háromból három a mérlege a Sport11-ben. Az elmúlt hetekben mindkét csapatkapitány, Moravcsik és Medve is sérüléssel bajlódott, a szerdai meccskeretnek csak utóbbi volt tagja.

Mindkét keretben van olyan játékos, aki korábban az ellenfélnél szerepelt, a Moravcsik távollétében kezdőirányítóvá előlépő Dormán a MAFC, Bordács a Vasas akadémiáján pallérozódott évekig. Korábban mindkét csapatban megfordult például Katona vagy Peringer, illetve erőnléti edzőnk, Dián Dániel is.

Nagy izgalmakra van tehát kilátás szombaton 18:30-tól a Sport11-ben, ez a meccs dönt arról, hogy melyik csapat fog jobban állni a tabellán az alapszakasz felénél. A budaival párhuzamosan pécsi derbit is rendeznek szombaton, így a két éllovas valamelyikéhez is közelebb kerülhetnénk egy sikerrel. A Vasas ellen hagyományosan sok szurkoló szokta támogatni a mieinket, ezúttal is érdemes lesz elkísérni Kamaraerdőre a fiúkat.

Hajrá, MAFC!